Найдорожча в світі пляшка «російської» горілки – арт-об'єкт, який має вкрай опосередковане відношення і до Росії, і до елітного алкоголю. Історія його виникнення відзеркалює віковічну проблему цієї країни (залежність від західних технологій) та такі ж давні спроби замаскувати це блискучим та дорогим «камуфляжем».

5ef4e0c8e990e.jpg

Зрозуміло, що вартість того, що налите в зроблену в єдиному екземплярі та інкрустовану діамантами пляшку з золота, платини та срібла навряд чи більша, ніж 0,1% від оголошених 1,3 млн. євро.

Самоочевидно також, що ця рідина виготовлена не в Росії, не росіянами і не за російськими технологіями.

І навіть сама ідея створити цей продукт належить екстравагантній дочці казахського мільйонера Регіні Абдуразаковій.

Єдина «ниточка», що дозволила називати все це "Russian vodka" – бренд "Russo Baltique". Це назва вагонобудівного заводу, який існував в Ризі до 1915-го року. Завод збирав не лише вагони (за закордонними, звісно, ліцензіями і на імпортному обладнанні), але й автомобілі.

Це були копії бельгійських Fondu.

Одна з машин, вироблених на цьому заводі, брала участь в автомобільних перегонах в Монако у 1911-му році (стверджується, що в оформленні пляшки використана частина шкіри з сидіння того самого авто, що вкрай сумнівно). Якась частина вартості додана завдяки фантастичній (і, також, ймовірно, вигаданій спеціально під започаткування конкретного горілчаного бренду) історії про те, що добратись з «морозної» Риги до теплого Монако учасникам перегонів допомагала оковита, залита в радіатор машини «Руссо-Балт».

Ціну об'єкту збільшувало також те, що його брали, як реквізит-символ екстра-розкоші, знімати в кіноіндустрію (наприклад – пляшка «зіграла роль» у американському серіалі «Картковий будинок»).

Загадкова історія з крадіжкою (напередодні Нового, 2018-го, Року пляшку «спіонерили» у данського колекціонера) також зробила цю горілку ще більш дорогою.

Хоча вона вже й так конкурувала лише сама з собою).

Викрадачі випили вміст (максимальною вартістю в кількасот доларів) та викинули пляшку з кількох кілограмів золота та платини.

Єдине, в чому можна не сумніватись – цей сюжет (явно інсценоване викрадення) став додатковим приводом для росіян «гордиться своей великой историей, традициями и победами»))

***