Після того як Захід вийшов з війни в Сирії там розгорнулася ще більша руйнівна військова діяльність. Без будь-яких стримуючих факторів Росія, Іран, Туреччина та Ізраїль кинулися вирішувати свої стратегічні проблеми.

Зрозуміти, що насправді відбувається в цій повністю знищеній країні не допоможе навіть перевірений спосіб – налити горілки і моментально випити. Але все одно без розбору не обійтися. За допомогою іранських бойовиків та російських авіаударів Асаду вдалося відвоювати у повстанців значну частину території.

Нині цей ситуативний військовий альянс збирається ліквідувати останню фортецю супротивників Асада — Ідліб. Іран забезпечує тактичне планування здійснення операцій та коли потрібно, для перелому становища, кидає в бій свої війська. Росіяни забезпечують перевагу в повітрі. На практиці це означає – масові бомбардування територій. Сирійська ж армія виконує всю чорну роботу. І здавалося, що цей альянс працює ефективно, без проблем. Та й хто їм тут міг їх створити. Захід давно віддав Сирію на поталу…Але аналітики, які хоч і викрутили собі мозок, розбираючись хто з ким проти кого воює в Сирії, звернули увагу на маловідомий але надзвичайно важливий факт.

Нещодавно стало відомо, що ізраїльська армія нанесла понад 200 ударів по позиціям іранських військ на території Сирії. Вся причина полягає в тому, що Тегеран використовуючи сирійську війну наближається до кордону з вічним суперником — Ізраїлем. Під прикриттям асадівських військ це стає для нього дійсністю.

Зі сторони Тегерану вже звучали погрози завдати ракетних ударів по Ізраїлю. Але якраз кількість ударів ЦАХАЛу свідчить про те, що Єрусалим не збирається мовчки спостерігати за тим як супротивник спокійно зводить військові бази та готується до затяжного гібридного протистояння. Супер-сучасне озброєння та вишколена армія дозволяють робити це максимально ефективно. Крім того, як пишуть аналітики, ізраїльські специ ефективно «працюють» на всій території Сирії.

Буквально тиждень тому ізраїльська армія нанесла масштабний удар по декількох цілях сирійської армії біля Тартусу. Але виявилося, що реальними цілями були: велика база іранської Хезболли та підземний військовий завод. Після того як це сталося, то серед іранців ширилася тотальна «зрада», адже цю територію повинні були закривати союзники, тобто російські протиповітряні війська. На думку Тегерану росіяни спеціально дозволили ізраїльтянам розфігачити їх бази — мол, Тель-Авів домовився з Москвою про невтручання останньої у гібридне протистояння.

При цьому, вже давно говориться, що Кремль не проти «кинути» свого тимчасового союзника. Адже, кому хочеться ділити нафтові, газові та фосфатні поклади. Звичайно, що Іран такі удари не зупинять у бажанні отримати коридор до Середземного моря, але ясно і те, що Тель-Авів не буде сидіти бездіяльно.

Вчорашні удари по об'єктам сирійської армії, де на 99,9999% заправляли іранці – є якраз продовженням наростання агресії між Тель-Авівом та Тегераном. А російський ІЛ-20 скоріше за все збили не через хитрість ізраїльських пілотів, а власну безладність. Може й технічну безпорадність.

Багато екшпертів починають говорити про гіпотетичне протистояння Ізраїлю та Росії, але історія їх відносин та реальність свідчить про те, що сторони завжди чудово вміли домовлятися та уникати гострих ситуацій. Очевидно, що й цього разу їм по силам залагодити інцидент. Скоро треба очікувати візиту когось з топів Ізраїлю до Москви.

Але важливим є те, що війна в Сирії перетворюється в жорстке протистояння Тель-Авіву та Тегерану. Вони просто перенесли війну на чужу територію. Це якраз те, що називається гібридна війна. А Ви запитаєте, аякже російський ІЛ-20, а це просто супутня жертва цієї війни, яку обміняють на якийсь актив. Війна на Близькому Сході з кожним днем набирає все більше обертів.