Багато разів натикався на відео:

Якщо коротко: українский хлопець винайшов інноваційну технологію: виготовлення паперу із опалого листя. Спочатку я, як і усі, просто посміхнувся, оцінивши світлу голову хлопця. Тим часом, громада кричала про геніальність молодого винахідника, відсутність підтримки владою та неминучий виїзд юнака за кордон.

Мене, тим часом, зацікавила технологія, тому я вирішив дізнатись трохи більше. І тут почалося найцікавіше.

Виявляється, ідея виготовляти папір із листя виникла ще у 1919 році у французського вченого Едмонда Пер'є.

Вирізка із газети Sacramento Union, № 60, 29 червня 1919 р.

Технологія 1919 року, судячи з усього, не надто відрізняється від пропозиції винахідника із Закарапаття. Але я не зупинився і продовжив не надто складні пошуки.

Ось школярі із Нижнього Новгорода пропонують технологію виготовлення паперу з листя у 2014 році: «Восьмиклассники из Нижнего изобрели бумагу из сухих листьев»

А ось ще 2011 році в Об'єднаних Еміратах випускник колледжу пропонує робити папір із пальмового листя: "Eco-friendly paper from palm tree leaves"

І на солодке. Відео-інструкція з виготовлення паперу із листя, що була викладена на YouTube у 2010 (!!!) році.

Це такий же «рецепт», тільки виконаний менш делікатно та без використання вибілювання. Я ще раз передивися сюжет «Громадського» з надією почути щось на кшталт «І хоча власне ідея не нова, наша пропозиція позбавлена технологічних обмежень попередників і відкриває шлях до масового виробництва». Але сюжет стверджував наступне:

5ada12866d8d1.jpg

Є і «свіжіші» роботи. Ось наукова стаття з "Journal of Environmental Chemical Engineering", датована груднем 2017 року.

Також я знайшов вже запатентовану технологію отримання паперу схожим чином тільки зі стебел кукурудзи, в іншому — процес ідентичний (це не претензія, просто ще одна одна констатація відсутності унікальності).

Я не відкидаю варіант, що Валентин Фречка якимось чином вдосконалив процес, але в сюжет це не потрапило, щоб не видати ще не запатентовану технологію. Але чому тоді приховувати схожі пропозиції інших та цю ідею «унікальною»? Адже показаний у відео процес мало чим відрізняється від інших. Напевно, згодом дізнаємося.

Тепер важливий момент. Я не мав намірів нікого викривати, я нікого ні в чому не звинувачую. Екологічна ситуація в країні дійсно потребує уваги, вітчизняних науковців дійсно не підтримують належним чином, хлопець міг і не знати про спроби попередників (але це малоймовірно). Мене просто вразило, що ані ЗМІ, які тиражували новину, ані громадськість, яка дружньо захоплювалась відкриттям, не вважали потрібним перевірити новизну відкриття.