Певно чи ні, але той, хто слідкує за діяльністю нашого міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, може ненароком закохатись у нього. І він теж сильно і привселюдно відлюбить. І зробить на вас папочку.

Звісно ж я вигадую і любові ніякої немає, є тільки питання без відповідей. Де поліцейська реформа? Чому немає впливу на правоохоронні органи? І чому наша змінна влада не впливає на незмінного «тимчасового» міністра?

Сьогодні Аваков і міністр економіки, і мер Києва, і прем'єр-міністр, але нулячий реформатор. Стартувала поліцейська реформа у 2015 році, коли Верховна рада прийняла відповідний закон. З того часу міліція перетворилась на поліцією, а на зміну старій патрульно-постовій службі та ДАІ прийшли нові патрульні. Втім, змінилась тільки назва.

Бо головною була — переатестація старих кадрів, яка відбулась лише де-юре. Де-факто — ті міліцейські залишись на своїх посадах, тільки вже у новій формі. Частина з них відновилась через суди. І навіть ті правоохоронці, яких підозрюють у вбивстві 5-річного хлопчика у Переяслав-Хмельницькому. Цікаво, що тепер відчуває суддя, який їх відновив. Питання риторичне.

Давайте трішки більше про вбивство хлопчика поліцейськими. Тоді, коли п'яні правоохоронці стріляли по пляшках біля дитячого майданчика і потрапили у дитину. Взагалі спочатку говорили, що хлопчик ніби-то сам впав. І лише після того, як лікарі заявили про рану від кулі на обличчі дитини — заарештували поліцейських. Це був резонанс. Пам'ятаю, тоді зібрались на акції протесту під будівлею МВС сотні людей. Мій друг, який був аполітичним, раптом мені сказав: «Йду на акцію». Його наскільки обурила історія з цим хлопчиком.

Тоді керівників поліції Київської області усунули від виконання службових обов'язків. А вже через декілька днів — Національна поліція призначила відстороненого начальника поліції Київської області Дмитра Ценова головою поліцейських у складі операції Об'єднаних сил. Такі от цікаві покарання.

Далі не будемо забувати про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк, на яку вилили літр сірчаної кислоти. Тоді поліцейські затримали першого ліпшого «підозрюваного» Миколу Новікова і говорили про розкриття справи. Особисто Аваков зробив заяву про його затримання. І лише завдяки журналістам, які встановили, де на момент нападу був Новіков, вдалось змусити правоохоронців працювати, а не робити вигляд.

Що вже говорити про побиття та катування людей поліцейськими у своїх райвідділках. Про кришування ними барделів, контрабанду наркотиків. Державне бюро розлідувань і Служба безпеки України один за одним відкривають справи за цими фактами. Втім, щось все стоїть на місці. І ні одного реального вироку поліцейський не отримав. Більше того, пам'ятаю, коли зливали вже колишнього голову ДБР Романа Трубу, був на Telegram-каналі «Трубу прорвало» анонс, як Аваков просив очільника бюро не чіпати правоохоронців. Але щось те аудіо так не опублікували.

Чому ж тоді Аваков досі лишається на посаді міністра внутрішніх справ? Його немає ким замінити? Чи в країні немає професіоналів? Коли президентом був Петро Порошенко, Авакова називали другою людиною в країни. Коли очільником країни став Володимир Зеленський, його так само називають топ-персоною країни. Більше того, він уже коментує, що уряду робити з бюджетом, робить заяви про пасажирські перевезення в Києві та закликає вводити надзвичайний стан в країні.

Чому ж очільник правоохоронного відомства так хоче контролювати український народ? І чому немає того, хто контролює його?