Тримайте перелік науково-популярних подій, що впали мені в око і відбудуться найближчим часом. Не забувайте періодично упродовж тижня сюди зазирати, тому що він постійно оновлюватиметься.

Я знаю, що минулий тиждень був трохи нудним, але цей сповна компенсує застій сірої речовини у мізках. До Вашої уваги: лекції про статистичні методи, особистість та свободу волі, нейромережі, астрофізику високих енергій, генномодифікованих людей та лікування глушінням генів, фільми очима науковців, археологічна конференція, демонстрація водоростей, птахів та прянощів у музеї.

Насолоджуйтесь.

11 грудня, 17.00

Четверта лекція циклу «Статистичні методи в зоології». Лінійні моделі.

- Хто такі залежні та незалежні змінні.
- Що лінійного в лінійних моделях. Лінеаризація.
- Як оцінити вплив декількох змінних.
- Чому регресійний та дисперсійний аналіз – родичі.
- Гетероскедастичність та мультиколінеарність – страшні слова, прості явища.

Де: Актова зала Institute of Zoology NAS of Ukraine, вул. Б. Хмельницького, 15 (вхід з Терещенківської)

Вартість: вільно.

Посилання на подію.

11 грудня, 19.10

Свобода волі. Помилка. Мозок

Перед сучасною людиною постає багато наукових та філософських запитань, які без перестану перетинаються між собою. Над деякими з них ми хочемо порозмислити разом з філософом Олегом Хомою:

Чи існує особистість?

Як особистість впливає на рішення?

Що таке скептичний пошук?

Як відбувається процедура сумніву?

Розрізнення ума і тіла.

Що таке пасії душі? Роль емоційного мислення.

Де: Coworking Platforma Leonardo, Богдана Хмельницкого 17/52, Kyiv, Ukraine, 01030

Вартість: 250 грн.

Посилання на подію.

13 грудня, 18.00

Лекція «Глибокі нейромережі: огляд стану розробок»

Лекцію читатиме сам Артем Чернодуб — к.т.н., науковий співробітник Інституту проблем математичних машин і систем НАН України, викладач в Українському Католицькому Університеті, Chief Scientist в компанії Clikque Technology (США).

Сучасні нейронні мережі – це потужний засіб вирішення задач спеціалізованого штучного інтелекту, що був натхненний біологічними моделями. Наразі вони мають вражаючі застосування в медицині, промисловості та в повсякденному житті. Вибухове зростання в останні роки обчислювальних потужностей комп'ютерів та збільшення обсягів доступних даних для навчання дозволило тренувати нейромережі для багатьох задач, таких як розпізнавання образів з точністю, що перевищує людську. З'явилися нові нейромережеві методи генерування синтетичних даних, таких як зображення облич людини або синтез голосових повідомлень, що неможливо відрізнити від реальних прикладів. Чемпіон світу в гру го Лі Седоль виявився безсилим проти гравця-нейромережі. Доповідь є оглядом успіхів глибоких нейромереж для різноманітних задач обробки даних та містить невелику спробу заглянути їм «під капот».

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська 45-а, Kyiv, Ukraine, 01034

Вартість: 50 гривень на всі події простору до травня 2018 року. За умов реєстрації.

Посилання на подію.

13 грудня, 10.00

Конференція «Археологія України – 2017»

Під час конференції українські археологи презентуватимуть найцікавіші результати цьогорічних польових досліджень.

На 32-х постерах дослідники з усієї України представлять результати цьогорічного польового сезону, який виявився багатим на несподіванки. Учасники конференції матимуть нагоду побачити археологічні докази тісних міжнародних контактів часів Київської Русі, дізнатися про те, як археологічні дослідження спростовують поширені пропагандистські міфи, збагнути, яким чином за допомогою археології можна розвивати туристичний потенціал українських міст, довідатися про знахідки решток захисників Чигиринської фортеці та багато-багато іншого.

На гостей заходу чекають також вітальна кава й тематичні сувеніри.

Де: Археологічний музей — на Б. Хмельницького, 15, Київ (оновлено)

Вартість: та наче безкоштовно, але реєстрацію вже закрили. Проте, думаю, ніхто Вас звідти не вижене, якщо Ви надумаєте завітати.

Посилання на подію.

13 грудня, 19.00

Лекція «Астрофізика високих енергій, сучасні питання»

Атрофізика високих енергій – дуже молода складова астрофізики, яка набула свого розвитку лише з 70-х рр минулого століття. На сьогоднішній день вона вже відкриває нам таємниці найекзотичніших відомих об'єктів та явищ Всесвіту – від нейтронних зір до чорних дір гігантских мас.
У цій лекції піде мова про те, якими проблемами займається астрофізика високих енергій. Як та за допомогою яких приладів вчені досліджують нейтронні зорі, пульсари, чорні діри великої маси.
Також ви довідаєтеся, як допомагає рентгенівська астрономія знайти темну матерію, а також що спільного між зіткненнями нейтронних зірок та земними грозами. Та ще про багато цікавих результатів із досліджень сучасної астрофізики ви почуєте на протязі цієї лекції.
Лекцію проведе к.ф.-м.н., науковий співробітник відділу позагалактичеої астрономії та астроінформатики Головної астрономічної обсерваторії НАНУ Василенко Анатолій.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 60/50 грн.

Посилання на подію.

13 грудня, 19.30

Генномодифіковані люди. 300 років за 1 життя. Трансгуманізм

Де: Smart cafe Bibliotech, вул. Саксаганского 120, Kyiv, Ukraine, 01032

Генномодифіковані люди — хто це?
- Це нові люди, які здатні прожити життя здоровими та довгожителями?
- Чи створюють для людства небезпеку генномодифіковані люди?
- Які ідеї трансгуманізму?
- Які фактори впливають на тривалість життя, окрім здорового способу життя, спілкування, відчуття любові і біологічного віку людини?
- Технічне, електронне, сам на сам скорочують чи спрощують життя?
- Що значить жити для людини? В чому сенс життя?
- Якісне життя (здоров'я, самореалізація, гарна пам'ять, мислення, відчуття щастя та інше) довжиною в 300 років можливе?

Вартість: 120 грн.

Посилання на подію.

14 грудня, 17.00

Лекція «Терапія тишею: заглушення генів як метод лікування»

Лектором буде справжній знавець своєї справи, патофізіолог, генетик, завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України, професор — Віктор Євгенович Досенко. Але, незважаючи на усі досягнення, в душі він студент, якому цікаве усе нове в світі, а також просто хороша людина.

Де: NAU HUB, Harmatna vulytsia, 53, Kyiv, Ukraine, 03058

Вартість: вільно за реєстрацією.

Посилання на подію.

15 грудня, 18.30

Фільми очима науковців: фантастика з коментарями спеціалістів

Специ розкажуть, як вчити фізику за кінофільмами, де припущення не є кіноляпом, як у сучасному кіно знаходять відображення наукові гіпотези.

Де: Київський будинок вчених, вул. Володимирська 45-а, Kyiv, Ukraine, 01034

Вартість: 50 гривень на всі події простору до травня 2018 року. За умов реєстрації.

Посилання на подію.

16 грудня, 14.00

Демонстрація «Хто такі водорості?»

Чи всі рослини, що ростуть у воді є водоростями? Звісно ні! Мало того, не всі водорості живуть у воді. Ці неймовірні істоти захопили ґрунти, кору дерев, вони трапляються у повітрі, на кризі та навіть в інших живих організмах! Деякі з них можна побачити лише в мікроскоп, а інші є справжніми велетнями, що змінюють швидкість морських течій. Під час нашої демонстрації ми зануримось у світ чарівної науки — альгології. З'ясуємо, як водорості врятували життя на нашій планеті у далекому минулому і як вони це роблять зараз. Дізнаємось про те, які водорості корисно їсти, а до яких небезпечно навіть торкатися. Ви ж хочете знати, які рослини кладуть до Ваших суші в улюбленому ресторані? Передбачені мікроскопічні, кулінарні та пошуково-квестові активності.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 100/120 грн.

Посилання на подію.

16 грудня, 13.00

Теплі краї в Україні. Екскурсія в музеї

Зима потихеньку набирає обертів і до нас злітаються північні птахи, які зимуватимуть у наших краях. Ми подумали, що було б цікаво дізнатися, хто саме ці пернаті гості, звідки вони прилітають, де за ними можна спостерігати, і як привабити до своєї годівнички.

Для цього запрошуємо вас на екскурсію у Природничий музей, де ми зможемо детально розглянути зовнішність птахів, навчитися їх відрізняти, поговорити про спосіб життя і смакові уподобання)

Під час екскурсії також можна буде почути, чому саме ті чи інші види птахів перелітають чи залишаються у нас круглий рік, або лише прилітають зимувати; чому в одній частині України один вид може бути перелітним, а в іншій — осілим і т. д.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 60/35 грн.

Посилання на подію.

16 грудня, 12.00

Лекція «Греки і варвари на півночі Евксинського Понту»

Береги Понту Евксинського стали частиною ойкумени для давніх греків, заклавши підвалини великої європейської цивілізації. Околиці ойкумени населяли чисельнні варварські народи, для яких таке сусідство мало різні наслідки. Одні зробили крок у державність, а інші зникли, розчинившись серед інших народів і втративши свою ідентичність. Про механізми впливів і моделі відносин йтиметься у лекції.

Де: Археологічний музей НАНУ (вул. Богдана Хмельницького, 15, Природничий музей НАНУ, цокольний поверх, м. Театральна).

Вартість: вільно.

Посилання на подію.

17 грудня, 15.30

Лабораторія прянощів: Різдвяний спецвипуск

У тягучі, як карамель, грудневі дні запрошуємо Вас у ботанічну лабораторію, щоб дослідити обов'язковий компонент кухонної магії – чарівні прянощі, аромат яких здатен змити з вашого лиця найсірішу буденність. Ми познайомимось з детективними історіями незвичайних спецій, дізнаємось про їхні корисні й шкідливі властивості, навчимося їх правильно використовувати, перевіряти якість, і, звісно, скуштуємо на смак. Розріжемо справжній стручок ванілі, виявимо, де справжня кориця, а де фальшива, з'ясуємо як корисно вживати какао, який із перців найгостріший, навчимося культивувати імбир на підвіконні й зіграємо в тематичну настільну гру.

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv, Ukraine, 01601

Вартість: 100/120 грн.

Посилання на подію.

Дякую за допомогу у створенні підбірки Атамась Наталії.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Або бачив, але забув. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вважатиму за потрібне).

P.S. 2. Також до уваги організаторів заходів. З 1 січня 2018 року я не братиму в анонси події, що анотовані російською мовою. Лише українською та англійською. Нічого особистого.