Цього тижня Національний науково-природничий музей відчинить для Вас двері і проведе купу демонстрацій, а на вихідних надзвичайно круті вчені доступною мовою пояснять всі Нобелівські премії, що були присуджені у 2018 році. Ну, і є дещо ще.

5 грудня

Заходи до 100-річчя НАН України (в Національному науково-природничому музеї НАН України)

По-перше, вдень там вільний вхід. По-друге, там відбудеться купа демонстрацій: Мімікрія: гра в імітацію, Прадавні рослини, Хижі рослини, Лабораторія прянощів, Неймовірні рослини: виживай, адаптуйся, долай, Земноводні проти рептилій, Риби-вселенці водойм Києва та його околиць, Різноманітність пташиних яєць та гнізд, Світ членистоногих під мікроскопом: мешканці прісних водойм України, Людина і тварина на ранніх етапах історії людства, Музейна колекція місячного ґрунту, Найпростіші способи визначення мінералів, Як рахують вік порід? та інші.

Де: Національний науково-природничий музей НАН Українивул. Богдана Хмельницького, 15, Київ

Вартість: вільно

5 грудня

Цирк брехні

Науковці, філософи, історики обговорять проблему правди і брехні.

Правда — це підміна понять, брехня, витягування з контексту потрібної інформації, плагіат, імітація, маніпулятивні запитання з отриманням потрібних відповідей, потрібна інтерпритація статистик, опитувань, забирання з процесу людей, які мають альтернативне бачення, гарантований захист сторони, що завдає шкоди, знецінення думок, що не відповідають очікуванням, подвійні стандарти, залежні від привілеїв? 1+1=21? Якщо у людини є сертифікати, наукові ступені, вона каже істину? Важелі впливу, важелі контролю, статуси, рівні = якість і високі стандарти?

Де: Буква, Б. Хмельницького, 3б, метро Театральна, Київ

Вартість: вільно

5 грудня

Суперкомп'ютери та паралельні обчислення

Розробки сучасних інформаційних технологій характеризується широким використанням засобів паралельних обчислень, і зокрема, обчислювальних систем надвисокої потужності, що їх називають суперкомп'ютерними. У лекції пояснюються фундаментальні принципи побудови комп'ютерних систем паралельної дії, види та рівні паралелізму обчислень в таких системах та основні характеристики класу суперкомп'ютерних систем. На простих прикладах розкриваються головні парадигми програмування мультипроцесорних обчислень та деякі проблеми створення ефективних паралельних алгоритмів. Розглядаються важливі приклади суперкомп'ютерних застосувань у різних галузях науки і техніки.

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська 45-а, Київ

Вартість: за умовами простору

6 грудня

Теорія Ігор. Системи голосування, вибори і маніпуляції

Надзвичайно цікава лекція від Олексія Ігнатенка, яку я особисто відвідував і Вам раджу.

Процедури голосування як спосіб знайти рішення, узгоджене з інтересами соціуму, виникли дуже давно. На сьогодні існує велика кількість дуже різних систем визначення необхідного результату у спорті, телевізійних шоу, різноманітних конкурсах і, звичайно, політиці. Різні системи голосування мають різні властивості, але не існує єдиного ідеального механізму. Теорія ігор розглядає цю ситуацію з точки зору стратегій, які можуть використати учасники голосування для досягнення найкращого результату. Оскільки кожен гравець ухвалює рішення незалежно та самостійно (принаймні в ідеалі), то зміна елементів гри можуть вплинути на поведінку виборців. Наприклад, поява у списку кандидата-спойлера, який відбирає голоси у лідера, може суттєво змінити результат.

На лекції ми дізнаємось:
- Які системи голосування існують та як вони визначають рішення у ситуації суперечливих інтересів?
- Чи завжди правило більшості дає підходяще рішення? Парадокси систем голосування.
- Які існують механізми маніпуляції процедурами голосування і як їм можна протидіяти?

Де: Арт-простір SOVA (Київська школа фотографії) Україна, Київ вулиця Ділова 5А

Вартість: 75/150/250 грн

8 грудня

Nobilitet 2018: все про цьогорічну Нобелівську премію

Протягом дня молоді українські науковці, інтелектуали, освітяни популярно розкажуть найважливіше про Нобелівку 2018 у форматі FAQ: кому, за що, і, головне, «щоби що»?. Ви почуєте шість лекцій від кращих спікерів, які фахово розуміються на відкриттях та досягненнях у галузі фізіології та медицини, хімії, економіки, фізики, захисту миру та літератури, що ось-но премійовано.

Де: простір mOre, що на Великій Васильківській, 100, Київ

Вартість: 1000 грн

8 грудня

Інтерактивна програма «Україна доісторична»

Програма «Україна доісторична» — це одночасно історичний екскурс у часи коли на території сучасної України не було жодного клаптика суші й панували неймовірні хижі акули і морські рептилії! Скільки ж це тривало? Що відбувалось під час льодовикового періоду і хто пережив усі халепи зледеніння та пристосувався до нового життя? Як змінювався рослинний світ?... Це те, про що ви зможете дізнатись під час інтерактивної екскурсії Палеонтологічним відділом нашого музею! А ще ви зможете відчути себе справжнім палеонтологом, видобути приховані в «надрах» імпровізованого розкопу справжнісінькі рештки викопних скам'янілостей і під час майстер-класу навчитесь створювати доісторичну прикрасу-оберіг, яку ви заберете з собою на згадку про цей день неймовірних відкриттів!

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Київ

Вартість: 150 грн

9 грудня

Хижі рослини для дошкільнят

Таємничий світ хижих рослин розкриває свої обійми для найменших учасників! Ми пропонуємо цікавезну розповідь про найзагадковіші рослини нашої планети. Вони живуть за своїми правилами у моторошному світі видової боротьби, а їхня холодна краса – смертельна. Хижі рослини з хитромудрими ловчими пастками здавна дивували науковців та захоплювали уяву любителів рослинного царства. Ми дослідимо будову їхніх пристосувань для полювання на здобич, ознайомимось з відомими та ще нерозкритими загадками улюблених рослин Ч. Дарвіна. Опануємо ази вирощування росичок з насіння й кожен учасник забере з собою свою власну хижу міні-плантацію. А на завершення зіграємо у затишний «Комахоїдний квест» у стінах відділу ботаніки природничого музею. Прості пошукові загадки для юних детективів!

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Київ

Вартість: 150 грн

9 грудня

Хижі рослини

Якщо з якихось причин Ви сумуєте в зимовому мегаполісі — то ми маємо, що запропонувати. Поєднайте цікаве та веселе на демонстрації про найзагадковіші рослини нашої планети. Вони живуть за своїми правилами у моторошному світі видової боротьби, а їхня холодна краса – смертельна. Хижі рослини з хитромудрими ловчими пастками здавна дивували науковців та захоплювали уяву любителів рослинного царства. Ми дослідимо будову їхніх пристосувань для полювання на здобич, ознайомимось з відомими та ще нерозкритими загадками улюблених рослин Ч. Дарвіна. Опануємо ази вирощування росичок з насіння й кожен учасник забере з собою свою власну хижу міні-плантацію. А на завершення зіграємо у затишний «Комахоїдний квест» у стінах відділу ботаніки природничого музею.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Київ
Вартість: 150 грн

9 грудня, Львів

Науково-популярна лекція «Планети Сонячної системи»

Здавна планети викликали в людей інтерес, так як вони були особливими світилами.Їхній рух по небу відрізнявся від руху всіх інших зір. За це давні греки дали їм ймення «блукаючі світила», котрим ми користуємось дотепер. До певного часу їм приписували божественну природу... Але в одну мить змінилось все -- і вони опинились на одному рівні із Землею. З тих пір, як Галілей підглядав за планетами, в людства загорілось бажання. Бажання знати які вони, ті планети. Тому люди щораз вдосконалювали свої інструменти, але цього було мало. Вони хотіли опинитись ближче до планет. І їм це вдалось. А в цю неділю це вдасться і нам! У вас буде можливість стати піонерами міжпланетних перельотів. Ви відчуєте, як це бути моряком у безмежному океані космосу або брутальним вікінгом, який підкорює нові простори. Але з впевненість можу сказати, що всі ви будете мандрівниками у цій невпинній подорожі, що несуть із собою знання.

Де: Перша Львівська Медіатека, вул. Мулярська, 2А, Львів

Вартість: вільно

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).