Тримайте перелік науково-популярних подій, що впали мені в око і відбудуться найближчим часом.

Оскільки лише кілька годин тому завершились масштабні Дні науки в Україні, цей тиждень буде відносно спокійним. Проте дещо я надибав.

14 листопада, 19.00

Вечір короткометражного кіно про Антарктику

МОН спільно з Посольством Франції в Україні та Французьким культурним центром влаштовують вечір короткометражного кіно про Антарктику. Глядачам покажуть три науково-популярних фільми, присвячених дослідженням крижаного континенту Україною та Францією.

Після перегляду присутні зможуть поспілкуватися з вченими-учасниками антарктичних експедиції з обох країн, авторами фільмів, а також долучитися до дискусії «Розширюючи франко-українські наукові горизонти в Антарктиці».

Де: Медіатека Французького інституту в Україні (м. Київ, вул. Гончара, 84)

Вартість: безкоштовно.

Посилання на подію тут.

14 листопада, 19.00

Презентація проекту Solomia: календар жіночого циклу

Кхм... Анонс такого плану в мене вперше :)

Науковці та лікарі розповідатимуть жінкам, які процеси протікають у їхньому організмі, з якою періодичністю та як із цим жити. Загалом, переходьте за посиланням та читайте самі.

Де: INVERIA flow space, вул. Володимирська, 49А, Kyiv, Ukraine, 01034

Вартість: 200 грн

Посилання на подію тут.

14 листопада, 19.00

Світова прем'єра книги «Артеміда» Енді Вейра

14 листопада відбудеться світова прем'єра книги «Артеміда» всесвітньовідомого автора роману-бестселера «Марсіянин» Енді Вейра. У цей же день, 14 листопада,

буде презентовано українське видання цієї книги у перекладі Дмитра Кушніра.

Гості заходу:
Леонід Каденюк — перший астронавт незалежної України;
Дмитро Кушнір — перекладач книги «Артеміда».

Де: Книгарня «Буква», вул. Б. Хмельницького, 3-Б

Вартість: вхід вільний

Посилання на подію тут.

15 листопада, 19.00

Чи є майбутнє у «Тарілки»? Зустріч з Флоріаном Юр'євим

Це не про науку, але це про реконструкцію будівлі, де, можливо, буде Музей науки в Києві.

«В лекційній залі УкрІНТЕІ, відомій також як „Літаюча тарілка“, відбудеться зустріч з її архітектором Флоріаном Юр'євим, а також перше публічне обговорення проекту реконструкції комплексу УкрІНТЕІ, що може перетворити будівлю на частину торгівельно-розважального комплексу 'Ocean Mall'. „

Мені здається, що громадськість має за таким слідкувати.

Де: Український інститут науково-технічної експертизи та інформації — УкрІНТЕІвул. Антоновича, 180, Kyiv, Ukraine, 03150

Вартість: безкоштовно.

Посилання на подію тут.

16 листопада, 19.30

Лекція «Лавини — утворення, загрози і як з ними жити?»

В цій лекції Вам розкажуть про механізм створення, і, звісно, причини сходу лавин, привя'зку до рельєфу та погодних умов, фактори, що впливають на сніг, а також про лавинне спорядження, що збільшує шанс залишитися живим.

Де: Сім'ї Хохлових вулиця, 8, Київ, 04119, Україна

Вартість: безкоштовно, але візьміть з собою каремат. Стільців може не вистачити.

Посилання на подію тут.

17 листопада, 18.30

Je Suis Sandarmoh

Цю подію просто не можу оминути. Вона присвячена трагедії, що сталася в урочищі Сандармох, де було колись розстріляно практично весь цвіт нації.

«Дискусія з літературознавицею Вірою Агеєвою, істориком Юрієм Шаповалом, літературознавцем Олексієм Сінченком вестиметься довкола таких питань: чи мають розстріли у Сандармоху аналоги у світовій історії? Що знав і чи здогадувався тогочасний світ про розстріли? Які були долі сімей арештованих письменників? Завдяки кому збережений їхній творчий спадок?

Представимо постаті письменників такими, якими їх згадували рідні і друзі, письменників, якими їх бачили і любили сучасники: Леся Курбаса, Миколи Куліша, Миколи Зерова, Павла Филиповича, Олекси Слісаренка, Валер'яна Підмогильного, Валер'яна Поліщука, Михайла Ялового.»

Де: Книгарня Є, Lysenka, 3, Kyiv, Ukraine, 01034

Вартість: наче вільно, не знайшов інфи

Посилання на подію тут.

18 листопада, 10.00

REX SHOW

Мета проведення заходу – розвиток інтелектуальних, творчих і професійних здібностей учнівської молоді та професійна орієнтація вступників на природничі спеціальності, а також знайомство з викладачами факультету, навчальними та науковими лабораторіями, дослідженнями, демонстрація експериментів, мандрівка креативним студентським простором (найбільший в університеті коворкінг Лунотека, Robot&Electronic Laboratory "RELAB")

Де: Факультет радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем КНУ ім. Т. Шевченка, проспект Акад. Глушкова, 4Г, м. Київ (станція метро «Виставковий центр»)

Вартість: безкоштовно

Посилання на подію тут.

18 листопада, 15.00

Інтерактивна лекція «Здорова їжа — шкідлива їжа»

Краще я не напишу: «Ми познайомимо Вас з реальними дослідженням шкідливості та корисності продуктів харчування, навчимо фільтрувати інформацію у вирі реклами та некомпетентності й, можливо, трішки зламаємо навіяні медіа стереотипи. Дізнаємось чому не варто боятися продуктів біотехнології, чому „органічні“ продукти становлять небезпеку для нашої планети, як речовини промарковані літерою Е рятують людям життя, скільки треба їсти чорниць, щоб покращити зір, який цукор корисніший, чи можна споживати цукрозамінники, які з суперфудів покращать Ваш раціон, а які лише спустошать гаманець. Будемо куштувати кіноа та готувати харсову добавку Е140 зі шпинату. Здійснимо ряд хімічних, ботанічних та кулінарних експериментів, перевіримо якість традиційних продуктів нашого столу й весело проведемо час.»

Де: Національний науково-природничий музей НАН України, 01601, Україна, Київ, вул. Богдана Хмельницького, 15, Kyiv

Вартість: 100 грн для дітей, 120 грн для дорослих.

Посилання на подію тут.

18 листопада, 12.00

Археологічний лекторій «Про що розповідає археологія»

«Землеробство в економіці давніх суспільств»

Землеробство – це основна галузь економіки, що забезпечує людину рослинною їжею, а винайдення землеробства стало для людства колосальним ноу-хау. Як впливала система отримання рослинної їжі на суспільний розвиток і лад? Що може розповісти археологія про землеробство в давнину? Які методи застосовують для отримання цієї інформації? Які рослини належали до повсякденного раціону наших пращурів?

Де: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 15 (будівля Національного науково-природничого музею НАН України, цокольний поверх – Археологічний музей Інституту археології НАН України)

Вартість: вільно

Посилання на подію тут.

19 листопада, 11.00

Лісова зустріч з WWF

Ліси — це складна тема, значно складніша і багатогранніша, ніж може здатися нам як пересічним мешканцям міста, і яка виходить за межі усюдисущої «зради» і «перемоги», але ми спробуємо розставити крапки над «і»: що нам ліси дають окрім деревини, ягід/грибів та місця для шашликів, ліси України в історичному і глобальному контексті, які рубки є законними/незаконними, і чи відповідає законність доцільності, і як можна внести свій вклад в збереження наших лісів

Де: Студентський простір Belka, пр. Перемоги, 37, Kyiv, Ukraine, 03056

Вартість: наче вільно, але за реєстрацією.

Посилання на подію тут.

Насолоджуйтесь.

Переможемо.

P.S. Якщо тут немає Вашої науково-популярної події — можливо, я її не бачив. Або бачив, але забув. Можете надіслати мені її сюди і я її додам (звісно, якщо вважатиму за потрібне).

P.S. 2. Перелік точно буде доповнюватись, тому раджу періодично перевіряти оновлення.

P.S. 3. Якщо зручніше слідкувати за подібними дописами в Телеграмі — ось мій Телеграм-канал.