Історія має здатність повторюватися. Мода на господарників, трансформована в запит на нові обличчя аби не старі, до наступних політичних виборів переросте у потребу в молодих фахівцях нової генерації та людей з досвідом, професійним фідбеком. Аудиторія з відповідними запитами концентруватиметься у великих містах. Різниця лише в тому, що на Півдні та Сході традиційно любитимуть господарників «чистих узбіч» та «рівних доріг», а центральна та західна частина України обиратиме людей з історією в бізнесі, менеджерів, чистих держслужбовців та молодь з освітою.

Працюючи в політичному PR такі речі намагаєшся прогнозувати заздалегідь. Досвід останніх місцевих виборів в Центральному та Західному регіоні під молодого виборця додатково підтвердив для мене цю концепцію. Кампанії проти конкурентів у стилі жартів не спрацьовували, і, навпаки, ухил на досвід,професіоналізм та фактаж знаходив позитивний відгук в суспільстві.

Дані кількох останніх соціологій лише підтверджують зростання попитку на конструктив та людей, які мають реальні навички. Кризових менеджерів, що можуть прийти та зробити. Але (тут Микола Азаров має закрити сторінку) цей запит не стосується пристарілого покоління кучмістів. Швидше мова про людей 30+ з реальними кейсами, які все більше стають публічними.

Відповідно і політичні проєкти, в обоймі яких буде найбільше таких людей з конструктивним кейсом переможуть на наступних виборах. Те саме стосується й політичних лідерів. Завжди важливо вчасно зрозуміти запит суспільства. Декілька відомих політиків вже працюють в цьому напрямку, інші, на жаль, досі живуть минулим ба навіть наслідують риторику Юлії Тимошенко, намагаючись стати головним опозиціонером.

Конструктивна аудиторія разом з тими, хто розчарувався, сьогодні єдина, яка має потенціал до зростання. І дуже важливо правильно реагувати на запити, щоб частину розчарованих переводити в конструктив. Інакше вони перетікатимуть в поле для ОПЗЖ.

Від того, як суспільство та політтехнологи оберуть і трансформують цей запит залежить якість лідерів, з яких ми обиратимемо в майбутньому. Цілком можливо, що це будуть вже відомі нам лідери, які вчасно зреагують на виклики.