Можна зрозуміти підприємців, яких ми звично відносимо до малого і середнього бізнесу, хоча за світовими стандартами й європейськими мірками це не завжди відповідає дійсності, коли вони виступають проти припинення своєї діяльності під час пандемії коронавірусу. Якщо пенсіонери відносно виживають, то ці люди фактично залишаються без засобів до існування. Заощадження є лише в незначної кількості з них. Розрекламована державою компенсація, звісно, доходить далеко не до всіх.

Але зазвичай протести проти локдауну організовує й очолює не середній клас, який в Україні так і не склався, бо якби це було так, ми би мали зараз зовсім іншу ситуацію з монополією олігархів. В авангарді цього руху ми бачимо тих, хто заперечує існування коронавірусу як такого, вважаючи, що це змова урядів проти своїх народів. Конспірологічних теорій є декілька, але в основному вони зводяться до того, що людей нібито хочуть застрашити і зробити безсловесною масою, якою легко управляти. Звідси – заклики не носити маски, не дотримуватися дистанції й таке інше. Адепти антилокдауну й антикоронавірусу не просто беруть на кпини людей, які дотримуються елементарних методик самозахисту під час пандемії й мають сумний досвід захворювань, а то й смертей своїх рідних, а жорстко критикують їх, піддаючи остракізму як таких, хто панікує, не здатний критично мислити. А ось вони виступають буцімто у ролі захисників людства, викриваючи підступні замисли негідників, що хочуть розбагатіти на пандемії коронавірусу.

Можливо, це лише мені на очі потрапляють подібні екземпляри борцунів за нібито справедливість, але раніше вони були помічені у відстоюванні російської мови в сфері обслуговування. Ті ж прийоми та прийомчики. А коли з ними ближче познайомишся, розумієш, що маєш справу з суцільними атеїстами. «Совпадєніє? – як запитував відомий персонаж російської пропаганди. – Нє думаю».

Тепер основний удар прихильників антилокдауну й антикоронавірусу спрямований проти вакцинації. А й справді, за їхньою логікою, якщо нема пандемії, а коронавірус – це звичайнісінький грип, то навіщо вакцинуватись? Щоправда, у їхніх спічах усе ж проскакує думка, що коли вже вакцинуватися, то якісним товаром. А якісний товар у нас, звісно, може бути лише один – російський «Спутник V». Ну, а далі ви вже самі розбудовуйте чергову конспірологічну теорію.

Звичайно, в лавах антиковідників, які борються з локдауном, є чимало нещасних й обдурених людей, які ледве виживають. І це не гіпербола. Ними легко маніпулювати, а при загостренні ситуації, коли з'ясується, що програма вакцинації в Україні провалена, саме вони стануть тим гарматним м'ясом, на яке спишуть гріхи їхніх цинічних ляльководів.