Шостий президент України, як і його більш системні попередники, не вирізняється великою любов'ю до спілкування з не лояльними ЗМІ. Незручним журналістам намагаються обмежити доступ до першої особи держави. В ОП вибудовані власні канали комунікації, через які задається повістка для своїх прихильників. А сучасні медіа в цьому допомагають, даючи можливість не зважати на традиційні канали комунікації, переводячи спілкування з виборцями в соціальні мережі та месенджери.

Ще напередодні прес-конференції присвяченій першій річниці інавгурації Зеленського стало відомо, що деякі популярні телеканали та інтернет-ЗМІ просто не отримали акредитацію. І хоче це викликало певний резонанс, ситуацію це не змінило.

Аргументація ОП проста — карантин не дозволяє великого скупчення людей. Насправді ж, видається більш реальною інша причина. Президенту просто немає чого сказати, а заповнювати простір журналістами, які можуть поставити гострі питання — небезпечно для рейтингу.

На самому заході Зеленський відмовився від традиційного вступного слова, яке політики зазвичай максимально використовують для того, щоб презентувати свої здобутки. Бо за рік президентства з останніми як раз таки і проблема.

Падіння реального ВВП, світова пандемія, яка вдарила по бізнесу та населенню, відсутність будь-якої артикульованої позиції щодо розвитку економіки, незавершена війна, корупція та безліч інших питань.

Всі вище перераховані фактори разом мали вилитися для президента в жорстку розмову, на чому і наголосив сам Зеленський, але реальність виявилася менш катастрофічною.

Представники ЗМІ, по більшій мірі, на зустрічі не були налаштовані вступати в конфронтацію та вимагати чітких відповідей. Чи це викликано тим, що журналісти побоялися потрапити в немилість до ОП та не отримати акредитація на наступний раз або через інші причини. Факт залишається фактом. Президент цим скористався і вдало лавіював, розповідавши про великі старання, надії, попередників та об'єктивні, на його думку, фактори.

Питання про оточення та порівняння з Порошенком — це весь майже весь негатив, який отримав президент.

Такий дружній характер спілкування Володимира Зеленського з медіа отримав невтішний фінал, в першу чергу, для українців. Попри високой рейтинг гаранта і його унікальну особливість переводити будь-який власний негатив на команду чи інші органи влади у суспільства накопичився ряд важливих питань, відповідей на які воно так і не отримало.

Трохи більше року тому Зеленський під час дебатів на Олімпійському закидував Порошенка питаннями від виборців, зібраними в мережі і виглядав борцем за правду і народним героєм. Сьогодні ж, вже маючи всю повноту влади, сам тікає від незручних питань.

І якщо президент дійсно не лише декламує, а хоче вносити нові стандарти в українську політику, то потрібно починати з себе. В першу чергу, варто перестати уникати прямих питань і пояснювати українцям причинно-наслідковий зв'язок навіть в найбільш неприємних темах.