Хотів би написати дуже виважений пост про вибори.

Це моя суб'єктивна точка зору. Попереджую це long read.

Спочатку спробую не скотитися в емоції які зараз вирують та не переходити на персоналії кандидатів.

Для мене раціональна картина без емоцій виглядає таким чином.

Спочатку треба визначити найбільші ризики та виклики які стоять перед країною в даній точці простору та часу.

Для мене особисто найбільші ризики на наступні декілька років у порядку їх важливості виглядають наступним чином (я намагаюсь подивитись з точки зору стратегічних інтересів нації та країни):

1. Ризик дестабілізації та подальшої втрати територій або окупації України московією

2. Здача Криму та визнання його статусу у складі московії

3. Відміна мінських домовленостей та прямі переговори з Л/ДНР та надання їм автономії у складі України

4. Реванш регіоналів типу портнова, лукаш та інших

5. Зростання сепаратизму у Одеській, Херсонській, Запорізький, Миколаївській, Харківській областях

6. Зміна зовнішньо-політичного курсу країни від руху у ЄС та НАТО на курс у бік московії

7. Втрата підтримки Україні країнами Заходу та зняття санкцій з московії

8. Припинення розвитку армії

9. Згортання ракетної програми України

10. Згортання розвитку ПЦУ та відновлення впливу УПЦ МП

11. Відміна законів про підтримку та розвиток державної мови

12. Значне погіршення економічної ситуації в країні у випадку припинення співпраці з МФВ. Така подія дуже сильно вдарить по можливості України робити запозичення на світових ринках капіталу, згортанню інвестицій у економіку країни і скоріше за все це призведе до дефолту, та стрімкого занурення країни у довгострокову кризу з непередбачуваними наслідками

13. Зростання або знаходження корупції на тому ж самому рівні у країні (хоча антикорупційна вертикаль вже створена)


Раціонально мисляча людина завжди намагається мінімізувати ризики найбільш негативного сценарію, який може трапитись. Для мене це сценарій дестабілізації та втрати країни завдяки одному або скоріше за все комбінації декількох ризиків зі списку наведеного вище. Реалізація найбільш негативного сценарію буде гібридно відбуватися руками нашого головного ворогу за порєбріком, якій не тільки про нас не забув, але знов вичікує момент нашої слабкості, щоб ним скористатися на повну.

Для мене особисто вибір який зараз потрібно буде зробити виглядає наступним чином:

  1. Непрогнозований сценарій за яким різко зростає ймовірність найбільш негативного сценарію завдяки реалізації одного або низки ризиків зі списку вище при цьому я раціонально розумію, що за непрогнозованого сценарію ймовірність отримання великого швидкого виграшу від цього сценарію дуже мала і є дуже велика ймовірність невиправдання великих очікувань, мрій та сподівань що вже траплялось багато разів на нашій пам'яті
  2. Прогнозований сценарій за яким ймовірність найбільш негативного сценарію для країни залишається помірковано невеликою та продовжується курс на подальшу поступову мінімізацію та знищення ризиків зі списку вище при цьому ймовірність отримання дуже великого виграшу також залишається дуже низькою, але для мене головне все не втратити ніж умовно кажучи виграти мільйон у лотерею вже завтра з дуже низькою ймовірністю цієї події


Якщо подивитись обидва сценарії з точку зору персоналій кандидатів знову ж таки без емоцій.

Що мене відлякує у Володимирі Олександровичі Зеленському без зайвих емоцій та на мій погляд робить такий сценарій непрогнозованим з точки зору інтересів країни та зважаючи на ризики наведені вище:

  1. Активізація регіоналів портнова та лукаш та погрози про початок зачисток патріотів України та волонтерів після приходу Володимира на позицію Президента України тобто ризик реваншу проросійських сил та регіоналів.
  2. Підтримка або фінансування з боку Коломойського та можлива залежність від нього і відповідно економічні та корупційні ризики для країни у вигляди повернення приватбанку та/або виплати компенсації за нього, отримання контролю над державними підприємствами, вичавлювання лоу костів для повернення монополії МАУ.
  3. Публічна підтримка та endorsements з території московії різними політичними та медіа діячами наприклад Жириновським, Зюгановим, Скабєєвой і т.д. Дуже багато троллів з території московії які «топят» за Володимира
  4. Відсутність задекларованої команди яку б журналісти мали б змогу перевірити та дати відповідь що це фахівці та не приймали участі у корупційних вчинках і дійсно нові обличчя
  5. Дуже сильна розпливчастість та загальність його програми без конкретики зовнішньо-політичного курсу який він збирається проводити та незрозумілість методів якими він збирається досягати заявлених цілей. Наприклад в його програмі міститься пункт про рух у ЄС та НАТО але після народного референдуму. Для мене це ризик реваншу та згортання курсу на ЄС та НАТО закріпленого у Конституції України. Також пункт про зміну формату мирного процесу на новий в рамках Будапештського меморандуму коли вже стало зрозуміло, що цей документ нічого не вартий, а у разі відміни мінських домовленостей з московії знімуть санкції. Відсутність будь якої позиції по Криму.
  6. Ініціатива народовладдя через референдуми за якої є ризик маніпуляції думкою населення з використанням ЗМІ та соціальних мереж і втручання інших країн для досягнення цілей що будуть завдавати шкоди Україні. Для мене негативні приклади референдумів це Брекзіт та референдум у окупованому Криму. На мій погляд єдиний позитивний приклад з референдумами це Швейцарія але там це працює завдяки певній специфіці цієї країни. В Україні є представницька демократія та парламентсько-президентська республіка. Нам треба закон про вибори за відкритими списками та закон про Президента який пропонує Оксана Сироїд і які вже є в Раді.
  7. З приводу ситуації на сході гасло «нам нужно просто прекратить стрелять» що створює хибне враження що конфлікт можна легко припинити без політичних втрат для України хоча насправді це не так.
  8. Питання стосовно персональних якостей: чи здатна буде ця людина витримати тиск та відстоювати інтереси країні на міжнародній арені та втримати міжнародну підтримку України та антимосковську коаліцію?
  9. Питання стосовно персональних якостей: чи здатна ця людина чітко і ясно виражати свої думки на протязі хоча б пів години щоб наприклад провести прес конференцію для журналістів після якогось міжнародного саміту?
  10. Питання стосовно персональних якостей: чи здатна буде ця людина боронити країну та бути головнокомандуючим адекватним викликам що стоять перед країною?
  11. Дуже високі очікування від Володимира від його прихильників та дуже високий градус емоцій. Якщо подивитись інстаграм та фейсбук то люди переважно пишуть «вірю Володимиру» або «сподіваюсь на Володимира що він не підведе» тобто спостерігається відсутність критичного мислення та раціонального сприйняття цього кандидата, що створює ризик швидкого розчарування. Який тоді план Б через пів року-рік? Майдан 3 будь ласка не пропонувати бо країна дуже ймовірно не витримає його, а цією нагодою стовідсотково скористується московія, щоб влаштувати громадянську війну та знищити нас остаточно.
  12. Прихильники Володимира завдяки відсутності конкретики фантазують собі те чим він буде займатись. Так 37% опитаних прихильників що голосували за нього у першому турі вірять що він буде продовжувати курс на ЄС та НАТО, 38% вважають що він не буде рухати Україну у ЄС і НАТО, а 10% вважають що нам потрібен військовий союз з московією. Тобто присутня певна ортогональність поглядів.


Що мені подобається у Володимирі Олександровичі Зеленському це кількість молоді в його штабі. Хоча чесно скажу рівень його експертів з економіки мене поки що лякає :)


Петро Олексійович Порошенко та на мій суб'єктивний погляд прогнозований сценарій:

З мінусів на мій погляд:

  1. Дуже авторитарний і впертий характер
  2. Численні кадрові помилки
  3. Кулуарність рішень та відсутність нормальної комунікації з суспільством і таким чином втрата довіри та «втомленість» від нього
  4. Корупційні скандали пов'язані з його оточенням

З плюсів на мій погляд (по тому що було зроблено):

  1. Прогнозований для Заходу з налаштованими контактами і наявною міжнародною підтримкою з боку США, ЄС і НАТО
  2. Прогнозований для міжнародних інвесторів
  3. Я б назвав його гарним антикризовим менеджером який у дуже непростих умовах втримав країну від подальшої дестабілізації
  4. Жорстке відстоювання інтересів країни перед московським ворогом (пруф у книзі Франсуа Олланда де він описую перемовини між Путіним та Порошенко у 2015 році)
  5. Постійна увага розвитку армії та обізнаність з оперативною обстановкою на фронті
  6. Стовідсоткове продовження курсу на ЄС і НАТО та план по отриманню ПДЧ для вступу у НАТО у грудні 2019го


Ще хотів би оглянути такі два пункти які дуже активно згадують у контексті виборів.

  1. Ситуація на сході, припинення вогню, втомленість від війни та вимоги найшвидшого досягнення миру

Як би нам не хотілось нажаль тут не існує швидкого засобу припинення війни без політичних втрат для України у різних виглядах наприклад входження ЛДНР у склад країни на правах автономії чого я впевнений не хочуть більшість національно свідомих громадян. Якщо Ви подивитись на приклад Британії де були The Troubles порівняно недавно Ви побачите як довго та важко йшов мирний процес. Так само і в нас процес врегулювання ситуації на сході буде тривалим і нам треба дотискати та послаблювати московію, щоб вона відступила, а ми домовились про введення місії блакитних шоломів у ЛДНР та відновлення контроля над кордоном. Це гра в довгу нажаль але тільки тоді ми її виграємо.

  1. Економіка та її стан

З точки зору економічного становища країни коли кажуть, що все погано і за 5 років Україна не дотягла до Швейцарії я пропоную почитати документи від МФВ які детально показують глибину кризи у якій опинилась країна у 2014-2015у роках та що було зроблено владою на шляху стабілізації ситуації та болісного але необхідного реформування. До речі московія нам додатково завдала економічного удару шляхом заборони транзиту наших товарів на ринки середньої Азії її територією у рамках СОТ і ми ці ринки втратили повністю.

Грудень 2018 — прес реліз по запуску нової програми кредитування України та планами на 2019й рік і описом того, що було зроблено і що в планах:

https://www.imf.org/en/News/Articles/2018/12/18/pr...

Квітень 2017 — огляд прогресу України по реалізації економічних реформ та реформування і зміцнення фінансової системи:

https://www.imf.org/en/Publications/CR/Issues/2017...

Грудень 2016 — прес реліз з нагоди націоналізації приватбанку:

https://www.imf.org/en/News/Articles/2016/12/19/pr...

Жовтень 2016 — цікавий документ від МФВ про становище економіки та фінансової системи країни у 2014-2015 роках, початок відновлення у 2016му році, а також які необхідні реформи проводила країна щоб стабілізувати ситуацію та розпочати зростання

https://www.imf.org/en/Publications/CR/Issues/2016...

Також цікаво подивитись останній звіт про платіжний баланс України від НБУ:

https://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=2703340...

В ньому є фраза «Станом на 01.03.2019 обсяг міжнародних резервів становив 20.2 млрд дол. США, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 3.3 місяця.» Можете просто порівняти які в нас були резерви у 2014му році і коли на казначейському рахунку після втечи януковича і компанії залишалось 108 тис грн.


За підсумками вищенаведеного я би сказав, що за Володимира Зеленського будуть голосувати такі наші громадяни, яких би я без жодних образ назвав романтиками в очікуванні справжнього дива:

  1. Емоційно втомились від Порошенка тому що він не виправдав дуже багато очікувань які на нього покладались, а тому треба його провчити та виштовхати його геть демократичним шляхом на виборах
  2. Вірять що Володимир зможе змінити систему (читай поламати та побудувати наново) та при цьому на ходу ми не втратимо країну та невіддамо її ворогу
  3. Вірять що Володимир чесна і незалежна людина і за ним не стоїть Коломойський
  4. Вірять що в нього буде прекрасна і талановита команда яка допоможе вирішити всі питання
  5. Готові ризикнути щоб їх мрія про швидкі позитивні зміни в країні здійснилась і як раз є людина яка обіцяє це зробити
  6. Вірять що Володимир дуже швидко здолає корупцію
  7. Вірять що Володимир дуже швидко покращить економічну ситуацію у країні та доходи громадян зростуть
  8. Вірять що Володимир буде продовжувати курс на ЄС та НАТО
  9. Вірять що Володимир швидко припинить війну на сході
  10. Вірять що Володимир знов налагодить відносини з московією
  11. Вважають що всі здобутки за попередні роки нікуди не дінуться і гірше вже не буде, а буде тільки краще
  12. Міксують образ Володимира з Голобородьком з серіалу Слуга Народу


За Петра Порошенка будуть голосувати такі наші громадяни, яких би я назвав прагматиками:

  1. Незадоволені помилками Порошенка на протязі першого терміну та мають дуже багато претензій до нього
  2. Хочуть впевненості у продовженні руху у ЄС та НАТО
  3. Хочуть уникнути ризику реваншу регіоналів та проросійських прошарків суспільства
  4. Хочуть продовження тиску на московію
  5. Хочуть гарантій продовження руху на захист та розвиток державної мови
  6. Хочуть гарантій продовження розвитку та зміцнення армії
  7. Не згодні ризикувати та обирати мало прогнозований сценарій коли ймовірність дуже великого програшу зависока і можна втратити все
  8. Не хочуть втратити здобуте за попередні роки
  9. Сподіваються на подальше реформування системи зсередини
  10. Сподіваються на початок ефективної роботи антикорупційної вертикалі


Персонально для мене можливі ризики для країни за непрогнозованого сценарію перевищують можливі здобутки за нього, тому що я раціонально не можу собі пояснити яким шляхом ці здобутки будуть зроблені за відсутності конкретики. В мене теж є питання до Порошенка, але за нього ризик втрати країни залишається досить низьким та персонально прийнятним для мене при тому, що я впевнений що рух у ЄС та НАТО буде продовжений, армія буде зміцнюватись, ракетна програма не буде згорнута, а суверенітет буде боронитися та відстоюватись. Мене особисто лякає перспектива реваншу регіоналів, можливий вплив Коломойського на країну, зміна курсу назад до московії або дестабілізації та нової хвилі сепаратизму.