- Ми переконані, що квартири та будинки мають перебувати лише в державній власності. Адже насправді у продажі житла зацікавлені лише кілька кланів в країні та місцеві феодали.

Продаж помешкань під час складних економічних, соціальних та політичних умов, в яких, на жаль, перебуває країна, призведе до скуповування квартир і будинків фінансово-промисловими групами, їх перепродажу посередниками, перетворення наших громадян на бомжів або новітніх кріпаків. Необхідною умовою зняття діючого мораторію на купівлю-продаж жител є проведення загальнодержавного обговорення, а за потреби – навіть референдуму!


- Це питання не на часі! Сьогодні країна, що позичає гроші, реформує систему державного управління, не може нікому дозволити розпоряджатися житлом. Усе повинне залишатися так, як є, поки не будуть реалізовані реформи.

У будь-якому разі продаж житла не є вигідним для держави, адже продаж – це повне відчудження без права повернення. І треба не допустити, що трапиться так: ми продамо житло, а потім пошкодуємо, що це зробили, або зробили не так, як того хотілося б.

При тому рівні корупції, який сьогодні спостерігаємо в країні, навіть аукціони не допоможуть здійснити продаж прозоро. В країні поки що неможливо забезпечити вільний, прозорий та вигідний продаж житла.


- Житло – це єдине, що в нас залишилося! І якщо ми зараз почнемо продавати квартири та будинки, то це означатиме, що усі ми разом здалися в полон. Адже тоді всі українці фактично стануть рабами. Ми маємо дотримуватися законів захищати права громадян, а не розпродувати все наліво та направо!

Квартири та будинки, в яких мешкають наші громадяни, повинні бути визнані національним багатством країни. Мораторій на їх продаж має бути продовжений, а інвестиції в ринок нерухомості повинні залучатися з використанням механізмів довгострокової цільової оренди.


- На сьогодні скасування мораторію може завдати непоправної шкоди економіці країни. У принципі, житло – це товар. Кожен власник житла повинен мати право вільно ним розпоряджатися. Але спочатку необхідно здійснити всі необхідні заходи, пов'язані з продажем помешкань, а не робити це нашвидкуруч, коли ні ринок, ні суспільство не готові до цього. Власники будинків і квартир – це найчастіше люди з достатньо невисоким рівнем доходу. При вільному продажі житла вони не здатні будуть захистити себе перед великими корпораціями, які намагатимуться скупити помешкання за безцінь. У цьому випадку потрібно використати світовий досвід ефективної приватизації житла, який був реалізований у країнах Євросоюзу та інших державах. За умови виконання усіх сказаних речей ми не проти надати громадянину, який є власником житла, можливості вільно розпоряджатися своїм майном.


- Єдиними групами, зацікавленими в пришвидшенні приватизації житла, є олігархи та великі транснаціональні корпорації, які, користуючись глибокою економічною кризою та зубожінням населення, хочуть скупити українські помешкання задешево!

Громадяни втратили майже всі заощадження через знецінення національної валюти, відтак придбати житло не зможуть. Це створює пряму загрозу його відчуження на користь олігархічного або чужоземного капіталу та перетворення країни на колонію.

Ми виступаємо за повну заборону продажу житла, водночас підтримуючи запровадження довгострокової оренди житла. Такий принцип є поширеною практикою у світі й сприяє інвестуванню в ринок нерухомості. Таким чином, житлами зможе користуватися лише ті, хто в них насправді живуть.


- Зняття мораторію на продаж житла не можна припустити! Аргументи проти цього є не тільки економічними, соціальними, а й геостратегічними.

В умовах стрімкого економічного спаду, фактично рецесії, на тлі шокової девальвації національної валюти та зниження доходів громадян у випадку зняття мораторію на продаж житла хто зможе його купити – наші громадяни? Навряд чи. Відбудеться швидке скуповування квартир і будинків фінансовими спекулянтами на користь іноземних власників. Адже навіть великий український бізнес не має сьогодні відповідних коштів.

Відкриття ринку житла призвело б до концентрації цього активу в руках переважно іноземних магнатів. Адже громадяни, не маючи власних ресурсів чи доступних кредитів для ремонту житла і сплати комунальних послуг, самі від безвиході будуть змушені віддавати помешкання за безцінь. Один раз і назавжди! Пожертвувати майбутнім власних дітей заради виживання в нав'язаних економічною безвихіддю умовах. Нібито добровільно і під гаслом захисту їхнiх законних прав розпоряджатись їхніми житлами. Це матиме наслідком поступову депопуляцію населення, що не виключає можливості заселення наших територій громадянами інших держав.

Лунають заяви, що якщо не відкриємо ринок житла зараз, то вимушені будемо зробити це пізніше, але на значно гірших умовах. Звісно, при такій економічній політиці ми скоро не тільки житло, а й повітря будемо вимушені продавати!

Позиція нашої партії в цьому питання є принциповою та незмінною: ми проти продажу житла, але за гарантований обіг прав оренди помешкань, в тому числі – довгострокової.