Байка про ринок аренди квартир,і з мудрістю: як знайти собі квартиру з мінімальними втратами часу і нервів.

Історія почалась з мого бажання швидко заробити, була така потреба. І Я вирішив що в ріелторстві це може бути, як виявилось не в моєму випадку. Але про все по порядку.

Оголошення на сайті працевлаштувань, висилка резюме, дзвінок з запрошенням на співбесіду… на співбесіді я побачив велику кімнату в якій за довгими столами, з ноутами і планшетами, телефонами і блокнотами; сиділи люди і активно розмовляли по телефонах, від чого рівень шуму в приміщенні, часом, сягав непристойно високих децибел, наче як в метро їдеш. Ніяких особливих вимог до ріелтора немає, практика покаже здатен ти, чі ні. Моє особисте спостереження, що високий інтелект тут навіть заважає, врешті як і низький – потрібно щось середнє.

Далі пішли ріелторські будні: робота по перевірці бази даних, обдзвон власників, закидування оголошень на всі можливі сайти по нерухомості, недобросовісна реклама… на цьому подетальніше.

Ви знаєте що ~90% оголошень які можуть привернути увагу орендатора є фейками?! І робляться вони з однією метою — отримати контакт клієнта, який ведеться на красиву картинку і смачну ціну. Далі клієнту вішається лапша, що квартира сдана чи шось типу того, але є інші варіанти… В результаті; людина заселяється в щось, що дуже відрізняється від того що вона хотіла, ще й за більшу ціну. Коли прийняв дзвінок від клієнта, йому потрібно терміново накидати купу варіантів, інакше втече. Цим буває користаються конкуренти видаючи себе за клієнта, накидуєш йому варіантів, а він потім знаходить по інформації прямі контакти і обходить вас як зайвого посередника іноді так роблять і клієнти. Бо ж ніякої внутрішньої бази даних не існує, тобто вона існує, але користі від неї ніякої, гарне житло швидко здається, а погане воно нікому і не потрібне. Отже квартиру для клієнта ви шукаєте тут же в інтернеті, так само її може шукати і клієнт, часто так і робить.

Таким чином працюють всі, або майже всі ріелторські фірми. Жорстка конкуренція на ринку і збочений шлях розвитку конкуренції; призвели до атмосфери тотальних фейків. Часто по фейкам телефонують і конкуренти/колеги, це знак якісності «закідухи». Врешті працюючи ріелтором доводиться брехати всім і майже завжди, приховувати інформацію, витрачати свій час на обробку переважно фейкових даних і т.д. і т.п. І саме головне, спілкування з людьми зводиться до жорстких перемовин з конкурентами/колегами і нещирих з клієнтами.

На тій фірмі де був Я, текучка ріелторів страшенна! Залишаються працювати одиниці, це і зрозуміло, стресова робота, ніяких гарантій заробітку, як пощастить. Звісно є таланти які виходять на стабільні і високі прибутки, але і вони в стресі видобувають свій хліб. Не вірте, що робота ріелтора шара, зовсім ні. Збочений ринок примушує до великої кількості безглуздої роботи, брехні і стресу.

І моє резюме по роботі ріелтором: якщо ви любите брехати, маніпулювати, лизоблюдничати, хамити

і стресувати – це робота мрії! :^)

На жаль, чи на щастя, це не про мене; і після трьох тижнів безуспішної гонки за чужими цілями, Я полишив цю роботу.

А тепер, обіцяні рекомендації по пошуку квартири:

Якщо ви готові платити ріелтору 50%, тоді зверніться до кількох одночасно, просто будь де(будь який сайт по нерухомості) знайшовши квартиру яка Вам сподобалась, і це 90% буде ріелтор. Кілька ріелторів попрацюють на Вас найефективнішим чином, оберете найкраще.

Якщо 50% забагато, торгуйтесь, часто це спрацьовує!

Якщо ж хочеться зовсім без ріелторів, то тут потрібно трохи більше часу для здійснення самостійного пошуку.

Рекомендую такі сайти:

Групи в ФБ https://www.facebook.com/groups/rieltory.zlo/?fref=ts

І https://www.facebook.com/groups/445199492349490/?fref=ts

https://www.lun.ua/uk — в пошуку нерухомості ставте позначку «без комісії».

OLX.ua – обираєте приватні оголошення і ті що не рекламуються.

https://dom.ria.com/uk/realty_search.html в розширеному пошуку ставите позначку не показувати оголошення від агентств.

І на інших сайтах де можна відсікати посередників там відсікайте, де не можна, не гайте свій час.

Звісно посередники пролізають усюди, тому ось загальні рекомендації по відбору оголошень аби зекономити свій час;

Навіть не телефонуйте якщо: не стоїть поверх квартири, дуже красиві фото при заниженій ціні, фото дуже мілкі, опис квартири загальний без конкретики, напис «Первая сдача!». Це все ознаки фейку або ріелторського оголошення.

Що ж, цього гадаю досить, аби зекономити купу часу і нервів.

Зі своєї сторони, готовий надати консультацію і підбірку квартири як персональ ний агент, за відсотки суттєво нижчі за стандартні 50%. :^)

тел. 0631005952