Перед Новим роком Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) оприлюднив рейтинги довіри/недовіри до політиків. Для Порошенка він не втішний – за рівнем довіри (19,7%) «сивочолий гетьман» програє не лише Зеленському (32,8%), а й таким персонажам як Медведчук (19,8%) та Смєшко (20,2%). Не кажучи вже про Гройсмана (25,4%) чи Кличка (31,8%).

5ff2ea1026e59.jpg

КМІС – організація авторитетна, чи не єдині в Україні кого не звинувачують в замовних рейтингах. Тож команді Порошенка було вкрай важливо чимось перебити невтішний реліз соцопитування. І вони таки знайшли що показати шефу – за пару годин на сторінці «Фокусу» з'являється рейтинг «впливових українців» де Порошенко посідає перше місце, а Зеленський лише 10-те.

Гідна відповідь, нічого не скажеш. Можна було ще провести опитування серед глядачів каналу «Прямий» — був би ще більш вражаючий результат. Щоправда, по рівню достовірності це приблизно як опитати чергу в громадську вбиральню і на підставі цього зробити висновок що всі українці хочуть в туалет.

Видання Фокус впливовим та рейтинговим не назвеш. Воно має впізнаваність за рахунок видання друкованої версії, що не часто зустрінеш в сьогоденні. Але про цінність медіаактиву красномовно свідчить оприлюднена в квітні 2020 року офіційна вартість його продажу – 100000 грн. Менше ніж 4 тисячі доларів. Дешевше, ніж беушний «Деу-ланос».

5ff2ea2ac0f9d.jpg

Цікава також і компанія «впливових українців», яку очолив Порошенко. На другому місці — предстоятель Російської православної церкви в Україні Онуфрій. На третьому – відомий блогер-українофоб Шарій. На четвертому – кум Путіна та лідер проросійського руху Медведчук. Замикає топ-5 від Фокусу – боксер Усик, який останнім часом активно озвучує ідеї «братскіх народов» та «православного єдінства».

Схоже, технологів Порошенка очікує чергова догана – першість в такій «ватній» ватній компанії аж ніяк не додасть Петру Олексійовичу симпатиків серед патріотично налаштованих громадян. А саме на цю категорію прагне спиратись п'ятий президент як у виборчих кампаніях, так і у намаганні позиціонувати себе як єдиного лідера патріотичних сил. Виходить не дуже – більша частина українців згадує і загравання з регіоналами у 2014-му, і збережену слухняну репресивну машину «слідство-прокуратура-суд» і, головне, консервацію того чиновно-феодального укладу проти якого, власне, і повстав Майдан. В Порошенка дійсно був шанс стати лідером української нації, але він сам гучно захлопнув це вікно можливостей ще 6 років тому.