Чи не кожного місяця в Україні проходять акції проти міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Активістів турбують справи вбивства Катерини Гандзюк, 5-річного хлопчика у Переяслав-Хмельницькому, напади на активістів, кришування поліцейськими проституції, контрабанди наркотиків.

І головне питання до Авакова – відсутність реформи поліції.

У 2015 році міліцію перейменували у поліцію. Певно, це була єдина зміна. Потім — переатестація співробітників МВС. В результаті якої більшість представників старої системи переповзли в «нову».

Сьогодні нові копи діють як старі міліціонери – б'ють у відділках людей, катують, ловлять перших-ліпших «підозрюваних» у резонансних справах, п'яними стріляють по баночках біля дитячих майданчиків.

Одна з останніх історій. В Ужгороді 13 вересня поліцейські затримали чоловіка і почали у нього вимагати визнати свою вину в пограбуванні. Чоловіка били і він від болю вистрибнув з вікна четвертого поверху відділення поліції.

«Вони силою заштовхали мене у машину і привезли до відділення. І тут наділи наручники і почали знущатися. Били, один із поліцейських навіть дістав пістолет, перезарядив його і сказав, що може вистрілити мені в ногу і йому нічого не буде», — розповів чоловік у коментарі «24 каналу».

В підсумку в хлопця відкритий перелом руки, вибиті зуби, травмоване підборіддя, зміщені кістки таза. Уже в лікарні до нього приходили копи і вимагали, щоб він підписав документи, що претензій до них не має.

До цих історій відноситься і справа громадської активістки Катерини Гандзюк. Після її вбивства копи голосно затримала першого підозрюваного Миколу Новікова з впевненими заявами у його винуватості. Тільки через журналістів, які вставновили, що чоловіка під час злочину навіть не було в місті, його відпустили. І на цьому питання з Новіковим закрилось.

Поліцейські так твердо стоять на ногах, бо впевнені у безнакараності. Впевнені, що Аваков їх захистить від справедливості, поки в столиці з'являються графіті «Кому дзвонити, якщо вбиває поліція».

Декілька місяців тому президент України Володимир Зеленський дав «старим міністрам», у тому числі Арсену Авакову час, щоб показати результат, лише до нового року.

Можна припустити, що затримання «підозрюваних» у вбивстві журналіста Павла Шеремета та закриття гральних автоматів – це спроба Авакова встигнути. Втім перша справа отримала великий резонанс, бо тут підозрюваними стали волонтери та атошники. Вони, скоріше від усього, як і по справі Гандзюк, перші-ліпші «притягнуті за вуха» до вбивства журналіста.

Бо вже сьогодні, 22 грудня, на Майдані проходить акція на підтримку Юлії Кузьменко, Андрія Антоненко та Яни Дугар, які фігурують підозрюваними по справі Шеремета. Паралельно під Офісом президента активісти вимагають відставки Авакова.

Але цей міністр досі лишається впливовим, як за Порошенка, так і за Зеленського. Останніми сутичками під Радою він певно намається натякнути новому президенту на свою впливовість. Аваков досі лишається у гарних відносинах з добровольчими батальйонами, має компромат чи не на кожного посадовця та може забезпечувати порядок. Певно через останнє Зеленський готовий його лишати, не зважаючи на опір громадськості, яка дала Авакову звання «народного чорта».