Цього тижня, безумовно, головною подією стане конкурс "Elephant Hackathon", на якому вчені, інженери та експерти змагатимуться своїми науково-технічними проектами за фонд у мільйон гривень. Але, окрім цього, Ви можете завітати на крутецьку програму до Київського планетарію, послухати лекції про Всесвіт, нейрозапальні процеси та дієту, нейроестетику та красу, комп'ютерний зір та сучасне рабство, вбивство Кеннеді та ретровіруси, нейрохакінг і атмосферні процеси, відвідати пітчінг науково-технічних проектів, лекторій STEM для дівчат, послухати розповіді про соціальну антропологію та палеонтологію, а також поглянути на виставку хендмейду від науковців.

Інджой.

27 листопада

Чергова лекція лекторію «Далекий і близький Всесвіт»

Прогноз освоєння космосу «Рукав Оріона», Анатолій Тугай, кафедра астрономії та фізики космосу Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Де: Київ, вул. Обсерваторна 3

Вартість: вільно

27 листопада

Роль дієти в регуляції нейрозапальних процесів

На зустрічі будуть розглянуті основні аспекти (фізіологічні та психологічні) впливу дієти на виникнення, розвиток та протікання нейрозапальних процесів асоційованих з когнітивними та афективними розладами. Проводити засідання гуртка буде: дієтолог, лікар-інтерн зі спеціальністі медична писхологія, Леся Сак.

Де: Кафедра Психосоматичної медицини і психотерапії, вул. М. Коцюбинського 8 А, Київська клінічна лікарня на залізничному транспорті № 1. АКТОВА ЗАЛА

Вартість: вільно

27 листопада-4 грудня

Ексклюзивна Програма — «Подорож Сонячною Системою»

«Подорож Сонячною Системою» — це шоу-програма, що дає змогу насолодитися приголомшливими видовищами ландшафтів планет земної групи і відчути крижаний холод далеких газових гігантів.

Де: Київський планетарій, вул. Велика Васильківська, 57/3, Kyiv

Вартість: від 100 грн

27 листопада

Нейроестетика: як мозок бачить красу

Усім відома народна мудрість: «На колір і смак товариш не всяк»? Так, ми всі різні, але не варто абсолютизувати це твердження. Чи задумувались ви над тим, чому великі витвори мистецтва визнаються прекрасними більшістю людей впродовж багатьох віків? І всі ці люди представники різних культур та світоглядів. Чому нам однаково подобаються орнаменти, піраміди Гізи, споруди Гауді, середньовічні замки Європи та Китаю, скульптури Мікеланджело і Родена, полотна Леонардо да Вінчі та Ван Гога, музика Моцарта та Queen….? Чому ми із завмиранням насолоджуємось неймовірними природними ландшафтами, неповторністю квітів, строкатістю метеликів? Все прекрасне має універсальні риси, а естетичні принципи характеризуються загальністю. І доказом цього є широка різноманітність перерахованих вище прикладів. Тож, які вони — універсальні закони прекрасного? Чи існують «рецепти», згідно яких можна створити твір мистецтва, що буде викликати у нас відчуття задоволення?

Де: ПеремогаSpace (бул.Тараса Шевченка,62, Київ)

Вартість: 350 грн

28 листопада, Львів

More Knowledge: Масштаби Всесвіту / Комп'ютерний зір (лекторій 15х4)

Масштаби Всесвіту, Олег Фаренюк: «Наш мозок непогано служить нам в повсякденному житті. Однак, без спеціальної підготовки, не дуже добре справляється, коли мусить міркувати про те, що за межами цього досвіду. Дуже велике – як Всесвіт, дуже мале – як елементарні частинки, малоймовірне – як виграш в лотерею, емерджентне, як самоорганізація, збивають його з пантелику. Ймовірно, космосу тут особливо дісталося – елементарних частинок не видно, а зірки ось, над нами, що ж тут складного? Фантастичні фільми та книги, описуючи звичні людські перипетії в космічному антуражі, остаточно все заплутали. Але розібратися можна -- Всесвіт величезний та неосяжний, однак, таки доступний для розуміння. Давайте спробуємо разом із вами пройти цю дорогу, кожен раз опираючись на знайоме та використовуючи його як трамплін – від звичних міст та країн, до планет, зірок, галактик та цілого видимого Всесвіту.»

Комп'ютерний зір, Володимир Забульський: «Подивитись рекламу, погладити кота, відповісти на повідомлення. Просто? Насправді це одні із найскладніших процесів, які нам доводилось зрозуміти. Для виконання цих завдань у людей є потужний апарат, який дозволяє не тільки дивитися а й бачити. Це механізми, яких ми би хотіли навчити камер відеоспостереження, автопілотів, дронів та багато іншого. Як дати компʼютеру зрозуміти, де кіт, а де страус — завдання, яке наш мозок виконав би за мить. У своїй лекції розповім про прості та водночас ефективні механізми, які дозволяють машинам бачити.»

Де: Козельницька 2А (цокольне приміщення, лекторій, 0-й поверх), Львів

Вартість: вільно

28 листопада

Рабство в епоху технологій?

Економісти, історики, психотерапевти обговорять такі питання:

Рабство. Хіба можливо про це говорити сьогодні, окрім історичного контексту? Чи можна вважати вільною сьогодні людину? То чи існує сьогодні рабство? Які є підстави називати стан життя людини рабством? Безкоштовні прислуги? Обмеженість свободи вибору протягом дня? Мислення раба. Комплекс меншовартості. Пожиттєвий рятівник для всіх і той, хто всіх обслуговує і на всіх заробляє. та інші

Де: вул. Богдана Хмельницького, 3б, метро Театральна, Київ

Вартість: вільно

28 листопада

Нейрохакінг: як вчитись швидко та результативно

Сучасний світ настільки динамічний, що нам доводиться вчитися все життя. Протягом тисяч років в основі навчання було запам'ятовування. Зараз кількість інформації виросла настільки, що одним запам'ятовуванням не обійтись. Саме тому сучасна освіта все більше орієнтується на розуміння. А найкращі навчальні заклади світу (MIT, Stanford, Garvard, Oxford) розробили ряд проривних методів, заснованих на останніх відкриттях в області нейрофізіології.

Де: Chasopys Eduspace, вул. Велика Васильківська, 30 (3 поверх, код 340)

Вартість: 200 грн.

29 листопада, Одеса

More Knowledge: Вбивство Кеннеді + Ретровіруси (Лекторій 15х4)

Вбивство 35-го президента США Джона Фітцджеральда Кеннеді — одна з найзагадковіших подій XX сторіччя, що породила безліч запитань, припущень і теорій. Понад 70 % американців не вірять в офіційну версію того, що сталося. У лекції Владислава Лисаченко будуть висвітлені та проаналізовані як офіційні висновки влади, так і матеріали слідства, що кардинально їм суперечать. Це дасть можливість слухачеві скласти власну думку.

Ретровіруси — це не просто чергове дивне слово з темних надр Вікіпедії. Ретровіруси — це надмікроскопічні машини смерті, що не щадять птахів, риб, людей і навіть котиків! Вони вбивають своїх жертв повільно, смерть від цих вірусів практично невідворотна. Лише нещодавно людство почало розуміти, звідки взялися ці монстри, на що вони насправді здатні та як їм протистояти. Про це у своїй лекції розповість мікробіолог Микола Штеніков.

Де: Троїцька 49/51, Одеса

Вартість: вільно

29 листопада, 16.30

Чим (може бути) філософія науки корисна для науковців

Філософія науки розглядається як метанаука про науку. В доповіді буде розглянута предметна галузь філософії науки, її завдання та методи, а також обгрунтовуватиметься важливість філософії науки для усвідомлення науковцями засобів, які вони використовують у своїй професійній діяльності. Доповідач: доктор філософських наук Кузнєцов В.І.

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська, 45-А, Київ

Вартість: за умовами простору

29 листопада

Science TECH Pitching

UAngel та INSCIENCE об'єдналися, щоб провести зустріч технологічних і наукоємних стартапів із інвесторами. Захід єднає представників науки, технологій, фондів, інвесторів та всіх, хто розвиває екосистему в цьому напрямку.

Виступ партнера європейського фонду Speedinvest Іллі Дубинського про інвестиції у high-tech стартапи та практичну сторону:
– порівняння географій: США, Європа або Україна (та інші країни колишнього СРСР);
– ранні або пізні стадії;
– b2b або b2c;
– прямі інвестиції, клуби інвесторів або фонди;
– як формується хороша воронка проектів та їх якісний відбір;
– структура угоди – як вибрати географію;
– що потім? допомагати або не допомагати і як?

Де: 1991 civic tech center – БЦ Парус, 18 поверх, Мечникова, 2 – Київ

Вартість: подія закрита, але можна за реєстрацією потрапити

29 листопада

Активні впливи на атмосферні процеси

Наукові результати та практичні перспективи в галузі активних впливів на атмосферні процес. Час від часу у громадських місцях чути розмови про те, як забезпечується погода без опадів під час проведення головних державних свят України, як літають літаки, які стріляють з гармат. А як це здійснюється насправді? На скільки це безпечно? Чи «можна вкрасти дощ»? Про все це та багато іншого ви зможете дізнатися у нас на лекції від кандидата географічних наук ст. наук співробітника відділу фізики атмосфери Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Лєскова Бориса.

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська 45-а, Kyiv, Ukraine, 01034

Вартість: за умовами простору

29 листопада

Методологічний семінар Відділу соціальної антропології

Запрошуємо на листопадовий Методологічний семінар Відділу соціальної антропології Інституту народознавства НАН України, на якому проф. Юрій Головач розповість про можливості застосування в соціогуманітарних дослідженнях кількісних методів для аналізу соціальних зв'язків на прикладах: героїв давніх епосів, колективних ефектів у віртуальному світі онлайн-ігор та у мобільності індивідуумів у великих містах.

Де: Інститут народознавства НАН України, проспект Свободи 15, Львів

Вартість: вільно

1-2 грудня

Конкурс "Elephant Hackathon"

Неймовірна подія, де українські вчені, інженери та розумники змагатимуться у конкурсі проектів з метою виграти 1000 000 гривень.

Вчені та спеціалісти з різних сфер об'єднаються на 36 годин, щоб розробити або допрацювати наукові проекти відновлення та ефективного використання біоресурсів у сферах:
- агропромисловість
- водні ресурси
- біотехнології
- ефективна енергетика
- зменшення викидів СО2.
Найкращі проекти отримають гранти на втілення та менторську підтримку впродовж року. Допомагати учасникам та оцінювати проекти буде експертна група, до якої ввійшли відомі українські вчені та популяризатори науки.

Де: IZONE, Набережно-Луговая, 8, Kyiv, Ukraine

Варість: вільно

1 грудня

Handmade від науковців-IV

Четверта виставка-ярмарок HANDMADE ВІД НАУКОВЦІВ відбудеться в геологічному музеї. Будуть прикраси з бісеру та вишиті бісером картини, в'язані прикраси та валяні іграшки, картини з глини, вітражний розпис і не тільки. Всі вироби зроблені науковцями — співробітниками інститутів НАН України, музеїв, університетів, в тому числі кандидатами та навіть докторами наук!

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: вільно

1 грудня

Твоя друга палеонтологічна колекція: у пошуках амонітів

Знову розпаковуємо дослідницьке спорядження та прямуємо у далеке минуле нашої планети! Прямуємо в гості до стародавніх губок та коралів, по дорозі зазирнемо до харизматичної белемнітелли, дослідимо зуб зниклої гігантської акули-мако. Не оминемо нагоди познайомитися з прадавнім крокодилом, що мешкав на території України, скатом та навіть плезіозавром! Дізнаємось секрети ортоцеросів та давніх крабів, навіть попорпаємося у вмісті шлунка молюска з крейдяного періоду, якби це жахливо не звучало. І, звісно, познайомимось з цетотерієм – давнім вусатим китом! Але кого ми дослідимо детально, то це амонітів. Оглянемо їхні зразки під час демонстрації, познайомимось з деякими з них під час короткої екскурсії та навіть організуємо їхні детективні пошуки під час квесту! Три в одному палеонтологічному флаконі – інтерактивна демонстрація, екскурсія та квест, а також дві ексклюзивні та загадкові речі для Вашої колекції!

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 150 грн

1 грудня

Друге STEM Story Cafe в рамках менторської програми Дівчата STEM

Центр «Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальності» у партнерстві з компанією SAP запрошують на Друге STEM Story Cafe — надихаючий захід в рамках менторської програми проекту Дівчата STEM 2018-2019. Партнери — ЦеХаб на Хрещатику та журнал «Однокласник». Центр «Розвиток КСВ» вже втретє обирає 20 надихаючих жінок в STEM – топ-менеджерок технічних компаній, жінок-науковців, представниць міністерств, вузів та громадських організацій, з якими в учасниць буде можливість познайомитись.

В рамках STEM Story Cafe зазвичай проходять майстер-класи з м'яких навичок від Надихаючих жінок у STEM 2018-2019. Спікерками другого заходу стануть:
- Олена Ванєєва, Старший науковий співробітник Інституту математики НАН України, кандидат фізико-математичних наук
- Інна Гоч, Біолог, іхтіолог, експерт WWF Ukraine, кандидат біологічних наук

Де: ЦеХаб, вулиця Хрещатик, 29, Київ

Вартість: вільно за реєстрацією

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).