Шановні, не існує «не чесного суду» , не існує «не справедливого суду», «корумпованої судової системи» тощо.

Коли вживають «не чесний суд» або «не справедливий суд», то мають на увазі, що або це не суд, а пародія чи театральна вистава (коли актори, які виносять рішення, плюють на закони), або в нас недієве чи відсутнє законодавство. Але тоді треба так і говорити. Театральна вистава — це театральна вистава, а погане законодавство — це погане законодавство. Суд за визначенням не може мати таких характеристик.

Щодо корупції в судовій системі. Якщо в судовій системі є корупція і судова система не самоочищується від корупції, то значить судової системи як такої немає, а є якийсь замінник. Замінник масла -- маргарин, дермантин -- замінник шкіри. Замінник це не оригінал. Замінник має свою назву — — використовуйте її і у випадку з судами. Так і кажіть «корупційна система для створення ілюзії судочинства» тощо.

На жаль вживаючи різні такі вирази ми легалізуємо їх як норму. Тому потрібно називати все своїми іменами. Якщо у нас немає судової системи, то давайте визнаємо це і збудуємо її нарешті. Судова система це складова невід'ємна частина фундаменту країни, без якої все буде давати збій.

Без фундаменту (або каркасу у випадку певних оригінальних конструкцій) будинок довго не простоїть і будуть завжди проблеми. Так і держава без судової системи не може нормально існувати, а тим більше розвиватись. Держава без судової системи не може бути правовою, бо права це не тільки текст законодавчих актів, а й механізми їх забезпечення.

Північна Корея, наприклад, має в офіційній назві «демократична». Але ми ж знаємо, що тюрма поширена на всю країну — це не демократія, що назва не відповідає дійсності.

Так із термінологією щодо судів. Судова система або є, або немає. І можете добавляти в назви і «демократична» і «народна», але правди це не змінить.

Так що ще раз.
Корупція в судах — — значить відсутність судової системи. Корупційний суд це вже не суд.

«Не чесний не справедливий суд» — — або відсутність судової системи, або не якісне законодавство.

До речі, без судової системи нам не світить ні НАТО, ні ЄС. Так само як і не світить якесь світле майбутнє навіть нашим нащадкам.