Законодавство України передбачає можливість оформлення для іноземця одного з двох варіантів посвідки на постійне проживання (ВНЖ) постійного і тимчасового. Неважко здогадатися, в чому полягають розходження між ними, так як сама назва говорить, що тимчасовий ВНЖ має обмежений термін дії, а з постійним іноземцю дозволено вільно перетинати кордон України, коли йому заманеться.

Отримавши тимчасовий ВНЖ, іноземець отримує право перебувати в Україні протягом одного календарного року. Однак цей термін можна продовжити, подавши відповідне прохання. Головне, мати вагомі підстави і правильно підготувати документи. Їх перелік і інші правові аспекти, що заслуговують на увагу важливо вивчити перед початком процедури, отримавши кваліфіковану консультацію.

Крім часу перебування, ще одна вагома відмінність між тимчасовим і постійним ВНЖ стосується роботи в Україні. Якщо оформлений останній вид, то іноземцю не буде потрібен дозвіл на працевлаштування, а ось з тимчасовим ВНЖ доведеться спочатку отримати цей документ, оформленням якого займається роботодавець.

Список підстав для оформлення ВНЖ
Оформити будь-який з 2-х видів ВНЖ можна тільки при наявності вагомих підстав, в ролі яких може виступати:

Отримане роботодавцем дозвіл на працевлаштування іноземця, який дозволяє безперешкодно оформити тимчасовий ВНЖ.
Направлення на роботу в Україну іноземного співробітника, коли це відбувається в рамках політики переміщення кадрів всередині однієї бізнес-структури між її окремими філіями.
Здача іноземцем іспитів для вступу в один з вищих навчальних закладів України для отримання освіти.
Іноземний громадянин приїжджає в Україну з релігійною, освітній або культурної місією. В такому випадку про отримання ВНЖ ратують відповідні організації та міністерства.
Репортери зарубіжних ЗМІ без всяких складнощів отримують ВНЖ, працюючи в Україні.
Деякі міжнародні проекти щодо надання технічної допомоги Україні вимагають її відвідування підготовленими фахівцями, які отримують ВНЖ на підставі укладених договорів.
З яких етапів складається ВНЖ
Перелік умов для отримання ВНЖ

Іноземець при отриманні посвідки на тимчасове проживання зобов'язаний діяти у відповідності з наступним алгоритмом:

визначити підстави, яке він запропонує на розгляд ГМС, щоб йому схвалили дозвіл на міграцію;
правильно заповнити необхідну документацію
подати відповідні документи, щоб співробітники ГМС могли їх розглянути і прийняти рішення.
Після отримання ВНЖ іноземцю немає чого переживати, тому що він не тільки може вільно переміщатися по території України або перетинати її державний кордон, але йому також будуть гарантовані всі ті ж права, що і її звичайним громадянам.