Цього тижня на Вас чекають неймовірна дискусія про псевдонауку і несилову взаємодію, обговорення україномовного видання книжки Френсіса Фукуями, поради по створенню науково-популярного проекту, лекція про Дарвіна, палеонтологію та ядерну енергетику, а також зустріч з нейрохірургом.

Ну, і звісно, «зустріч» Місяця з Венерою та Юпітером.

Інджой.

30 січня

Дискусія «Що визначає успішні держави?»

Кожній розвиненій державі властиві три компоненти: ієрархічна структура влади, підзвітний уряд і верховенство права, — переконаний філософ та політолог Френсіс Фукуяма. Однак далеко не всім державам вдається гармонійно поєднувати ці елементи. У Клубі Наш Формат поговоримо про книжку Френсіса Фукуями «Витоки політичного порядку», український переклад якої нещодавно побачив світ. Також подискутуємо з нашими спікерами про те, які держави стають успішними, як вони долають трансформаційний період, розвиваючись у демократичному напрямку, а також чи стають країни «заручниками» свого минулого.

Спікери: Валерій Пекар — громадський діяч, підприємець, президент компанії «Євроіндекс», викладач Kyiv-Mohyla Business School, Євген Глібовицький — член Несторівської групи, член Наглядової ради суспільного мовлення, Олександр Стародубцев — засновник системи ProZorro, учасник Програми нових українських лідерів у Центрі розвитку демократії та верховенства права, який очолює Френсіс Фукуяма, у Стенфордському університеті.

Де: провул. Алли Горської 5, Київ

Вартість: вільно за реєстрацією

31 січня

Діалоги про. Псевдонаука: як перемогти гідру

У Книгарні «Є» кандидатка фізико-математичних наук Ірина Єгорченко та фізик Олег Фея публічно міркуватимуть про псевдонауку і як з нею боротися. Говоритимуть про те, як у світі перевіряють людей із «паранормальними здібностями». Що таке «несилова взаємодія» — псевдонаука в українських вишах. Доведуть, що псевдонаука є проблемою сучасного суспільства і слід пояснювати людям, що таке наука. Розглянуть хибні уявлення в минулому і пояснять, чому вони не завжди були псевдонаукою. І аргументують, чому «я так думаю і маю право на власну думку» не є науковим аргументом.

Де: м. Київ, вул. Лисенка, 3

Вартість: вільно

31 січня, Харків

Міцність матеріалів і ядерна енергетика

Харківська фізика відома двома потужніми напрямками, а саме ядерною фізикою і фізикою твердого тіла. Молодий дослідник з Харківського фізико-технічного інституту Богдан Сунгуров прийняв наш челендж «розкажи про свою дисертацію зрозумілими словами», і доповість про дослідження, які проводяться на зтику цих двох напрямків. А саме, Богдан досліджує вплив радіаційно-індукованих мікроструктурних дефектів на процеси накопичення водню та зміцнення аустенітної сталі. Яке ж відношення це має до ядерної енергетики, ви дізнаєтеся з нашої лекції.

Де: м. Харків, вул. Гіршмана 9/27, клуб Шостий кут

Вартість: вільно

31 січня

Місяць в оточенні Венери та Юпітера

В цей день в південно-східній ділянці неба за умов відсутності хмар можна буде спостерігати Місяць в «оточенні» двох планет — Венери і Юпітера. Схема «зустрічі» наведена за посиланням на подію.

Де: всюди

Вартість: вільно

1 лютого

Як створювати та розвивати науково-популярні медіа-проекти

Успішний науково-популярний проект — це не лише про хорошу ідею. Для того, щоб задум втілився в життя, потрібно багато навичок, знань та зусиль. Також не обійтися без порад від тих, хто пройшов це і досягнув успіху. З останнім ми вам допоможемо.Першого лютого до нас завітає популяризаторка науки Ольга Маслова та розповість, як створювати та розвивати науково-популярні медіа-проекти. Ми поговоримо про потенційні труднощі та особливості роботи в цій сфері та обговоримо проектні ідеї учасників Школи.

Де: Арт-хаб Укрінформ (вул. Богдана Хмельницького 8/16)

Вартість: вільно за реєстрацією

1 лютого, Львів

Лекція Генрі Марша

Відомий нейрохірург та письменник говоритиме про те, чи можуть розумні машини замінити людську расу? Як за допомогою штучного інтелекту пояснити, як працює мозок людини?
І чи правда те, що наш мозок влаштований так само, як комп'ютер? Генрі Марш – випускник Оксфордського університету, кавалер Ордену Британської імперії, відомий лікар та автор двох бестселерів «Про життя, смерть і нейрохірургію» та «Ні сонце, ані смерть».

Мова лекції — англійська

Де: Центр Шептицького УКУ, Великий зал, вул. Стрийська, 29А

Вартість: вільно

3 лютого

«Мандри на „Біглі“

Беремо потужний мікроскоп та вивчаємо наймасштабнішу пригоду Чарлза Дарвіна в житті. Крок за кроком – від очікування відправлення корабля, приступів морської хвороби до неймовірних знахідок, величних спостережень та геніальних узагальнень. Ми дізнаємось чому в Південній Америці Дарвіна кілька разів вважали демоном, як він досяг неймовірного авторитету серед моряків, про його політичні суперечки з капітаном корабля. Як плавання перетворило фаната мисливства у вченого-фундаменталіста? Чому корисно працювати у маленькій тісній каюті? Як за допомогою плавання змінити свою кар'єру?

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 20 грн+квиток до музею

3 лютого

Твоя перша палеонтологічна колекція

Цей захід — перший крок для юних дослідників викопних решток. Світ палеонтології — неймовірно захопливий, загадковий та гостросюжетний радо розставляє свої обійми. Ми дізнаємось як утворюються скам'янілості та змоделюємо цей процес самі. Для цього не потрібно чекати мільйони років, адже ми впораємось за 15 хвилин! Потримаємо в руках справжні викопні рештки та дізнаємось найцікавіші подробиці із життя трилобітів, амонітів, белемнітів, морських їжаків та динозаврів, звісно. На завершення, кожен дослідник вирушить у мандри природничим музеєм, щоб під час квесту зібрати свою першу палеонтологічну колекцію.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).