На минулому тижні, 16 липня 2020р. в приміщенні Житомирської обласної державної адміністрації відбулася зустріч заступника голови Житомирської ОДА Віктора Градівського з представниками Координаційної ради національно культурних товариств при ЖОДА.

Під час проведення вказаного зібрання відбулася презентація книжки та відеоролика «Житомирщина багатонаціональна».

Як вже у нас повелося, на одній презентації книжки присутні не зупинилися. Окремі лідери національних спілок використали зустріч представників Координаційної ради, як платформу для висування власних вимог до Житомирських обласної та міської рад. Вже стало закономірністю, що постійне невдоволення висловлює голова Житомирської обласної Спілки поляків Вікторія Лясковська-Щур, яка утворила в Координаційній раді міні-коаліцію з лідерами вірменської та чеської меншин.

Під час свого виступу Вікторія Лясковська-Щур повідомила присутнім, що Житомирська обласна Спілка поляків України оплачує проведення занять з польської мови, платить за оренду приміщень, які використовує та спожиті комунальні послуги. Крім того Лясковська-Щур звернулася від імені польської, чеської, вірменської громад з проханням профінансувати діяльність зазначених меншин з міського та обласного бюджетів.

Варто нагадати, що перелічені національні меншини отримують кошти від бажаючих вивчити польську, чеську та вірменську мови, з яких можна виділити кошти на утримання приміщень. Зокрема, В.Лясковська-Щур щомісячно отримує фіксовану «благодійну допомогу» від осіб, які вивчають польську мову при її товаристві. Що ж до оренди приміщення спілки поляків, яке розташоване в центральній частині міста, то вартість його оренди складає 1 (одну!!!!) гривню на рік. Приміщення Житомирських обласних бібліотеки та філармонії, де проводять свої заходи національні меншини, ЖОДА надає безкоштовно.

Щодо «вірного соратника» Вікторії Щур, голови Житомирської обласної громади вірмен Саргіса Мартиросяна, який зазначив на вказаній зустрічі, що «армянская община много чего делала для области». Вірменська община в дійсності допомагала Житомирській області в боротьбі з коронавірусом, однак, робилося це в корисливих цілях. Такою «благодійністю» Саргіс Мартиросян намагається здобути прихильність ЖОДА для отримання тендерів на ремонт доріг, під час яких він сподівається відмити гроші, які він витратив на «благодійність» та збагатитися.

Думаю, не має необхідності більше пояснювати, що вказані особи переслідують свої меркантильні цілі, Житомирська обласна та міські ради вдосталь надають підтримку всім національним меншинам області.