Френдстрічка у фейсбуці сьогодні рясніє привітаннями/дискусіями щодо «8 марта» і оскільки це «свято» має досить специфічне походження, то вставлю і свої п'ять копійок.

Останні кілька днів довелося брати участь у дискусії на цю тему, спровокованої постом Marynka Gogulka та активно підтриманою Сергій Бойко

Так, я виступаю за легалізацію проституції, користуючись одним простим принципом — кожна людина має право на власне життя — жити як їй заманеться, розпоряджитися своїм тілом, майном, грошима — так, як вважає за потрібне. Якщо людина при цьому займається проституцією, це — її право та її справа, хоча я особисто не бачу нічого хорошого в користуванні послугами повій, але і нічого поганого у тому, що хтось захотів такі послуги надавати. Проте, в жодному випадку це — не злочин.

І звісно ж, це не є загрозою «суспільним інтересам» чи «суспільній моралі», як стверджують нові пуритани. Це лише їхні власні упередження, які вони прагнуть видати за «суспільну мораль»

Я почув безліч аргументів в стилі «Старшого брата»:

- Повії часто вживають наркотики (для пуритан це буде шоком, але не тільки повії вживають наркотики або страждають алкоголізмом)

- Повії часто це роблять від безвиході (Або роблять бо це легкий спосіб заробити грошей, а оскільки ніхто не проводив соцопитування серед повій, будь який аргумент можа видавати за моральний імператив)

- Повії це часто роблять проти своєї волі (Примусова праця є протизаконною, і це стосується будь-кого, а не тільки повій)

- З повіями ніхто не одружиться (Це справи повій, а не сторонніх моралізаторів)
А як же діти повій? (Знову ж таки, справа повій)

Ну і окрім всього іншого — вони не послуговуються ніякими об'єктивними даними чи дослідженнями, опитуваннями — вони лише «відчувають» що воно так, як вони думають.

Всі ці аргументи від «Старшого брата» покликані бажанням втручатися в життя інших людей, але, моральний принцип, насаджуваний силою — це суперечність термінів, і такий принцип автоматично стає аморальним. Пуритани не хочуть просто проповідувати та переконувати повій зійти з «грішного шляху» — вони хочуть щоб були закони, які каратимуть і повій і їх клієнтів, визнаючи це (відповідно до якого принципу?) — злочином.

Цивілізація — це звільнення людей від людей. Найгірше що в ній є, це догматики, які вирішили що мають кращу від інших мораль, і мають право силувати інших жити свої життя відповідно до цієї моралі.