Про ветеранські пільги. Зрадливе і болюче, але мовою фактів.

У ВР зареєстровано «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72201)» 5651 від 11.06.2021. Проект акта розроблено Міністерством соціальної політики на виконання доручення Прем'єр-міністра України Шмигаля.

Проектом акта передбачається внести до низки законів України зміни, якими передбачається, що пільги з оплати проїзду та інші надаються на підставі відповідних рішень органів місцевого самоврядування і виплачуються у визначеному ними порядку та розмірах у формі грошової компенсації.

Якщо ще корочше, то це остаточна монетизація пільги на проїзд по посвідченню. Якщо цей законопроект буде прийнято, то замість купи дратуючих «костилів», в самому центральному законі «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» будуть внесені остаточні зміни, які перекладуть це завдання на органи місцевого самоврядування.

Як воно буде реалізовуватись? В термін до 1 січня 2023 року місцеві влади мають розробити та прийняти відповідні рішення, якими впровадити порядок надання та розмір грошенят замість пільги на проїзд. Проблема скинута у варп — а далі омси самі вирішать, скільки і головне — де це брати.

Проект акта погоджено без зауважень Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»