Днями в популярній криворізькій групі натрапив на одну публікацію. Суть допису була проста — звичайний демотиватор, на якому зображений Кривий Ріг та напис, що довжина міста 126 км. У цієї публікації було кілька сотень поширень (в оригінальному дописі, тому, що за 2016 рік):

Світлина від Андрія Кондратьєва.

І це мене заділо. Чому? Тому що не 126 км. І тому що люди поширюють інформацію, не перевіряючи дані.

То 126 км чи ні?

Дійсно, існує міф, що довжина міста складає 126 км. Але якщо відкрити карту та виміряти по довжині від крайньої точки до крайньої, то ми отримаємо приблизно 66 км. Навіть якщо ми прокладемо автомобільний маршрут між кінцевими точками міста (тобто виміряємо не прямою лінією), то вийде приблизно 70 км:

5ec437b544d46.png

Однак з радянських часів існує міф про довжину 126 км. Очевидно, що це фейк — маючи 126 км в довжину, місто було б у два рази довшим, ніж воно зараз є.

Але, як не дивно, міф про 126 км підтримує офіційна влада міста:

Світлина від Андрія Кондратьєва.

На офіційний сайт міста посилається Wikipedia, і фейк поширюється далі. До речі, згідно відповіді на запит інформації, міська влада сама не знає, звідки взялась така цифра та як треба міряти місто, щоб отримати такі результати. Але з сайту це не прибирає.

Місто довжиною 1488 км!

Тим не менш, на базі цього фейку, я вирішив свідомо поширити інший фейк. За основу була взята картинка оригінального допису, але довжину було поставлено вже не 126 км, а 1488 км. І підпис: «Ось такий наш рідний Кривий Ріг — 1488 км в довжину! Репост, якщо любиш місто!. Банально, але то так спеціально треба. І все це неподобство закинув в ту саму спільноту у Фейсбук. Думав, що або допис видалять, або набере максимум 50 лайків і 10 репостів. А як інакше — в світі не існує міст, довжиною майже в Україну, і це повинні розуміти всі люди. Думав — посміються і забудуть. Але ні. Результати виявились зовсім іншими.

Вкинули гівно у вентилятор і понєслась

Станом на 19 травня 2020 року на 23:00 допис має більше тисячі поширень:

Світлина від Павла Марчука.

Причому проаналізував ті поширення — люди на повному серйозі поширювали. Навіть додавали свої коментарі, які прославляли місто.

Таким чином мій трішки троллінг, трішки дослід підтверджує старий, але дуже актуальний вислів — «чим жахливіше брехня, тим охочіше в неї вірять». В цьому випадку цей вираз можна трішки перефразувати, але суть не змінна.

Як підсумок цього досліду я зробив кілька висновків:

1. Люди сприймають будь-який бред. І чим бредоівший бред, тим краще він сприймається (доведено російськими пропагандистами).

2. Люди не перевіряють інформацію.

3. Якщо в дописі написати «поширюй», то поширювати будуть. І байдуже на вміст)).

4. Реальну довжину міста Кривий Ріг знає менша частина його мешканців.

А я ще дивувався — як люди ведуться на розп'ятих мальчиків в трусиках та обирають декого в президенти.

До речі, кількість репостів продовжує зростати. І це навіть не смішно.