Ми летим з товаришем по роздовбаним дорогам Луганщини з надзвичайно цінним вантажем для поранених українських військових в польовий госпіталь. Тоді якраз тривали жорстокі бої за Луганський Аеропорт, Хрящувате, Новосвітлівку.
Будучи навченими попереднім гірким досвідом, в авто не було жодного українського елементу. Вискочивши за поворот біля якогось села, ми побачили купу військових в різній уніформі. Вони скупчилися біля своїх автомобілів. Помітивши нас, декілька з них вийшли на дорогу і показали знаком, що потрібно зупинитися на узбіччі. Ми знизили швидкість та почали зупинятися.
По зовнішньому вигляду, в ті часи, було важко розпізнати де свої, а де сєпари. Хоча українські війська просунулися далеко, але мобільні групи сєпарів часто шастали по тиловим дорогам.
Один з них наближався, а його колеги зняли з плеч автомати на навели на нас. Інші, як я помітив, теж приготували зброю. Стало реально стрьомно. Якійсь чуваки без розпізнавальних знаків, хто зна" що це за люди? Раптом мій товариш від хвилювання натиснув педаль газу і автомобіль різко смикнувся Відразу пролунали постріли у повітря, всі ці до зубів озброєні люди навели на нас зброю та обступили авто. Один з кулеметом став попереду та показав жестом вилізти з машини.
Я повільно підняв руки та почав виходити. Мене тут же кинули на землю та скрутили руки на спині. Виплюнувши пісок з рота я промугикав українською мовою.
— Хлопці, ми свої, волонтери! Веземо медикаменти нашим в госпіталь. Там дуже багато поранених.

Як тільки пролунали ці слова, то відразу припинилися крики та клацання затворів за моєю спиною.
-Пацани, спокойно, бля!!! Це наші, підніймайте їх нах...й, — почув я в себе за спиною.
Нас підняли, обтрусили...Потім посміялися з цього випадку. Це була 80-а бригада, їхали якраз з Луганського Аеропорту... А я ще довго не міг підпалити цигарку так тремтіли руки від хвилювання.

Але добре розумів, що моя фраза, сказана українською мовою, врятувала нам життя. Тоді це був маркер "свій — чужий".

Вітаю всіх з Днем української мови.