11-12 листопада 2017 року Ви зможете абсолютно вільно доторкнутися до справжнього наукового дива: зазирнути в мікроскопи, побачити цікаві хімічні досліди, послухати класні науково-популярні лекції та відвідати корисні майстер-класи. Саме в ці дні науковці полишать свої пробірки в лабораторіях і вийдуть «в люди», щоб нести науку в маси.

З докладною програмою Днів науки можна ознайомитись на сайті чи у групі у фейсбуці.

Цього року пощастить 6 містам:

Київ

11-12 листопада.

Купа локацій.

Для того, щоб відвідати Дні науки в Києві — необхідно детально вивчити програму і ретельно спланувати маршрут. Ви НЕ встигнете побачити все. Повірте мені на слово. Я кожен рік намагаюсь це зробити і ніц поки не вийшло. Подій дуже багато.

Демонстрації: бактерії в чашках Петрі, гіпсові фігури та епоксидні заливки, ГМО-миша з вухами, що світяться в темряві, неймовірні хімічні досліди з «вулканами» та полум'ям, біосенсори, космічний моніторинг, справжні археологічні розкопки, головоломки з фізики та математики, м'язи під мікроскопом, дослідження чутливості шкіри, купа літературних заходів, електромагнетизм, фізіологія рослин, виділення ДНК з їжі, визначення вітаміну С в соках, білки, хижі рослини, прянощі, знаряддя з кременю,членистоногі під мікроскопом, отрута змій та багато іншого.

Лекції: про те, як вийти з лабіринту, про радіоактивність, про археологів, про енергетику та альтернативні джерела енергії, про кавітацію, про термоядерну енергетику, про стан української науки, про альбіносів, про парність і непарність, про гомотопії, про квантовий магнетизм, про відновлену обсерваторію на горі Піп Іван, про криптографію, про Всесвіт Гамова, про космічні знімки водних об'єктів, про гриби, про Шевченківську енциклопедію, про внесок жінок у західноєвропейську культуру, про фотографію, про емоції та мозок, про логарифми, про ранніх слов'ян, про чоловіче непліддя, про дифракцію, про ГМО, про Нобелівські премії 2017 року, про паразитів, про довголіття і спорт, про Дарвіна і Ліннея, здорову і шкідливу їжу, про скелети давніх людей, про Дракулу, про архезоологію, про клінічну ембріологію, про ДНК та багато іншого.

Екскурсії: на комп'ютерний кластер СКІТ та до 3D-принтера, в Археологічний музей, в обсерваторію, по технопарку UNIT.City, в Науково-природничий музей НАН України.

Я Вам чесно скажу, що мені дуже «шкода» киян та гостей столиці. Такої насиченої програми навіть я не пам'ятаю.

Між локаціями курсуватимуть автобуси. Графік тут — https://drive.google.com/file/d/1sG6mlQ_ybt8Jw12YuDBJezXdk-mNm2P_/view?usp=sharing

Суми.

11-12 листопада.

Декілька локацій.

Тут теж досить насичена програма.

Демонстрації: як тече кров у судинах жаби, електричний струм і жаба, одноклітинні організми, зашивання шкіри при пораненні, паразити, сила м'язів та об'єм Ваших легень, виділення ДНК, кістяк людини, як перетворити мобільний телефон на мікроскоп, 3D-принтер, дактилоскопія, яскраві хімічні досліди, електронна мікроскопія.

Лекції: про кондиціонери та хвороби, про клітковину, про кисень, про цікаву судову медицину, про початок Життя.

Майстер-класи (за попереднім записом): як правильно користуватися пам'яттю, як правильно надавати невідкладну медичну допомогу.

Екскурсії: Музей кафедри патологічної анатомії Сумського державного університету. Продемонструють всяку жесть у скляних банках :)

Одеса.

Лише 12 листопада.

Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.Грушевського .

Лекції: про оміксні технології, хімію кохання, масові психічні розлади, імунітет та аутоімунні захворювання та інше.

Демонстрації: кріоконсервування клітини, хижі та клоновані рослини, фарбування бактерій, збудники хвороб людини, телескоп та астрономічні спостереження.

Детальна програма тут.

Харків.

Лише 11 листопада.

Фізико-технічний інститут ім.Б.І. Вєркіна НАН України

Докладна програма тут. Важливо: по суті, там буде купа демонстрацій, тому для участі потрібна буде попередня реєстрація.

Що покажуть? Надпровідники та ефект Мейснера, демонстрації з рідким азотом, тепловізійну техніку, дифракцію, принцип роботи оптичних лінз, мікроскопи, інфрачервоні термометри, електричні схеми.

Івано-Франківськ.

Лише 12 листопада.

Наукове містечко «Нова енергія» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Демонстрації: Tesla Energy Show — блискавки, спалахи, багато-багато вольт.

Майстер-класи: LEGO Master" & "LEGO Mindstorms EV3, "3D. Віртуальність у реальність" та, навіть, працюватиме фотошкола.

Екскурсії: власне, екскурсія науковим містечком

Докладна інформація тут.

Канів.

Лише 12 листопада.

Будинок культури.

Демонстрації: шевченкова хімія, ліки з рослин, побачити звук тощо.

Лекції: Про пташині пісні та ілюзії. Не просто ілюзії, що фокуси, а саме чому наш мозок нас обманює?

Майстер-класи: як не заблукати у лісі, екологічні прикраси, годівничка.

Докладна інформація тут.

Хто дочитав до цього місця — той молодець.

І ось Вам бонус. 10 листопада відбудеться відкриття Днів науки в Києві. Реєстрація — за таємним посиланням тут.

До речі, часто питають: чи брати дітей?

Обов'язково.

Тут же повно магії та див.

Підкреслю, що всі заходи для відвідувачів — безкоштовні.

Насолоджуйтесь!