«Антикорупційний блок» продовжує аналізувати партійні фінанси кандидатів, які пройшли до Верховної Ради як мажоритарники від Харківщини.

5dfb46a7c6801.jpg

З часів останніх виборчих перегонів політиків стали відходити від традиційних видів реклами, віддаючи перевагу агітації в Інтернет, зокрема у соцмережах. Одним з найпопулярніших майданчиків для політичної реклами є Фейсбук.
За законом у день голосування та в день перед ним заборонена будь-яка агітація. Але деякі кандидати нехтували цією вимогою, демонструючи проплачені пости.
Кандидати повинні подавати звіти про надходження та використання коштів виборчого фонду, які публікуються на сайті Центрвиборчкому (ЦВК). У звітах мають бути вказані витрати на агітацію. Реклама в Інтернет вноситься як «Інші витрати на передвиборну агітацію» (разом з розповсюдженням виборчих листівок, плакатів, проведення мітингів і т. ін.). Спеціальна категорія витрат для агітації в соціальних мережах відсутня.

Основним джерелом інформації про агітацію у соцмережі Фейсбук є Бібліотека політичної реклами. Її впровадили задля забезпечення підзвітності та прозорості і для запобігання втручанню у вибори іноземців. З Бібліотеки можна дізнатися інформацію про спонсора, витрачені суми та період просування публікації. За допомогою цього інструменту ми перевірили дані публічних сторінок.
Основними спонсорами реклами у Фейсбук харківських мажоритарників вказані ГО «Команда Зеленського», ПП «Слуга Нороду» Харків (саме так, «нОроду»), ПП Слуга Народу Харків, ПП «Слуга Народу», ПП «Слуга Народу» Харків, ПП «Слуга Народу Харків», при цьому у одних й тих самих спонсорів зазначені різні адреси, а телефони належать різним приватним особам.
На основі даних Бібліотеки політичної реклами Фейсбук ми склали рейтинг рекламних кампаній за їхньою вартістю станом на 9 грудня, а також встановили спонсорів публікацій та особи кандидатів, які запускали рекламу в дні виборів.

Округ №173 – Бакумов Олександр Сергійович («Слуга народу") – $ 7 598:
https://www.facebook.com/ads/library/…
Відповідно до Бібліотеки політичної реклами Фейсбук, кампанію Бакумова фінансували ГО "Команда Зеленського" – $ 1 877, ПП Слуга Народу Харків – $ 5 660, ще $ 61 були сплачені за рекламу без зазначення джерела фінансування.
Згідно зі звітом на сайті ЦВК, Олександр Бакумов за рекламу в Інтернет заплатив 50 тис. грн – це втричі менше, ніж зазначено у Бібліотеці Фейсбук. Отримувачем коштів став ФОП Старостін Денис Михайлович. Його номер (+380994162368) телефону зазначений як номер ПП Слуга Народу Харків.
Проплачені пости зі сторінки Бакумова в Фейсбук демонструвалися в день виборів та день тиші.

Округ №179 – Кучер Олексій Володимирович («Слуга народу") – $ 7 542:
https://www.facebook.com/ads/library/…
Олексій Кучер вже не депутат, а голова Харківської облдержадміністрації. У Бібліотеці політичної реклами зазначено, що публікації у Фейсбук оплачує ГО "Команда Зеленського" – $ 6 928, ще $ 614 – без зазначення джерела фінансування.
Проплачені пости Кучера в Фейсбук демонструвалися в день виборів та в день тиші.

Округ №175 – Пивоваров Євген Павлович («Слуга народу") – $ 6 024:
https://www.facebook.com/ads/library/…
Як вказано у Бібліотеці політичної реклами Фейсбук, публікації фінансувала ПП "Слуга Народу" — $ 5 995, ще $ 29 були сплачені без зазначення джерела. Вказаний номер телефону ПП "Слуга Народу" (+380669112738) належить Денису Ільченко, якого немає в звіті кандидата на сайті ЦВК.
Проплачені пости зі сторінки Пивоварова в Фейсбук демонструвалися в день виборів.

Округ №180 – Красов Олексій Ігорович («Слуга народу") – $ 5 849:
https://www.facebook.com/ads/library/…
Відповідно до Бібліотеки політичної реклами Фейсбук, публікації Красова фінансує ПП "Слуга Народу" — $ 5 849. Зазначений номер ПП "Слуга Народу" (+380999646458) належить Дані Островерх, яка не вказана у звіті на сайті ЦВК.
Проплачені пости зі сторінки Красова у Фейсбук демонструвалися в день виборів.

Округ №168 – Мезенцева Марія Сергіївна («Слуга народу") – $ 3 391:
https://www.facebook.com/ads/library/…
ПП "Слуга Народу" витратила на рекламу Мезенцевої $ 2 852. Ще $ 539 витрачено без вказування джерела фінансування.
За інформацією з Бібліотеки політичної реклами, просування Мезенцевої у Фейсбук фінансує ПП "Слуга Народу". Зазначений номер телефону ПП "Слуга Народу" (+380987772398) належить 21-річному Владиславу Куропку, який вказує його на сайтах пошуку роботи: https://www.work.ua/resumes/3644564/ Прізвища Владислава Куропка немає в звіті кандидатки на сайті ЦВК.
Проплачені пости зі сторінки Мезенцевої у Фейсбук демонструвалися в день тиші.

Округ №170 – Одарченко Андрій Миколайович («Слуга народу") – $ 2 744:
https://www.facebook.com/ads/library/…
За інформацією з Фейсбук, рекламну кампанію Одарченка фінансували ПП "Слуга Народу" Харків – $ 1 449, ПП "Слуга Народу" — $ 982, ПП "Слуга Нороду" Харків (саме так, "нОроду") $ 265, ще $ 48 було витрачено без зазначення джерела фінансування. Номер телефону "слуг народу" (+380981395000) є номером гарячої лінії кандидата.

Округ №181 – Микиша Дмитро Сергійович («Слуга народу") $ 1 977:
https://www.facebook.com/ads/library/…
На сайті ЦВК остаточний звіт кандидата не опублікований.
За даними Бібліотеки політичної реклами Фейсбук, публікації Микиши фінансувала ГО "Команда Зеленського" – $ 1 386, ще $ 591 заплатила Олександра Бiрюкова. Зазначений номер ГО "Команда Зеленського" (+380990302042) належить Олександрі Бiрюковій, якої немає у проміжному звіті кандидата на сайті ЦВК.
Проплачені пости зі сторінки Микиши у Фейсбук демонструвалися в день тиші та у день виборів.

Округ №172 – Здебський Юрій Вікторович («Слуга народу") – $ 1 283:
https://www.facebook.com/ads/library/…
За даними Фейсбук, $ 1 283 за рекламу сплатила ПП "Слуга Народу Харків". Вказаний номер належить чоловіку на ім'я Євгеній, якого немає в звіті на сайті ЦВК.
Проплачені пости зі сторінки Здебського у Фейсбук демонструвалися в день тиші та у день виборів.

Округ №169 – Куницький Олександр Олегович («Слуга народу") – від $ 600 – до $ 1498
https://www.facebook.com/ads/library/…
Бібліотека політичної реклами Фейсбук не видає загальну суму витрат на рекламу сторінки Куницького. Вартість проплачених постів коливається в діапазоні від $ 600 – до $ 1498. Рекламу проплачував Артем Шматченко, якого немає у звіті на сайті ЦВК.
Публікації Куницького демонструвалися в день тиші.

Округ №178 – Літвінов Олександр Миколайович («Слуга народу") – $ 460:
https://www.facebook.com/ads/library/…
За даними з Фейсбук, фінансування рекламної кампанії Літвінова здійснювалось з коштів ПП "Слуга Народу" – $ 451, ще $ 9 сплачені без заяви джерела фінансування.
Вказаний номер телефону (+380504022134) ПП "Слуга Народу" належить самому депутату Олександру Літвінову:
https://vishneve.balrada.gov.ua/…/859-rishennya-23-vid-12-0…
Проплачені пости зі сторінки Літвінова у Фейсбук демонструвалися в день тиші та у день виборів.

Округ №177 – Любота Дмитро Валерійович («Слуга народу") – $ 359:
https://www.facebook.com/ads/library/…
На сайті ЦВК не опубліковані звіти кандидата.
За інформацією з Фейсбук, рекламна кампанія фінансувалася з коштів фонду кандидата в депутати від Політичної Партії "Слуга Народу" Дмитра Люботи – $ 354, ще $ 5 сплачені без зазначення джерела фінансування.
Телефон фонду кандидата (+380977080230) належить Сергію Зимовцю, який займається ремонтами приміщень:
https://www.facebook.com/Kievstroyka/?__tn__=%2Cd-k-R&eid=ARDbMCqfjpvIneCwILwJbz9EhweXIORdIcDsKMw23UvMW367LyxjLlxRJh4KSwhpDl7lVRJ7MueQp7oi
Проплачені пости зі сторінки Люботи у Фейсбук демонструвалися в день тиші.

Округ №171 – Кінзбурська Вікторія Олександрівна («Слуга народу") – $ 299:
https://www.facebook.com/ads/library/…
За інформацією Фейсбук, $ 299 на рекламу кандидатки заплатила ПП "Слуга Народу Харків". Вказаний номер телефону (+380502262656) належить Максиму Воробченку, який ще у вересні шукав роботу: https://www.work.ua/resumes/5624893/ Така особа не зазначена у звіті кандидатки на сайті ЦВК.
Проплачені пости зі сторінки Кінзбурської у Фейсбук демонструвалися в день тиші та день виборів.

Округ №174, №176 — кандидати Олександр Фельдман («Опозиційна платформа – За життя") та Дмитро Шенцев («Опозиційний блок") не запускали рекламу публічних сторінок.