Польський міністр МЗС Вітольд Ващиковський явно втратив відчуття реальності і здатності мислити категоріями глобальної політики. Загубився у просторі і часі, і застосовує штампи, які абсолютно неприйнятні для особи такого рангу. Нещодавні заяви міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського про те, що Польща не пустить Україну до Європи з Бандерою і поки не будуть вирішені історичні питання та питання прав меншин, вражають своєю неадекватністю та безглуздістю.

Хочу нагадати міністру: сьогодні саме бандерівці захищають Україну, а з нею Польщу та Європу від московської навали на Сході. Російську агресію зупинили ті, для якого Степан Бандера герой. Вони воюють і гинуть на Донбасі в тому числі і за те, щоб російський окупант не з'явився на порозі Польщі чи біля воріт Варшави. Але цю просту істину ніяк не може усвідомити Вітольд Ващиковський. Натомість міністр МЗС Польщі продовжує роздувати питання, які грають на руку спільному ворогу.

Вражає також історична некомпетентність міністра. Якщо поляки будуть висловлювати претензії до своїх сусідів, то може статися так, що німці пригадають їм про Данцинг і Бреслау. А українці — Холмщину, Підляшшя, Надсяння, і порушать питання про статус українців у Польщі. Тому шантаж та погрози Вітольда Ващиковського абсолютно недоречні.