Після блокування в Україні у 2017 році російських соцмереж та інших іт-продуктів, в рф піднялася шалена пропагандистська телевізійна кампанія яка закликала Україну не вводити ці обмеження і паралельно описувала способи обходу блокування.

А трохи згодом з приголомшливою швидкістю виник якийсь новий браузер, який мав допомогти обходити бан, і який рекламувався де тільки завгодно. Фейсбук, Гугл, профільні та непрофільні сайти, всюди була його реклама. Називавася FreeU. Але дуже смішно, коли його встановили та потестували, виявилось, що браузер дійсно дозволяє заходити на зомбокласники, вконтакті та інші помийки, але не дозволяє завантажувати в Україні сайти, які заблоковані в росіі роскомнадзором). Виявилось що цей браузер — трохи перероблений браузер мейлру.

Наступним кроком почалися спроби представити нову «українську» соцмережу з патріотічною назвою. Про неї навіть згадував сайт «звєзда» міністерства оборони росії (нейтрально, небагатослівно, але таким чином роблячи їй рекламу). Український підрозділ «звєзди» сайт «інфорезист» давав інструкціі як там зарєєструватись. Але знов з'явилась інформація, що ця соцмережа російська фальшивка. На цьому все спинилось (у вересні 2017р.)

Йдемо далі. Взимку 2018 вибухнув потужний скандал у зв'язку з витоком персональних даних мільйонів людей з ФБ та використання їх компанією Кембридж Аналітика. До кінця березня 2018 року про це вже писали всі світові мас-медіа.

Але бувально через пару тижнів відбувається наступне — фсб рф публічно вимагає від Павла Дурова — творця Телеграма — ключі шифрування. І Дуров так само публічно їм відмовляє. (Це було зроблено дуже артистично, з викладанням фото «ключів») І вже 18 квітня 2018 року роскомнадзор безуспішно намагається заблокувати ТГ. Було це красиво — не працювало нібито все, але працював телеграм.

Користувачів хотіли переконати в тому що це дуже надійний, захищений, невбиваємий додаток, і звичайно ж, це вам не дірявий ФБ, з якого крадуть персональну інформацію!

Відмінне піар-шоу і реклама телеграмма, чи не так? Та одночасно створення образу «непідкупного, непохитного борця з режимом» Дурова, якому можно довіряти, бо він стійко бореться проти фсб.

Ще раз, по порядку:

- квітень 2017 блокування ріс. соцмереж

- спроби нав'язати новий браузер українським користувачам

- фіаско новоявленої соцмережі з патріотичною назвою

- стрімке зростання українського сегмента ФБ.

- березень 2018. Супер-скандал з ФБ і Кембридж Аналітика.

- квітень 2018 провал спроб забанити ТГ і його успішна рекламна кампанія на цьому.


Ось так.

Чи варто довіряти Дурову та телеграму? Риторичне запитання. Можете собі уявити наскільки важливо москві аби українці сиділи у російських соцмережах та користувалися їхнім софтом. Хочу наголосити, що питання своєї української соціальної мережи є взагалі питанням національної безпеки.