Свята на носі. тому тримайте останній в цьому році анонс науково-популярних подій. По-перше, з 23 по 28 грудня є повно заходів для дітей в Національному науково-природничому музеї НАН України. По-друге, на Вас чекає справжня наукова новорічна вечірка в Експерементаніумі. По-третє, Ви маєте змогу послухати лекції про ліки, польоти на Місяць, алгоритми мозку, трансгуманізм і біотехнології, ракетні двигуни, цукор, дельфінів та ораторське мистецтво, а також дискусія про плагіат.

23-28 грудня

Науково-популярні заходи в Національному науково-природничому музеї НАН України

Демонстрація «Павуки: книга рекордів» — канікули

Твоя перша палеонтологічна колекція — канікулиТвоя перша палеонтологічна колекція — канікули

Різдвяні прянощі — канікули

Хижі рослини — канікули

Втрачений світ динозаврів

Різдвяні прянощі — канікули

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

23 грудня

Ліки. Наукпоп вікенд.

Як створюються ліки, хто і як контролює їх ефективність. Ми розповімо вам, що таке подвійний сліпий метод дослідження і в чому його об'єктивність. Горезвісні Віагра і Ерегра і чим вони відрізняються. Чи можуть допоміжні речовини вплинути на якість препарату? Чому ми не віримо в хороші ліки? Як доставити препарат адресно і навіщо це взагалі робити? Крім того, поговоримо про різні лікарські форми, такі як багатошарові таблетки, пластирі, свічки і тд. Ви знаєте, як насправді потрібно приймати ліки (до / після їжі, чим запивати)? Ми розповімо! Торкнемося нашумілої теми гомеопатії і ефекту плацебо. Чим гомеопатія відрізняється від фітопрепаратів? І як щодо ГМО-ліків? І нарешті, що таке фуфломіцін і як його розпізнати? Ми також розповімо, що означає порядок діючих речовин в рецепті і на що націлена реклама в ЗМІ.

Де: Diagen, вул. Теліги, 6, корпус 7с, Київ

Вартість: 250 грн

23 грудня, Львів

15х4 More Knowledge: лекція космічного масштабу про Місяць

Космічна Одіссея Стенлі Кубріка дуже сильно нагадує зйомки міссій Аполлон. З грудня 1972 року люди так і не змогли ще раз дістатися Місяця. А ракета Сатурн-5 пішла в небуття. Чому це сталося та чи не є фальсифікацією уся космічна програма Аполлон? Про це ви дізнаєтесь на лекції організатора Mars Society Ukraine, наукового журналіста Андрія Філатова.

Де: Перша Львівська Медіатека, вул. Мулярська, 2А, Львів

Вартість: вільно

24 грудня

Predictive coding — універсальний алгоритм нашого мозку?

Мозок людини — мабуть, найскладніша обчислювальна система у Всесвіті. Однак на думку сучасних вчених, в основі його функціонування можуть лежати доволі прості і універсальні алгоритми. Розуміння хоча б одного із них революційно змінить наші уявлення про роботу наших сенсорних систем, пам'яті, емоцій та навіть свідомості! Нещодавні дослідження демонструють, що так зване predictive coding (прогностичне кодування) може відігравати роль «універсального» алгоритму.

- як наш мозок в кожен момент часу намагається передбачити майбутнє і для чого це йому?
- які процеси лежать у основі емоцій та гумору;
- чому новизна є настільки важливою для живих організмів?
- як неполадки в «системи передбачення» можуть призводять до галюцинацій та чому хворі на шизофренію можуть самі себе лоскотати?
- чим алгоритми нашого мозку можуть принципово відрізнятися від функціонування «головного» органу інших тварин?
- чи може прогностичне кодування наблизити нас до розуміння свідомості?

Де: коворкінг Лунотека (вул. Глушкова 4Г, станція метро Виставковий центр)

Вартість: вільно за реєстрацією

24 грудня

Ігор Кендюхов «Трансгуманізм: економіка і біотехнології»

Ми зможемо системно розглянути економіку, проаналізувавши всі галузі сучасних технологій, що знаходяться на світовому ринку. Згадаємо теми штучного інтелекту, нейротеху,макроекономічного аналізу, методів геномного редагування (CRISPR) і подовження життя. І нарешті: як біотехнологічний прогрес змінює і змінить економіку?

Де: Лунотека (вул. Глушкова 4Г, станція метро Виставковий центр), Київ

Вартість: вільно за реєстрацією

24 грудня, Львів

15x4 Двигуни/Цукор/Дельфіни/Ораторське Мистецтво

15х4 — це формат 4-х лекцій по 15 хвилин

Ракетні двигуни: Ключовий елемент ракети — двигун. Від його потужності залежить, скільки ще червоних автівок вдасться відправити на орбіту Землі. Які фундаментальні закони лежать в його основі? Що спільного між вживанням коктейлів і SpaceX?

Цукор: Чому ми так сильно любимо солодке? Чи можуть солоні продукти містити цукор? Чи потрібно їсти «глюкозу» для кращої розумової активності? Від чого більше поправляються: від солодкого чи від жирного? Чи може бути залежність від цукру? На ці та інші питання знайдемо відповіді під час лекції.

Дельфіни: Дельфіни — це ссавці, чи це риба? Чи вміють дельфіни усміхатися та чому вони стали рідкісними видами? Як діє на людину дельфінотерапія і чи можна використовувати дельфінів у дельфінаріях? Про це та інше поговоримо на лекції про дельфінів.

Ораторське мистецтво: Під час цієї лекції поговоримо про те, звідки ми отримуємо досвід публічних виступів та чому це важливо. Приймемо грунтовну метафору про стосунки між оратором та аудиторією. Розглянемо мнемонічну техніку запам'ятовування етапів підготовки до виступу. Розглянемо, як застосувати правила композиції для досконалих презентацій. Окрім того, згадаємо про книжки за допомогою яких можна вдосконалити свою майстерність виступати публічно.

Де: Львів, Вул. Козельницького, 2а

Вартість: вільно

27 грудня

Діалоги про. Плагіат: злочин і кара

Професорка, літературознавиця Тамара Гундорова та критик, літературознавець Михайло Назаренко публічно міркуватимуть про плагіат у сучасній гуманітаристиці. Розглянуть формальні механізми перевірки на плагіат і доведуть, що вони не працюють. Говоритимуть про необхідність антиплагіатного законодавства і яким воно може бути. Проаналізують чинну систему здобуття наукових ступенів і чи можна та варто її змінювати. Визначать, чи є в нас інститут репутації вченого. І спробують визначити шляхи рішення проблеми плагіату в українській науці.

Де: м. Київ, вул. Лисенка, 3, Книгарня Є.

Вартість: вільно

28 грудня

Новорічний Science After Dark

В передноворічний час, коли настає темрява, відбуваються наукові «дива»: електромагнетизм, механіка, електроліз! Новорічний Science After Dark – це новий нічний похід в музей популярної науки і техніки в компанії друзів. Ми влаштуємо квест музеєм з доповненою реальністю та святковий концерт присвячений науці. Вже тренуємо зв'язки, щоб заспівати "Baby it"s cold outside" роверу на Марсі та готуємо влучні жарти для математичного стендапу. Зігріватимемось глінтвейном і танцюватимемо під коливання звукових хвиль діджей-сету. А ті, хто прийде у костюмі ґіка отримають можливість виграти футболки з набору "Жіноча справа" від Куншт та наукові футболки від INSCIENCE, набір журналів або наліпки. Музей популярної науки і техніки "Експериментаніум" має понад 250 інтерактивних експонатів, що об'єднують науку та мистецтво.

Де: Музей популярної науки і техніки "Експериментаніум", проспект Степана Бандери 6 (метро "Почайна"), Київ

Вартість: до 300 грн

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).