Тримайте перелік наукових та науково-популярних подій, що впали мені в око і відбудуться найближчим часом.

Головна подія тижня — друге судове засідання над вченою, що не побоялася назвати декана факультету інформаційних технологій КНУ ім. Т. Шевченка псевдонауковцем за його «Теорію несилової взаємодії».

Також на Вас очікують лекції про гравітаційні хвилі, зоологічні дослідження, Сонце, виставка «Харизма Ірану», про нейропсихологію, парламентську фронду у Франції, дискусія про 4-й універсал та зустріч з організаторами Відзнаки Героїв Небесної Сотні, а також лекція про мімікрію. Плюс планується пікет науковців під Президією НАНУ.

15 січня, 15.30, Львів

Гравітаційні хвилі: що тобі з цього?

Тут буде йтися про технології, що виникли завдяки дослідженням гравітаційних хвиль, а також про одну важливу подію в цій галузі, що теж відбулась в 2017 році. Максим Ціж розкаже «...своїми словами те, про що розповіли самі LIGO — які spin-off технології розвинулись при побудові детектора.»

Де: Велика Астрономічна аудиторія фізичного факультету ЛНУ ім. Франка, вул. Кирила і Мефодія, 8

Вартість: вільно

Посилання на подію

15-29 січня, 17.00. (щопонеділка)

Зоологічні дослідження та практика охорони природи

Інститут зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України (Institute of Zoology NAS of Ukraine) у рамках навчальної програми для аспірантів запрошує усіх бажаючих на цикл відкритих лекцій «Зоологічні дослідження та практика охорони природи». Лектор — к.б.н. Олена Годлевська

Де: Актова зала Інституту зоології НАН України, Вул.Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно

Посилання на подію

16-17 січня, 11.30

Ковзанка під Президією НАН України

«З Новим роком! #наукова_хунта вважає, що його початок -- це саме час ̶п̶а̶л̶и̶т̶и̶ ̶с̶і̶л̶ь̶р̶а̶д̶у̶ натякнути Президії Національна академія наук України, що реформи відкладати вже нема куди.
НАН існує завдяки тому, що деякі вчені все ще продовжують досліджувати Всесвіт та людину в ньому, а не через наявність лікарні для вчених, опонента дисертації Януковича Пирожкова на вулиці Володимирській або генерал-отамана козацьких військ Анатолія Шевченка в якості директора окультного інституту, що втік з Донецька.
Сміливі вчені з М. S. Hrushevsky Institute of Ukrainian Archeography and Source Studies збирають у вівторок в УНІАН (Хрещатик 4) прес-конференцію щодо чергової спроби Президії нічого не робити. А потім всі йдуть до самої Президії, покричати, як дідусям не чутно. І на другий день теж, як раптом вони забудуть.
Коротка програма:
16 січня, 11-30 — УНІАН, прес-конференція
16 січня, 13-30 — Президія НАН, пікет
17 січня, 13-30 — Президія НАН, пікет»

Де: Володимирська вулиця, 54, Київ, 01030, Україна

Вартість: вільно

Посилання на подію

17 січня, 19.00

Лекція «Зоря на ім»я Сонце"

Темою лекції будуть:
-внутрішня будова Сонця,
-зовнішні шари (фотосфера, хромосфера, корона), процеси і явища, які спостерігаються в цих шарах
(грануляція, плями, протуберанці, спалахи, корональні діри,
сонячний вітер, корональні викиди маси).
-Ми розповімо про еволюцію Сонця на різних часових шкалах,
про сонячну активність, космічну погоду та її вплив на Землю.
-Ми опишемо також різні сценарії довгострокових прогнозів клімату Землі.
-Наприкінці ми розповімо про дослідження Сонця в Україні.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 60/50 грн, бійці АТО — безкоштовно.

Посилання на подію

17 січня, 10.30-17.30

День селфі в музеї Ханенків

День селфі в музеї — це міжнародна акція в рамках проекту Culture Themes.
В цьому році музей Ханенків вирішив піти далі вже звичних селфі в експозиції та облаштувати фотозону на виставці "Харизма Ірану". Пам'ятаєте "Дівчину на фоні перского килима"? 17 січня кожен, незалежно від статі, зможе відчути себе персонажем з полотна! До речі, потім можна завітати в гості до самої картини. Зберігається вона зовсім недалеко — в музеї "Київська картинна галерея" — та зробити селфі з оригіналом.

Де: вул. Терещенківська, 15

Вартість: вхід на виставку "Харизма Ірану" в День селфі в музеї — вільний. Вхідний квиток до експозиції: 40 грн дорослі, 22 грн студенти, 15 грн пенсіонери та школярі.

Посилання на подію

17 січня, 19.00

Нейропсихологія прийняття рішення

Як багато рішень ви приймаєте ви протягом дня?
Як часто вам доводиться обирати в повсякденному житті, бізнесі чи професійній діяльності?
Та чи багато ми знаємо про те, як ми приймаємо рішення?
Чому інколи нам буває складно обирати, а інколи ми маємо відповідь ще до того, як усвідомили запитання?
Чому люди проводять безліч часу перед полицями у супермаркеті?
Що ускладнює прийняття рішення, та що ми можемо зробити задля того, щоб бути більш задоволеними нашим вибором?

Де: FREUD HOUSE club, вул. Костянтинівська, 21, Kyiv, Ukraine, 04071

Вартість: 180 грн.

Посилання на подію

18 січня, 18.30

Парламентська фронда у Франції

Тема лекції — хвиля антикоролівських виступів, які були направлені не лише на боротьбу за владу, але й можливістю впливати на зовнішню політику країни та її внутрішнє становище, в тому числі і на питання податків, які були найвищими в Європі у цей час. Як вплинула Фронда, а їх формувалось дві, на подальшу долю Франції? І врешті-решт, чи стала вона свого роду передвісником подій 1789-1799 рр.?

Де: м. Харків, вул. Гіршмана 9/27, клуб "Шостий кут"

Вартість: вільно

Посилання на подію

18 січня, 16.00

Четвертому Універсалу 100 років

Відкритий науковий семінар присвячений 100-літньому ювілею проголошення державної незалежності України 1917 року. Загальна картина добре відома, а от деталі і тонкощі .... Учасники обговорять як ухвалювався Четвертий універсал, обставини та політичну ситуація в Україні і світі, персональну участь провідників держави в тому процесі (+/-) та поділяться своїми спостереженнями. Ділитися будуть: О. Кучерук (Музей), відомі дослідники В. Скальський (Інститут історії НАНУ) та О. Юркова (Інститут історії НАНУ), а також усі,хто має що сказати до теми семінару.

Де: Музей Української революції 1917-1921 років, Володимирська 57, Kyiv, Ukraine, 01010

Вартість: вільно

Посилання на подію

19 січня, 9.30

Засідання Печерського суду — псевдонаука проти науки

Друге засідання суду за позовом автора псевдонаукової "теорії" несилової взаємодії декана факультету інформаційних технологій КНУ Юрія Теслі проти Ірини Єгорченко — який вимагає визнати недостовірним той факт, що він є псевдонауковцем на стягнути 50 тис.грн. за нібито моральну шкоду.

Коротко про суть справи тут.

Де: Київ, Хрещатик 42А

Вартість: вільно, при собі мати паспорт

Посилання на подію

20 січня, 12.00

Мисливці на мамонтів на берегах Десни

Середнє Подесення є одним із найбагатших на пам'ятки верхнього палеоліту регіонів Східної Європи. Ймовірна причина такого феномену – це доступність високоякісної крем'яної сировини для виготовлення знарядь, багаті фауністичні ресурси і наявність балок, зручних для облаштування стоянок на високому правому березі Десни. Усе це робило цю територію придатною та привабливою для освоєння давніми мисливцями. Саме тут знайдені всесвітньовідомі стоянки Мізин, Новгород-Сіверська, Пушкарівські стоянки та нововиявлені Бужанка 2, Оболоння і багато інших. Про особливостям життя їх мешканців і йтиметься у доповіді наук. співробітника ІА НАНУ, канд. іст. наук Дмитра Ступака.

Де: вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine

Вартість: вільно

Посилання на подію

20 січня, 14.00

Відзнаки Героїв. День пам'яті Небесної Сотні

Хороші люди організували відзнаки Відзнаки Героїв Небесної Сотні. Наприклад, на честь Богдана Сольчаника, спільно з ГО "Кембриджська спільнота України", Асоціацією випускників університету Оксфорд та коледжем Сент Едмунд Хол Оксфордського університету було засновано тревел-грант, завдяки якому молоді науковці отримали можливість виступити на науковій конференції в Оксфорді та Кембриджі. Перша отримувачка гранту в листопаді 2017 року виступила у Великій Британії, де надихнулася ідеєю змінювати систему підготовки юристів в Україні.

Організатори запрошують всіх, хто хоче почути розповіді від безпосередніх учасників подій та підтримати проект "Відзнаки Героїв".

Де: Остання Барикада, Майдан Незалежності, 1, Kyiv, Ukraine, 01001

Вартість: якщо я вірно зрозумів, треба бронювати місце

Посилання на подію

21 січня, 11.30

Мімікрія: гра в імітацію

"4 мільярди років містерій та див, боротьби стихій, зародження світлої магії живої матерії – і все це не в далекій галактиці, а просто тут, на нашій рідній, до найменших закутків планеті.
Природа як величний ілюзіоніст дбає про престиж свого виступу та неохоче розкриває свої секрети. Проте, ви маєте шанс зазирнути за лаштунки найцікавішої із вистав та опанувати основи її містифікацій, а в деяких із них навіть прийняти участь. Прикинувшись маленьким Давидом, бути могутнім Голіафом? Запросто! Бути прудкою комахою, але в хвилини небезпеки перетворитися на гілочки чи листочки дерева? Залюбки! А з квітки тендітної орхідеї перетворитися на осу? Для природи немає нічого неможливого! Ми пройдемо щаблями хіт-параду найвдаліших ілюзій природи, подивимось на них здалеку та зблизька, візьмемо участь у кількох таємних експериментах. Побуваємо у ролі квест-детективів, що будуть розслідувати справу, в якому зловмисники скористалися навичками мімікрії. Закріпити свої знання ми зможемо у фінальній битві Гри в імітацію – розваги, переможцями якої стають уважні, розумні та кмітливі. "

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 100/120 грн.

Посилання на подію

21 січня, 15.00

Твоя перша палеонтологічна колекція

"Цей захід — перший крок для юних дослідників викопних решток. Світ палеонтології — неймовірно захопливий, загадковий та гостросюжетний радо розставляє свої обійми. Ми дізнаємось як утворюються скам'янілості та змоделюємо цей процес самі. Для цього не потрібно чекати мільйони років, адже ми впораємось за 15 хвилин! Потримаємо в руках справжні викопні рештки та дізнаємось найцікавіші подробиці із життя трилобітів, амонітів, белемнітів, морських їжаків та динозаврів, звісно. На завершення, кожен дослідник вирушить у мандри природничим музеєм, щоб під час квесту зібрати свою першу палеонтологічну колекцію.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 100/120 грн.

Посилання на подію

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вона про науку, а її анонс — українською чи англійською).