Цього тижня та на початку наступного на Вас чекають лекції про Антарктиду, динозаврів, еволюційну теорію та самого Дарвіна, заробіток на біржі, булінг і харасмент, амілоїдні фібрили-Альцгеймера-Паркінсона-Хантінгтона тощо.

Також Ви зможете поспілкуватися з розумними людьми на зустрічі в Аспен-Інституті, а також побачити квітнення азалій в ботанічному саду (я можу точно сказати, що це одна з найкрасивіших подій будь-якої зими).

Інджой.

6 лютого

Клуб мандрівників Інституту зоології НАН України: В.Смаголь «Антарктика»

В рамках Клубу мандрівників ІЗАН запрошуємо послухати доповідь кандидата біологічних наук Віталія Миколайовича Смаголя «Біологічні дослідження на УАС Академік Вернадський в контексті міжнародного договору про Антарктику».

Де: Інститут Зоології НАН України, Вул.Хмельницького, 15, Київ

Вартість: вільно

6 лютого

Про «заробіток на біржі»

Це перша зустріч мРНК клюбу в 2019 році. Тема: Про «заробіток на біржі». Лектор Ігор Іванов, к.ф.-м.н. з Інституту механіки. На лекції будуть розглянуті можливості отримання спекулятивного прибутку на фінансових ринках у світлі сучасних наукових даних.

Де: Інститут фізіології ім. Богомольця НАН України, ауд. 214, вул. Богомольця, 4, Київ

Вартість: вільно

6 лютого

Булінг. Харасмент. Приниження гідності

Психологи, медики та педагоги обговорять теми харасменту, булінгу, інтернет-цькуванню, висміюванню та протидію цим мерзенним явищам.

Де: Буква, вул. Б. Хмельницького, 3б, Київ

Вартість: вільно

7 лютого, Харків

Амілоїдні фібрили. Чоловіки теж зрозуміють

11 лютого відзначають Міжнародний день жінок та дівчат у науці. А як краще можна відсвяткувати такий день, як не провести його у компанії молодого доктора наук, біофізика Валерії Трусової, дослідження якої наближають день, коли людство зрозуміє природу хвороб Альцгеймера, Паркінсона, Хантігтона, діабет другого типу, ревматоїдний артрит та губчасті енцефалопатії? Крок за кроком дослідники наближаються до пояснення механізмів їх виникнення, і от один із кроків відбувається в нашому місті.

Де: Шостий кут, вул. Гіршмана 9/27, Харків

Вартість: вільно

9 лютого

2019: Україна та українці [візійна зустріч]

В рамках програми The Aspen Institute Kyiv «Національна ідентичність»*, відбудеться візійна зустріч та обговорення в форматі дискусій та модерованих діалогів. Сучасне українське суспільство та його лідери знаходяться у пошуку відповідей на численні виклики повсякденного життя – безпекові, політичні, економічні, соціальні, інформаційні. Особливо актуальними ці питання є в 2019 році, коли суспільство знаходиться перед вибором, а його лідери — в пошуках нового вектору розвитку та візії майбутньої України. Інтенсивність комунікацій, необхідність швидкого прийняття відповідальних рішень, потреба у дотриманні власного життєвого балансу – все це загострює увагу на ціннісних орієнтирах, як особистих, так і спільних. Економісти, науковці, письменники, філософи, публіцисти візьмуть участь у спільному обговоренні поточних подій, очікувань від 2019 року та розуміння цінностей, що лежать в основі наших повсякденних рішень.

Де: місце та умови будуть повідомлені після реєстрації

З 9 лютого щовихідних

Школа садівника

Запрошуємо до «Школи садівника», де провідні фахівці ботанічного саду на прикладі колекцій рослин допоможуть оволодіти теоретичними знаннями і практичними навичками садового мистецтва. Зокрема, йтиметься про традиційні і нетрадиційні плодові культури; декоративні, вічнозелені рослини; прийоми розмноження садових культур, популярні види щеплень; елементи ландшафтного дизайну; захист рослин від шкідників та інше.

Де: Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка НАН України, вул. Тимірязєвська, 1, Kyiv,

Вартість: дізнавайтесь за вказаними контактами

10 лютого

Лекція MyWay: Дарвін

Природничий музей запрошує на науково-пізнавальну лекцію про людину, що сколихнула світогляд не лише вчених, а й усього людства. Величні відкриття, захопливі історії про пригоди та здобутки справжнього натураліста та selfmade-men"а усіх часів та народів – все це з вуст ботаніка — Олексія Коваленка.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Київ

Вартість: 100/70 грн

10 лютого

Супер-Дарвін

Ми давно планували зробити інтерактивну демонстрацію про життя, пригоди та відкриття автора теорії еволюції внаслідок природного добору. І таки робимо її! "Супер-Дарвін" — це розповідь про надзвичайні здібності науковця, титанічну працю та сміливість. Під час події можна буде зануритися у світ нестримних наукових пригод, адже на Вас чекатиме набір доступних для дослідження об'єктів, динамічна розповідь та навіть квест.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Київ

Вартість: 150 грн

10 лютого

Втрачений світ динозаврів

Як добре, що у нас є машина часу, що віднесе нас у час, коли на нашій планеті була інша температура та концентрація кисню, ще жодна людина не лишила відбиток своєї ступні на поверхні землі, а світом правили істоти з роговими лусочками на тілі (ну, й пір'ям, звісно). Ми з'ясуємо, хто ж такі динозаври й чому не всіх вимерлих рептилій варто так називати. Поговоримо про найвідоміших представників цих легендарних істот мегарапторів, аллозаврів, тиранозаврів та їхніх колег – як вони проводили свій час, що споживали в їжу та яким чином боролися за виживання. Подискутуємо над тим чому динозаври зникли та яких нащадків лишили по собі. Під час демонстрації поконтактуємо зі справжніми скам'янілостями та репліками (точними копіями експонатів), а на завершення зіграємо у пізнавальний квест у стінах природничого музею.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Київ

Вартість: 150 грн

11 лютого, Дніпро

День жінок та дівчат у науці у стінах ДНІМ

День жінок та дівчат у науці відзначається 11 лютого. Це свято має порівняно нетривалу історію. Воно було запроваджене Резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 р. Цього року у м. Дніпро свято відбудеться у Дніпропетровському національному історичному музеї імені Д.І. Яворницького. В плані проведення заходу передбачається інтерактивна костюмована екскурсія "Жінка крізь віки. Половчанки", а також панельна дискусія на тему: "Становлення жінки у науці" з провідними науковицями регіону та України.

Де: Дніпропетровський національний історичний музей ім. Яворницькогопр. Д. Яворницького,16, Дніпро

Вартість: вільно

З 11 лютого, Кривий Ріг

Квітнення азалій в ботанічному саду

Криворізький ботанічний сад НАН України запрошує на традиційне відвідування колекції квітуючих Азалій та новинку — оновлену виставкову залу.

Де: м. Кривий Ріг, вул. Маршака 50

Вартість: від 30 грн

З 12 лютого

Крок у медицину

Курс для учнів 12-16 років, на якому вони дізнаються відповіді, наприклад, на такі питання: які спеціальності існують в медицині? Як досягти успіху в професії? Чи можна вивчитися на лікаря і працювати в медицині, якщо ти боїшся крові? тощо. Курс поділений на 3 блоки: "Основи медицини", "Невідкладна медична допомога" та "Медичний фах".

Де: Школа науки DESK

Вартість: від 270 гривень за 1 заняття.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).