Леонід Кравчук у 1991 році, Віктор Ющенко у 2009 році та Петро Порошенко у 2015 році зробили мужній вчинок — вибачились від імені українського народу за участь українців у Голокості.

Всього на території СРСР нацистами та їх союзниками було знищено близько 3 мільйонів євреїв. Із них приблизно 1 350 000 на території сучасної України. У масових розстрілах євреїв брали участь і місцеві жителі. Така ситуація відбувалась майже всюди, де нацисти проводили політику знищення євреїв. Але вони нищили не тільки єврейський народ. Вони в прямому сенсі нищили європейську єдність. Тому що саме євреї, які проживали на той час по всій Європі, створювали міжнародні торгівельні та політичні зв'язки. Із Катастрофою європейського єврейства загинула і європейська єдність, яка сьогодні відтворена у Європейському союзі.

Ознакою зрілої європейської держави є вміння визнати і свою провину за цю Катастрофу. Із колишніх країн СРСР це зробили політики Латвії, Літви, Естонії та України. Українські президенти це робили тричі.

Леонід Кравчук зробив це 27 вересня 1991 року, ще перебуваючи на посаді Першого Голови Верховної Ради України до запровадження інституту Президента України. Під час виступу на вечері пам'яті жертв Бабиного Яру Кравчук визнав факт участі українців у Голокості та вибачився перед євреями від імені українського народу. У подальшому він неодноразово згадував той виступ і повторював свою думку.

«Тепер Україна стала державою. Уже проголошений Акт… Буде держава і вона буде відповідати за свою політику і відповідати повинна зараз за всі свої дії по відношенню до себе, до національних меншин, до держав світу, до конфліктів, до всього висловлювати своє відношення, свої дії і проводити свою політику. З цього часу ми несемо пряму відповідальність за свої… за свою політику — пряму, безпосередньо, і тому треба було підвести риску під минулим. Я гадав, що моє вибачення буде означати, що ми таку риску почали підводити».

Джерело: http://oralhistory.org.ua/interview-ua/510/

Віктор Ющенко зробив аналогічний вчинок 18 грудня 2009 року під час візиту міністра закордонних справ Ізраїлю Авигдора Лібермана у Київ.

Джерело: http://www.strana.co.il/News/?ID=48065&cat=4

Петро Порошенко 23 грудня 2015 рокупід час свого виступу в ізраїльському парламенті сказав: «Щойно постала незалежна Україна, її керівництво принесло вибачення за ті злочини, що були скоєні окремими українцями в роки Голокосту.

Я, звичайно ж, поділяю таку позицію нашого першого Президента Леоніда Кравчука. І роблю це в парламенті єврейської держави, перед обличчями дітей та онуків жертв Голокосту, людей, які пережили цю страшну трагедію єврейського народу, перед усіма громадянами вашої країни.

Злочини колабораціоністів стукають не лише у ваші серця, а й у наші. Ми не можемо допустити, щоб вони були забуті.

На неприйнятті цих злочинів мають бути виховані майбутні покоління. Як на прикладі Голокосту, Бабиного Яру та інших злочинів.»

Джерело: http://vaadua.org/news/rech-prezidenta-ukrainy-p-p...

Відео:

Сьогодні російська пропаганда, і її п'ята колона в Ізраїлі, представлена колишніми комуністами, гебістами та звичайними совками, яка пролізли вже у вищі ешелони влади Ізраїлю, намагається не афішувати той факт, що три із п'яти керівников української держави вибачились перед євреями за Голокост від імені українського народу. Бо цей факт іде в розріз із офіційною совьєтьською пропагандою та її ізраїльською мутацією — русімною ідеологією, яка малює українців фашистами, що прославляють колаборантів. Але, як бачимо, це не так. І особливу пікантність викладеним фактам додає те, що двоє президентів, які не вибачились перед євреями — є найбільш проросійські Леонід Кучма, та державний зрадник Віктор Янукович.

Не вибачилась перед євреями і Росія, не вибачилась і Білорусь та Молдова. Хоча на території цих країн теж були свої колаборанті, що розстрілювали євреїв. Але це не дивно. Бо совок ніколи не вибачається. Він лише заходить на чужу землю і топчє її своїми мештами, як це було в Фінляндії та в Афганістані, в Угорщині та в Чехословаччині, в Ічкерії та в Грузії, а тепер і в Україні.

Про це треба не забувати, про це треба писати та казати. Бо вибачення українців — це важливий крок на шляху подолання україно-ізраїльських протиріч, які штучно загострюються Московією та її закордонними посіпаками. Між українцями та євреями залишається лише одне невирішене пітання стосовно Голокосту — кого саме вважати колаборантами. Але і це питання буде знято. Максимум це відбудеться тоді, коли підуть з життя колишні комсомольські активісти та інша совьєтьська сволота, яка розповзлась після 1991 року по світу, немов нацисти у 1945. Але хотілось би, щоб це сталось раніше. Бо і серед представників старшого покоління є багато адекватних людей, здатних аналізувати і перевіряти інформацію. Будемо над цим працювати.