Останні дні Україна перебуває в стані максимальних контрастів. Відбувся обмін полоненими між Києвом та ОРДЛО, але ключових підозрюваних у розстрілах на Майдані – відпустили.

Сьогодні повертаються додому 76 українців, яких бойовики тримали у полоні з 2015 року. Серед них 12 військовополонених, які пройшли Дебальцеве і Іловайськ. Одному з військових Володимиру Воскобойнику взагалі «присудили» 30 років тюрьми. Чоловіка обмін врятував.

Бойовики в рамках обміну звільнили українських військовополонених:

Сергія Іванчука — майора ЗСУ. Він потрапив у полон угруповання «ЛНР» разом зі своїм підлеглим, сержантом Іваном Дєєвим. Бойовики звинуватили українських військових у тероризмі і «засудили» на 20 років ув'язнення.

Юрія Євтушка — військовослужбовеця 14-ї окремої механізованої бригади, мешканця Любомля. Він потрапив у полон наприкінці травня 2018 року разом із напарником Яковом Веремейчиком.

Івана Дєєва — військовослужбовця 8-го полку спецпризначення ВСУ. Перебував у полоні в Луганську з лютого 2017 року.

Романа Фурсова — бійця 16-го мотопіхотного батальйону 58-ї окремої мотопіхотної бригади, жителя Харківської області, який потрапив в полон в листопаді 2017 року.

Богдана Панюшенко — командира танка, який терористи підбили під Донецьком. У полоні він перебував з січня 2015 року.

Також відпустили українських військових Сергія Глондара, Олександра Коренькова, Василя Жемелинського, Бориса Пундора, Кіма Доланова та Олександра Геймура.

Наших звільнили. І це дійсно знакова подія. Але якою ціною вони повернулись. І скільки їх там ще лишилось.

Київський суд відпустив колишніх беркутівців Сергія Зінченко, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Олега Янішевського під особисте зобов'язання. Вони потрапили у списки на обмін полоненими. Такі дії активісти зустріли негативно і блокували входи-виходи у Лук'янівському СІЗО, звідки мали поїхати беркути на обмін.

Активісти кричали «ганьба», поки одна з найважливіших справ сучасної України розвалювалась.

Чому на обмін між ОРДЛО та Києвом їдуть особи, які не брали участь у війні на Донбасі? Певно були такі умови бойовиків, яким не потрібні рядові «ДНРівці», вони хотіли вдарили по найболючішому. Що ще більше розколить українське суспільство.

Тому суди відпускали один за одним беркутів. Тоді, коли з полону повертались українські захисники та звичайні проукраїнсько налаштовані мирні жителі.

Але що Росії завадить знову затримати українських військових, яких потім обміняють на свободу вбивцям?