Бомбезний тиждень науково-популярних подій з трьох причин:

1. Лекція Нобелівського лауреата

2. Запуск нового науково-популярного сайту

3. Купа усіх інших подій, в т.ч. в Харкові.

Інджой.

21 березня, Харків

Симетрія, еквівалентність, класифікація

«Симетрія — це не тільки про красу, хоча і про красу теж. Я розповім, яким чином симетрія використовується для класифікації явищ, структур, рівнянь, форм, та що таке „еквівалентність“ для математиків. Математика часто сприймається як щось складне (і ускладнююче) — але насправді — це інструмент для спрощення розуміння світу. Симетрія та еквівалентність — також інструменти для такого спрощення.» Лектор: к. ф.-м. н., Ірина Єгорченко (м. Київ)

Де: Клуб «Шостий кут», вул. Гіршмана 9/27, м. Харків

Вартість: вільно

22 березня

Лекція японського фізика Кадзіта Такаакі

У Київському національному університет імені Тараса Шевченка (офіційна) у рамках спільного проекту Малою академією наук України та Європейською малою академією наук/European Junior Academy of Sciences (EuroJAS) «Лекції майбутнього» відбудеться відкрита лекція японського фізика Кадзіта Такаакі "Neutrino oscillations and small neutrino mass". Кадзіта Такаакі – японський фізик, директор Інституту космічного випромінювання Університету Токіо, керівник дослідницької групи «Супер-Каміоканде», лауреат Нобелівської премії з фізики 2015 року разом з Артуром Макдональдом (Канада) за відкриття нейтринних осциляцій.

Суть відкриття:
У 1998 році групі дослідників «Супер-Каміоканде» вдалося визначити, що мюонні нейтрино перетворюються в інший вид ‒ тау-нейтрино. Це явище називається «осциляція нейтрино».
Це відкриття стало підтвердженням того, що нейтрино мають масу, хоча раніше припускали зворотне. Завдяки цьому стало можливим серйозно переглянути Стандартну модель, тобто теорію, що описує світ елементарних частинок і виникнення Всесвіту.

Де: Головний корпус КНУ імені Тараса Шевченка, ауд. 329 (вул. Володимирська, 60, Київ)

Вартість: вільно

22 березня

Шлях до Місяця: від малих кроків до великих стрибків людства

Місяць — одночасно близький і далекий. Майже рідний із самого дитинства для кожного — і віддалений у безодні космічного вакууму, що відділяє від нас будь-які небесні тіла та не дає до них безпосередньо доторкнутись. Близькість і далекість… Зробити крок між ними зараз дозволяє техніка. Розв'язуючи складні завдання доступу до космосу, людство змогло відносно швидко направити власних першопрохідців, які залишили на Місяці сліди, що назавжди стали пам'ятниками зухвалості Homo sapiens. Але останнім часом експансія людства у космічний простір починає набирати обертів. Постає питання реального заселення найближчого твердого тіла та використання його ресурсів. Тому людство має поступово та системно опановувати засоби, які дозволять забезпечити його постійну присутність на близькому-далекому Місяці, що має стати своєрідним форпостом для наступних кроків у напрямку глибокого космосу. Як вирішуватимуться ці складні завдання? Як будуть взаємодіяти між собою технічні засоби? Яким чином об'єднаються задля цієї справи різні представники людства з їх різноманітними підходами та традиціями? Звичайно, остаточно відповідей на ці питання ми ще не маємо, але поглянути на них зі сторони ми вже цілком здатні!

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська 45-а, Київ

Вартість: ймовірно, за умовами будинку вчених, тобто за абонементом на рік, але він коштує недорого

22-30 березня

Кінофестиваль Docudays UA

Вам може здатися, що це не про науку, але це — про критичне мислення і його розвиток. Особисто я обожнюю докудейз і за нагоди завджди відвідую. Фільми розраховані на різні вікові категорії і вже діти від 7 років можуть дивитися класні стрічки: про дорослішання, урбанізацію, спорт, цифрове покоління тощо.

Де: розклад та перелік кінотеатрів тут

Вартість: 50-90 грн

23 березня

Наука як мистецтво: презентація онлайн-журналу Куншт

Запрошуємо усіх читачів, науковців та друзів Куншт на презентацію нашого сайту. Будемо знайомитись з усіма, кого ще не знаємо, та розкажемо про нову концепцію проекту. Презентація відбудеться в Національному художньому музеї України. Основним принципам ми не зраджуємо і продовжуємо поєднувати науку з мистецтвом. Разом з музеєм, Громадське радіо та науковцями ми підготували ще один проект: картини в музеї заговорять про науку. Ми відкриємо проект у день презентації і продовжимо його, поки не зітруться QR-коди біля картин.

Де: вул. Михайла Грушевського 6, Ⓜ Майдан Незалежності/Хрещатик, Київ

Вартість: 40/20/10 грн за квиток в музей

23 березня

Морські тварини та де їх шукати

Море ховає від нас безліч таємниць. Неймовірні створіння, в панцирах та без, з нічним та деним способом життя, супершвидкі та прикипілі до субстрату, з червоною, блакитною кров'ю чи навіть сірчаною кислотою в судинах — вони всі чекають на тебе. Ми дослідимо світ загадкових сторінь у звичному для нас форматі — інтерактивної демонстрації, міні-екскурсії та квесту. Нас чекає світ термінаторів-губок, медуз, морських зірок, морських їжаків, лангустів, ракоскорпіонів, молюсків, вампірів-міног, риб, птахів-підводників та навіть ссавців. Більшість програми поки що загадка – але точно будуть присутні захоплива розповідь, цікавість у Ваших очах та дух нових відкриттів.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, Богдана Хмельницького 15, Київ

Вартість: 150 грн

23 березня, Харків

Місце жінки в науці

Чи є місце для жінок в науці? Хто ці жінки? Вчені чи науковиці? Технічні науки — не жіноча справа? На всі ці та інші питання, які стосуються жінок у науці, та науковиць в Україні та Світі, ви зможете отримати відповіді вже в цю суботу! «Жінки в науці» — це жінки, що пройшли крізь гори стереотипів та непорозумінь, накшталт «математика для хлопчиків». Це справжні сильні і розумні жінки, які розповідатимуть про свої шляхи і досягнення. Вони і викладачки, і теоретикині і практикині, і громадські діячки одночасно, які боряться проти псевдонауки і допомогають молодим майбутнім фізикиням, ембріологиням, інженериням, надихаючи!

Де: Бібліотека ім. В.Г. Короленка, пров. Короленка 18, Харків

Вартість: вільно

23 березня

Розумна родина — друга гра сезону 2019

Родинна гра, де батьки і діти змагаються в інтелектуальних «битвах». В другій грі сезону зустрічаються дві дуже цікаві родини, які вперше беруть участь в проекті.

Де: Державний політехнічний музей, Проспект Перемоги 37К6, Київ

Вартість: вільно

24 березня

Пристрасті по еволюції: дивовижні відкриття 2018 року

Якщо Ви побачили як по телевізору розповідають мега-історії про те, що вчені спростували теорію Дарвіна, то Вам слід прийти на нашу лекцію. Якщо у ранковій газеті Ви прочитали про, те як інопланетяни керують життям на Землі, то не забудьте прийти до природничого музею. Якщо в черговій країні запропонують прибрати теорію еволюції з навчального шкільного курсу, то сміливо прямуйте до нас. Ми розповімо про суть еволюційних холіварів й чому не варто в них брати участь. Проаналізуємо публікації з найпрестижніших наукових журналів. Поглянемо на головні докази еволюції та найновіші відкриття у цій галузі.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, Богдана Хмельницького 15, Київ

Вартість: 100 грн

24 березня

Лабораторія прянощів

У тягучі, як карамель, весняні дні запрошуємо Вас у ботанічну лабораторію, щоб дослідити обов'язковий компонент кухонної магії – чарівні прянощі, аромат яких здатен змити з вашого лиця найсірішу буденність. Ми познайомимось з детективними історіями незвичайних спецій, дізнаємось про їхні корисні й шкідливі властивості, навчимося їх правильно використовувати, перевіряти якість, і, звісно, скуштуємо на смак. Розріжемо справжній стручок ванілі, виявимо, де справжня кориця, а де фальшива, з'ясуємо як корисно вживати какао, який із перців найгостріший, навчимося культивувати імбир на підвіконні й зіграємо в тематичну настільну гру.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, Богдана Хмельницького 15, Київ

Вартість: 150 грн

24 березня

Хижі рослини для дошкільнят

Таємничий світ хижих рослин розкриває свої обійми для найменших учасників! Ми пропонуємо цікавезну розповідь про найзагадковіші рослини нашої планети. Вони живуть за своїми правилами у моторошному світі видової боротьби, а їхня холодна краса – смертельна. Хижі рослини з хитромудрими ловчими пастками здавна дивували науковців та захоплювали уяву любителів рослинного царства. Ми дослідимо будову їхніх пристосувань для полювання на здобич, ознайомимось з відомими та ще нерозкритими загадками улюблених рослин Ч. Дарвіна. Опануємо ази вирощування росичок з насіння й кожен учасник забере з собою свою власну хижу міні-плантацію. А на завершення зіграємо у затишний «Комахоїдний квест» у стінах відділу ботаніки природничого музею. Прості пошукові загадки для юних детективів!

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, Богдана Хмельницького 15, Київ

Вартість: 100 грн

Додатково

20 березня

Ефективність публічного мовлення

Тренінг, що буде точно корисний науковцям. У процесі роботи учасники мають змогу:
отримати систему знань та умінь, що становлять основу ефективної мовної і мовленнєвої комунікації і забезпечують сприятливі морально-психологічні умови управлінської діяльності та вирішення професійних завдань публічного управлінця; засвоїти правила риторичної поведінки в різних комунікативних ситуаціях; набути ефективні уміння спілкування у контексті сфери державного управління й наукового аналізу мовленнєвої взаємодії.

Де: вул. Антона Цедіка, 20

Вартість: вільно

21 березня-13 червня

Молекулярна фізіологія

Просто нагадую, що триває відкритий курс лекцій з молекулярної фізіології для усіх бажаючих

Де: вул. Богомольця 4, Київ

Вартість: вільно

25-30 березня

Весняний Науковий табір

Школа науки запрошує школярів 12-16 років долучитися до Весняного наукового табору. Весняний науковий табір – це можливість провести канікули корисно, продуктивно, а головне — весело. Тут ви відпочинете від нудної шкільної теорії і спробуєте науку в дії; знайдете нових друзів та однодумців; вдосконалите свої знання та відкриєте для себе НЕВІДОМЕ!

Де: Школа науки DESK, вул. Богомольця 4, Київ

Вартість: всі деталі, включно з програмою тут.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).