«Я знаю грамоту свободи — її підписують мечі!»
(Ліна Костенко)

«Виходячи зі ст. 3, ст. 7, ст. 12 і ст. 17 Загальної декларації прав людини, прийнятої і проголошеної в Резолюції 217 А (ІІІ) Генеральної Асамблеї ООН від 10 грудня 1948 року, цією постановою на всій території країни запроваджується вільний обіг холодної та вогнепальної зброї.

Під вільним обігом розуміється можливість для всіх повнолітніх громадян, що не мають непогашених судимостей та не перебувають на психіатричному або наркологічному обліку, вільно набувати і володіти холодною та вогнепальною зброєю, комплектуючими і боєприпасами до неї.

Право громадян на володіння, зберігання, носіння та переміщення зброї не повинно обмежуватися за жодних обставин.

Громадянам гарантується право на застосування зброї для захисту свого життя, здоров'я, власності, а також життя, здоров'я і власності інших громадян, комунальної та державної власності, громадського порядку, суверенітету і територіальної цілісності держави від злочинних посягань або спроби таких посягань. При цьому громадянин не несе відповідальності за заподіяння шкоди життю, здоров'ю чи власності зловмисника.

З цією ж метою громадяни мають право на створення збройних формувань.

Громадянин не зобов'язаний відступати перед зловмисником або попереджувати його про намір застосувати зброю.

Розгляд справ щодо можливого перевищення меж необхідної оборони здійснюється лише судом присяжних.

Спосіб зберігання, носіння чи переміщення зброї, комплектуючих та боєприпасів до неї визначається самим власником чи його довіреною особою. Однак, при цьому власник чи довірена особа зобов'язані унеможливити заволодіння зброєю, комплектуючими чи боєприпасами до неї з боку злочинних елементів або інших сторонніх осіб.»