«Жидобандерівці» --- забудьте це слово.

Або я переформулюю: «Жидобандерівці» і не тільки --- забудьте слово «жид» та його похідні.

Ви, мабуть, не згодні зі мною на рахунок слова «жидобандерівець», скажете, що воно позитивно сприймається єврейською меншиною і патріотично всім суспільством. https://site.ua/anton.vasilenko/10495-kratkaya-istoriya-jidobanderstva-vinnitskiy-hren-i-vse-vse-vse/

Я з цим не сперечаюсь, я тільки зауважу, що воно містить слово «жид», яке досить часто вживається як образливе (upd 28.10.2023) по відношенню до єврейської меншини. Так, колись слово «жид» не було образливим і його можна знайти в літературі, наприклад, в Кобзарі Шевченка. Але сьогодні в українській мові воно досить часто сприймається як (upd 28.10.2023) образливе слово.

Таким чином, вживаючи в побуті слово «жидобандерівець» ми не даємо природнім чином забути слово «жид». В когось спокійно може скластися враження, що, якщо «жидобандерівець» це гарне слово, то мабуть воно і містить в собі «не погане слово» «жид». Я вжив слово «когось», бо суспільство не складається виключно з дуже розумних, дуже начитаних, супер об'єктивно мислячих людей (більшість про себе думають, що все знають, всі великі експерти, може і я теж такий :(  ...), крім того ми всі час від часу помиляємося в чомусь і це нормально.

Наприклад, я в своєму житті зустрічав людей, які казали, що слово «жид» не є образливим, бо подивіться на чехів і поляків, в них це нормальне слово… Якщо ви говорите з кимось чеською або польською, то так, бо в тих мовах це слово 100% (upd 28.10.2023) не є образливим. Та й взагалі, чехи та поляки називають слово «фрукти» словом «овочі» (овоце, але то не суттєво), ви ж не використовуєте таку заміну в своєму лексиконі? Правда ж? (це не питання до меншин чи заробітчан, які багато часу провели в цих двох країнах). Тому не виправдовуйте свої помилки і хибні враження якимись дурницями.

Чи оця дурня: «ми називаємо словом „жид“ тільки олігархів, політиків...». Та олігархам, політикам та іншим не дуже чесним на це плювати. Їм взагалі на Вашу точку зору плювати (вони в цьому не признаються, але це правда). Вони цього не чують, крім випадків, коли треба попіаритись.

За те чують прості громадяни, представники нацменшини, частина яких захищає нашу Країну на Сході, віддаючи своє життя.

За те чують закордоном. А навіть якщо не почують, то рашка їм неодмінно пальцем покаже, домалює-намахлює, щоб показати нас як антисемітів. Подивіться OmTV як кремль з перших днів агресії проти нас намагався представити нас як антисемітів: «Еврейская карта в кремлевской стратегии по захвату Украины.» https://youtu.be/C0jeW86HZgc

Росія й далі буде продовжувати дискредитацію нашої Країни всіма можливими способами, достатньо описано в наступних посиланнях:

https://site.ua/anton.vasilenko/11619-doklady-pishut-jpoy/

https://site.ua/anton.vasilenko/12680-operatsiya-jy-kto-i-chto-sozdaet-ukraintsam-obraz-naroda-antisemita-i-chto-s-etim-delat-chast-i/

https://site.ua/anton.vasilenko/12893-operatsiya-jy-kto-i-chto-sozdaet-ukraintsam-obraz-naroda-antisemita-i-chto-s-etim-delat-chast-ii/

https://site.ua/anton.vasilenko/12914-operatsiya-jy-kto-i-chto-sozdaet-ukraintsam-obraz-naroda-antisemita-i-chto-s-etim-delat-chast-iii/

https://www.radiosvoboda.org/a/29157672.html

https://www.bbc.com/ukrainian/features-44106001

І ще статті з якравомовними загаловками:

Кремль знову взявся за старе. Чи загрожує Україні «антисемітизм»?

https://www.radiosvoboda.org/a/29227669.html

Антисемітизм і вигода Кремля: коли Україна – приклад для Європи

https://www.radiosvoboda.org/a/29135859.html

 

Кремль хоче, щоб ми не забули слово «жид», адже тоді лекше нас представляти як ксенофобів, хоча ми такими не є,

https://site.ua/anton.vasilenko/10495-kratkaya-istoriya-jidobanderstva-vinnitskiy-hren-i-vse-vse-vse/

на відміну від самої Росії:

https://youtu.be/VXj4KIGRT6o?t=352

https://site.ua/anton.vasilenko/10644-vy-ili-aleksandra-iii-snimite-ili-petlyuru-nadente/

Зменшіть вживання слова «жид» та його похідних (28.10.2023). Не будьте корисними ідіотами кремля. Звичайно в літературі залишилось використання цього слова, тому в творах треба робити пояснення, що до певного часу слово не несло негативного змісту (upd 28.10. 2023). 

 

P.S.

Звичайно, проблема антисемітизму чи проблема поширення неправдивої інформації про антисемітизм в Україні в такий спосіб не вирішиться.

Звичайно, ця стаття не означає, що я підтримую політику країни Ізраїль чи представників країни, чи меншини в будь-яких питаннях тощо. В мене своє бачення окремих питань, в тому числі палестинської проблеми. І зауважу, що наявність такої позиції не є проявом антисемітизму.

Мені просто не подобають ідіотизми, які є присутні в нашому суспільстві (кожне суспільство має якісь ідіотизми, ми не вийняток). От вживання слова «жид» досить часто є таким проявом.

Статті, які я привів як аргумент, можуть містити інформацію, з якою я можу бути частково згідний, або через некомпетентність чи з певних причин не перевіряв і не можу відповідно об'єктивно оцінити, тому не висловлюйте претензії, щодо якихось нюансів тих статей. Пишіть ці претензії власне авторам.

Якщо я щось не дуже правильно написав, то вибачаюсь, я не мав на меті когось образити. Але пишіть коментарі, мені цікаво, що думають інші люди, але це не означає, що я буду відповідати на них :).

(upd 28.10.2023) Забути, означає, що воно стане застарілим.