Тримайте перелік науково-популярних подій, що впали мені в око і відбудуться найближчим часом. Не забувайте періодично упродовж тижня сюди зазирати, тому що він постійно оновлюватиметься.

Цей тиждень буде меганасиченим на події, але головна з них відбудеться 22 грудня і зветься «Академічна негідність року» — типу антиоскар у науковому середовищі. До речі, вручення «оскарів» теж буде — нагородження премією Костюка.

Ну, а іншого стільки, що лише встигайте змінювати локації: чергові лекції по статистиці, про премію Стенфорда, що виграли українці, «зелену» економіку, погляд на новорічні свята з точки зору нейронаук, ракети, презентація соціодослідження Донбасу, теорія ігор, доказова медицина, розвиток поведінки людини, як їжа пов'язана зі старінням та якою є міжклітинна комунікація, машинне навчання, життя пана Пастера, інтерактивні заходи про здорову їжу та павуків.

Коли гасатимете між локаціями — тепло вдягайтесь.

18 грудня, 17.00

Цикл лекцій «Статистичні методи в зоології»

П'ята лекцію циклу: Багатовимірна статистика

Під час лекції ви дізнаєтесь:
- Забагато даних? Як побачити їх структуру.
- Візуалізувати багатовимірний простір — можливо!
- Де і як шукати інсайт та натхнення.
- Статистика на службі у екологів та систематиків.

Де: Актова зала, Institute of Zoology NAS of Ukraine, вул. Б. Хмельницького, 15, Київ

Вартість: вільно

Посилання на подію.

18 грудня, 18.00

Coffee Talk: Як Зінченки глобальну премію Стенфорда отримували

Ксенія Семенова коротко тлумачить: «...щоб довго не пояснювати у чому крутість події, скажу, що премію Stanford Bright Award дають одній людині раз на рік за значний вплив на сталий розвиток світу. А цього року дали двом братам Зінченкам за їх внесок в розвиток зеленої енергетики. Не упустіть нагоди спитати, на що Зінченки збираються витратити 100 000 доларів».

Де: NAU HUB, Harmatna vulytsia, 53, Kyiv, Ukraine, 03058

Вартість: вільно за умов реєстрації

Посилання на подію тут.

18 грудня, 19.00

Кругова економіка: чому це стосується кожного?

За останні 5-10 років концепція Кругової Економіки набуває неабиякої популярності у світі. Що ж ми знаємо про неї? Чи працює вона у нас?
В Україні, на жаль, поширюється дуже мало інформації про цю нову модель економіки. Наше відношення до відходів є досить байдужим, більшість вважає, що сміття має просто кудись зникати. Бізнес, який займається переробкою відходів, дуже часто працює по-сірому, а в суспільстві дуже низький запит на продукти переробки. Громадські організації закликають сортувати сміття, але чи знаємо ми, що з ним відбувається потім?
В цей же час, Україна потопає в звалищах, що забруднюють грунти й грунтові води, державна політика в цій сфері не формується, населення споживає все більше.
На зустрічі буде показано переваги моделі кругової економіки, продемонструвати кейси та приклади з усього світу, надихнути учасників на переосмислення стану речей у поводженні з відходами, свідомому споживанні та ефективному використанні ресурсів.

Де: Kyiv-Mohyla Business School [kmbs], 8/5 Volos"ka str., 4th building of NaUKMA, 4th floor, Kyiv, Ukraine,

Вартість: вільна за реєстрацією

Посилання на подію

18 грудня, 18.30

Відкрита зустріч Клубу експериментального ракетобудування

В KMArt Space відбудеться друга відкрита зустріч Клубу експериментального ракетобудування. Лектори розкажуть про свій досвід ракетобудування та представлять концепцію клубної ракети. Можна буде долучитися до її створення.

Де: KMArt Space, 9 Illinska str. (вхід через прохідну НаУКМА на Волоській, 8/5)

Вартість: вільно

Посилання на подію

19-20 грудня, 19.00

Крізь призму нейронаук: незвичний погляд на новорічні свята

Тут ви дізнаєтесь про те, як еволюційна та нейропсихологія пояснюють витоки і значення у нашому житті ритуалів, звичаїв, традицій та релігій . Про те, чому одні люди нам видаються привабливими, а інші не зовсім. І які фізіологічні процеси викликають у нас відчуття щастя і у свята, і в будні.

2 дні, 4 теми, 4 спікери. Величезна програма у посиланні на подію.

Де: простір MyPrintHub (м. Київ, вул. Л.Толстого, 3Б, http://myprinthub.com.ua/)

Вартість: 250 грн за 1 день, 400 грн за 2 дні.

Посилання на подію.

19 грудня, 12.30

Стан суспільної свідомості на Донбасі: аналітичний звіт

Так, це та сама наука соціологія.

"Провівши низку досліджень на Донбасі, ми сформували цілісне уявлення про сприйняття жителями регіону державної політики загалом та окремих її частин: соціальної, економічної, культурної, а також ситуації, яка склалась навколо блокади ОРДЛО, децентралізаційних процесів та перспектив визволення окупованих територій, а також ставлення до діяльності громадських організацій та їхньої спроможності вирішувати місцеві проблеми.
Тож хочемо поділитися з вами своїми думками щодо того, які заходи та зміни в державній політиці щодо Донбасу є пріоритетними сьогодні.
Під час дискусії ви отримаєте аналітичний звіт з результатами опитувань і рекомендаціями для органів державної влади та громадських організацій."

Де: "Укрінформ" (м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16, 2 поверх)

Вартість: вільно

Посилання на подію.

19 грудня, 19.00

Skills2020: теорія ігор як один із способів сomplex problem solving

Згідно звіту The Future of Jobs опублікованому на World Economic Forum у 2016 році навик Complex Problem Solving був визнаний найбільш важливим для людей у 2020 році.

У програмі:
1. Що вивчає сучасна теорія ігор?
2. Поведінкові стратегії в ситуаціях, де перетинаються особисті інтереси.
3. Які правила і закономірності? Чи ефективні наші рішення?

Де: ПеремогаSpace, Shevchenko Blv 62, Kyiv, Ukraine

Вартість: 100 грн.

Посилання на подію

20 грудня, 12.00

Церемонія нагородження Премією Костюка

7-й раз в Україні вручається Премія Костюка (#Kostyuk_Award). Будуть нагороджені найкращі молоді дослідники в галузі біомедичних наук, які працюють в Україні після захисту дисертації.
Церемонія нагородження відбудеться на сумісному засіданні Вченої ради та Ради молодих вчених Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України.

Кожний фіналіст виступить с короткою доповіддю (5 хв) про себе і свої головні наукові досягнення. Переможця буде оголошено під час церемонії.

Після церемонії нагородження гостям будуть запропоновані чай, кава та солодощі-брейк.

(Фонд П. Г. Костюка (Kostyuk Foundation, http://kostyukfoundation.weebly.com/) заснований 2011 року учнями українського вченого Платона Костюка з різних країн світу для підтримки молодих науковців в Україні. Премія Фонду П.Г. Костюка надається науковим товариством ім. Тараса Шевченка (США: http://shevchenko.org/).)

Де: Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця, вул. Богомольця, 4, Kyiv, Ukraine, 01024

Вартість: вільно.

Посилання на подію

20 грудня, 19.00

Доказова медицина: як уникнути неефективного лікування

"Фуфломіцини", комерційні діагнози, марно витрачені кошти — з цим стикається ледь не кожен, хто потрапляє до лікувального закладу або аптеки. Що з цим робити, як не розгубитись у морі суперечливої інформації та складних термінів?

На заході Ви дізнаєтеся про наступне:

- Що таке доказова медицина та як її принципи можуть стати у нагоді кожному пацієнту?
- Пошук медичної інформації: яким джерелам можна довіряти?
- Як почати розбиратись, які ліки ефективні, а які ні?
- Ноу-хау української медицини: лікування фейкових діагнозів фейковими ліками.

Де: Chasopys EduSpace, вул. Велика Васильківська, 30, Kyiv, Ukraine, 01004

Вартість: 150 грн.

Посилання на подію

20 грудня, 19.00

Розвиток поведінки людини: від пелюшок до університету

Ви дізнаєтеся про стадії розвитку дитини, сенситивні періоди, оптимальні терміни навчання, які відмінності між хлопчиками та дівчатками з пелюшок, мораль у дітей, що у поведінці дітей залежить і не залежить від виховання та інші цікаві питання.

Де: Coworking Platforma Leonardo, Богдана Хмельницкого 17/52, Kyiv, Ukraine, 01030

Вартість: 250 грн.

Посилання на подію

21 грудня, 18.00, ОДЕСА

15х4 Talk: More Knowledge: Їжа та старіння + Міжклітинна комунікація

Дві годинні лекції про взаємозв'язок між їжею та старінням, про "еліксир молодості" та що роблять науковці, щоб його "знайти", а також про те, як клітини комунікують між собою, щоб ефективно функціонувати.

Де: 15x4 Одесса, вул. Троїцька, 49/51, Одеса

Вартість: вільно

Посилання на подію.

21 грудня, 19.00

Presenting at NIPS and WiML: mission NOT impossible

На мій погляд, сфера штучного інтелекту та машинного навчання мають ширше висвітлюватися в наукпоп середовищі. Тому дуже раджу цю подію.

NIPS (Neural Information Processing Systems) — конференція з машинного навчання та комп'ютерних нейронаук, одна з найбільших подій року у світі штучного інтелекту. WiML (Women in Machine Learning) — подія, організована разом з NiPS, яка підтримує жінок у сфері машинного навчання. Ольга Татаринцева (Data scientist, ELEKS), Анастасія Міщук (Senior Research Engineer, Ring Ukraine): "Ми обоє відвідали ці події і презентували там свої постери. Ми з радістю поділимося знаннями і досвідом з вами. Зробімо Україну більш видимою на світових топ-конференціях наступного року!"
З роботою Ольги Татаринцевої можна ознайомитися тутhttp://bit.ly/2CBW2Gh,
з роботою Анастасії Міщук тут https://arxiv.org/abs/1705.10872

Де: Ring Ukraine, Антоновича, 81, Kyiv, Ukraine

Вартість: та наче вільно, але за реєстрацією і там мало місць, поспішайте.

Посилання на подію

21 грудня, 18.30

Ideation: Воркшоп з креативного мислення

Як створювати ідеї, вибудувати систему керування ними — доступно для бізнесу, інноваторів, розробників, менеджерів.

Де: офіс NDI Foundation, Володимирська 52, Київ

Вартість: 300 грн

Посилання на подію

22 грудня, 14.00

Академічна негідність року

На мою думку, це ГОЛОВНА ПОДІЯ ТИЖНЯ. Всі Ви 100% чули про регулярні скандали із плагіатом у дисертаціях високопосадовців, псевдонауковою маячнею, що прикривається поважними титулами та званнями у провідних вишах України, чудотворними іконами у "наукових" журналах медичних Інститутів тощо.

Академічна негідність року — це відзначення найбільш ганебних подій року у науковій сфері України, за які нормальним науковцям було відверто соромно.

Хто отримає нагороди — загадка і для мене, але номінація будуть такі:

Номінація "Плагіатор 2017" - переможці серед крадіїв чужих думок

Номінація "Фальсифікатор 2017" - переможці серед фальсифікаторів наукових результатів

Номінація "Псевдонауковець 2017" — переможці серед креаторів маячні (уоу-уоу! ставки хтось приймає? я на 99% впевнений, хто це буде!)

Номінація "Смітниковий журнал 2017" — переможці, що публікують будь-яку маячню і плагіат під виглядом наукових робіт.

Номінація "Токсичний ректор 2017" - ректори, що на керівних посадах сприяють псевдонауці та плагіату.

Номінація "Посіпака 2017" — майже те саме, що попереднє, тільки всі, хто вищі за посаду ректора :)

Номінація "Розголос 2017" — подія, що була у центрі уваги спільноти і та викликала найбурхливішу реакцію.

Де: Український кризовий медіацентр, вулиця Хрещатик, 2, Київ, 01001

Вартість: вільно

Посилання на подію

23 грудня, 11.30

Лекція "MyWay: Пастер"

Ми стикаємось зі спадком великого француза щоранку, коли шукаємо в холодильнику пакет з молоком. Пастер — це людина, що заперечила існування вітальної сили за допомогою дотепного та нищівного до опонентів експерименту. Цій людині здається всі перешкоди видавались смішними. Його науковий метод допоміг врятувати галузь шовківництва, принципи отримання вакцин і методи їхнього застосування актуальні до цього часу. Саме Луї Пастер розсекретив збудників сибірки, пологової гарячки, холери, сказу, курячої холери та інших хвороб. І все це — без диплома біофаку.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 60 грн.

Посилання на подію

23 грудня, 14.30

Інтерактивна лекція "Здорова їжа — шкідлива їжа"

"Коли дієтологи, популярні сторінки у соціальних мережах, ведучі кулінарних шоу та наші бабусі не можуть дійти згоди в питанні здорового харчування — на допомогу приходять суворі факти науки. Ми познайомимо Вас з реальними дослідженням шкідливості та корисності продуктів харчування, навчимо фільтрувати інформацію у вирі реклами та некомпетентності й, можливо, трішки зламаємо навіяні медіа стереотипи. Дізнаємось чому не варто боятися продуктів біотехнології, чому "органічні" продукти становлять небезпеку для нашої планети, як речовини промарковані літерою Е рятують людям життя, скільки треба їсти чорниць, щоб покращити зір, який цукор корисніший, чи можна споживати цукрозамінники, які з суперфудів покращать Ваш раціон, а які лише спустошать гаманець. Будемо куштувати кіноа та готувати харсову добавку Е140 зі шпинату. Здійснимо ряд хімічних, ботанічних та кулінарних експериментів, перевіримо якість традиційних продуктів нашого столу й весело проведемо час."

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01030

Вартість: 100/120 грн за реєстрацією.

Посилання на подію

24 грудня, 14.30

Демонстрація "Павуки: книга рекордів"

Так, ця подія вже була, але на численні вимоги її повторюють.

Населення нашої планети — більше ніж 7,5 мільярдів людей. Здається, це велика кількість. Але павуків — значно більше. Де б Ви не читали анонс нашої демонстрації — за кілька метрів від Вас знаходиться павук. Оскільки у нього скоріш за все 8 очей, то цілком ймовірно, що він дивиться на Вас. Й ми не нагнітаємо атмосферу, а вважаємо, що цих неймовірних істот слід дослідити у цікавій компанії та в затишній локації природничого музею.
Ми дізнаємось, які павуки найбільші, а які найменші, як вони плетуть павутину та чому не потрапляють у власне мереживо пасток. Що й скільки їдять павуки, чи загрожують вони людині? Чому у цих істот не буває 16 очей, хто з них найшвидший, найвигадливіший мисливець? Ці та інші най-питання будуть розкриті.
Ми познайомимось з трьома юними, але такими милими павучками та зіграємо в тематичний квест.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 100/120 грн.

Посилання на подію

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Або бачив, але забув. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вважатиму за потрібне).

P.S. 2. Також до уваги організаторів заходів. З 1 січня 2018 року я не братиму в анонси події, що анотовані російською мовою. Лише українською та англійською. Нічого особистого.