Пройшло трохи більше місяця з того часу як в Україні почав діяти так званий антибулінговий закон, – Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» який набрав чинності 19 січня 2019 року.

Найбільше значущим у новому законі було доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення статтею 173-4, за «Булінг учасника освітнього процесу» нею передбачено застосування адміністративних стягнень. Стягнення можуть накладатися на самих булерів, батьків та опікунів якщо правопорушення вчинене малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, та керівників закладу освіти.

Реагуванням на випадки булінгу під час освітнього процесу, та складання протоколів про адміністративні правопорушення – компетенція працівників Національної Поліції України.

За даними Національної Поліції України з моменту введення в дію вищезазначеного Закону України та на теперішній час, працівниками поліції було складено 28 протоколів про адміністративні правопорушення за ознаками статті 173-4 КУпАП.

Так найбільше всього виявлених випадків булінгу у Київській області – 12 протоколів про адміністративні правопорушення. В лідерах також Херсонська область там складено 6 протоколів про адміністративні правопорушення.

В Донецькій, Одеській та Хмельницькій області було складено по 2 протоколи про адміністративні правопорушення, а в Кіровоградській, Харківській, Черкаській області та в самому м. Київ по 1 протоколу про адміністративні правопорушення.

Найбільше всього, 14 протоколів про адміністративні правопорушення було складено відносно батьків булерів, не оминули увагою і самих булерів відносно них було складено 9 протоколів про адміністративні правопорушення.

В Херсонській області поки єдиний випадок в Україні коли за неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу учасника освітнього процесу відносно керівника закладу освіти було складено протокол про адміністративне правопорушення за ч.5 ст. ст.173-4 КУпАП. Нагадаємо, якщо вину в суді буде доказано то на порушника чекає накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

Протоколи про адміністративне правопорушення які були складені працівниками Національної Поліції України будуть передані до відповідних судів і ми зможемо побачити результат їх розгляду, але ще 11 лютого 2019 року, було оприлюднено ріення Бориспільського міськрайонного суду Київської області, який вперше в історії України виніс рішення у справі про булінг: встановлено винну особу та накладено штраф на її батьків, за вчинення протиправних дій до своїх ровесників в навчальному закладі.

Наразі як ми бачимо, цей закон в частині реагування на випадки булінгу працює, і при такій подальшій динаміці ми зможемо бачити зміни у суспільстві в питаннях протидії булінгу в дитячому середовищі.

Анатолій ПАЗИЧУК, координатор проектів та правозахисних програм, громадська організація «Офіс Регіонального Розвитку»