Парламентські вибори пройшли ще 21 липня 2019 року, а я досі не поділився враженнями.. Виправляюсь! Цим блогом я хочу достукатись до сердець молоді, дорослих та всіх, хто прагне змінювати нашу країну та брати за неї відповідальність. Своїми висновками я поділився у кінці всієї цієї історії. Вірю, що вони мають цінність, тож гарного читання!

Вибори відбулися — вибір зроблено!
Трохи розповім про свої ІНСАЙДИ
голови Дільничної виборчої комісії
№121520, ОВК №32 у Кривому Розі

Як я дізнався, що на мені
є така відповідальність?

Я був у Карпатах на школі «Перші кроки у політиці» від Democracy Reporting International Ukraine та Council of Europe. Мене розбудили зранку і говорять по-телефону з ОВК:

" — Доброго дня, Олександре Романовичу! Вітаємо, Ви призначені головою ДВК №121520. Можете, будь ласка, під'їхати до ОВК №32 у зручний час? "

У цей момент я освідомив, що на мене була покладена велика відповідальність, яку я прийняв з великою честю! Бо це саме та участь молоді у політичних процесах про яку я постійно чую та говорю на різних форумах/проектах/тренінгах. Це можливість продемонструвати приклад того, що молодь може більше!

ПІДГОТОВКА:

Тож я наважився у свої 19 років взяти на себе відповідальність бути наймолодшим головою ДВК у Кривому Розі. У понеділок, 15 липня, я вже приїхав в ОВК, одразу після приїзду зі Львова, і там мене ввели у курс справи. Залишався тиждень до виборів. Потрібно було вже діяти:

[#] Ніч виділив, щоб розібратися із Законом України "Про вибори народних депутатів України" + передивився всі навчальні відео-матеріали від "Тренінгового центру" (на замовлення ЦВК, за сприянням: IFES, USAID);

[#] Перетелефонував багатьом друзям (з досвідом організації виборів) за порадами;

[#] Почав зв'язуватись зі своїм заступником, секретарем та членами ДВК та призначати засідання.

ПОЧАТОК:

На першому засіданні було страшно. Я вперше у житті мав керувати / пояснювати / делегувати / назначати / розподіляти обов'язки між людьми, які старше за мене у 2-3 рази. Відчував якусь трансформацію у моїй свідомості. Цікаво. Вважаю, що мені вдалося перше засідання провести на достатньо високому рівні. Мені вийшло тримати спокій та впевненність, бо я знав що роблю все правильно, послідовно та згідно із Закону.

Так ми проведи десь 10 засідань
(також скали відповідну кількість
Протоколів) для вирішення питань:

[#] від складання присяги членів ДВК — до здачі боксів з бюлетенями + 2-ох Протоколів;

[#] від отримання матеріальних цінностей та скриньок — до отримання бюлетнів в ОВК;

[#] від розподілення ролей та обов'язків — до виключення одного члена ДВК та включення іншого.

... Це все розписувати дуже довго. Якщо комусь цікаві деталі етапів виборів — можете зі мною зв'язатись і обговоримо.

ДЕНЬ ВИБОРІВ:

21-22 липня я думав зійду з розуму. Було складно, але цікаво. З 7:15 дня виборів почалась активна фаза. Спочатку зареєстрували всіх спостерігачів та інших присутніх. Потім я відкрив засідання — перевірили сейф на неушкодження та всі скриньки — вкинули контрольні талони в них — відкрили сейф — дістали всі бюлетні — перерахували їх — роздали їх по столам під підписи відповідальних за бюлетні — передали інформацію до ОВК — відкрили дільницю рівно о 8:00.

ВПОРАЛИСЬ! Але тут ще було не все. До мене починають підходити купа людей з різними питаннями + члени ДВК кликали до столу за певними рішеннями. Оперативність була максимальна. Відчував велику відповідальність за кожне рішення, яке приймав. Постійно був на зв'язку з усіма.

Але були питання, відповіді на які я не знав.. Імпровізувати з Законами та статтями не можна! Тому я неймовірно вдячний за вкладений час у допомогу та консультацію: Тетяні Сафіновій (куратору з ОВК), Алла Шаталюк (заст. голови сусідньої ДВК); Евгения Котикова (з команди Слуга Народу)

5d6b063487235.jpg

РЕЗУЛЬТАТИ:

Після закриття ДВК о 20:00 ми провели заключне засідання: перерахували кількість проголосувавших [1014 із 1837] — перерахували кількість залишених бюлетнів та талонів — запакували 1 бокс та приступили до підрахунку голосів. Результати голосування деякою мірою вражають.

Із 1014 голосів у БАГАТОМАНДАТНОМУ загальнодержавному виборчому окрузі проголосували за (3-ка лідерів):

[1] ПП "Слуга Народу" — 641
[2] ПП "ОП — За життя" — 119
[3] ПП "Опозиційний блок" — 84

Із 1006 голосів в ОДНОМАНДАТНОМУ виборчому окрузі проголосували за (3-ка лідерів):

[1] Олена КРИВОРУЧКИНА — 488
[2] Андрій ГАЛЬЧЕНКО — 246
[2] Юрій МИЛОБОГ — 77

МОЇ ПОМИЛКИ:

Також я допускав сильні помилки. Я міг би про них не вказувати, щоб не зіпсувати про себе враження. Але я хочу, щоб кожна людина мала сміливість визнавати свої помилки. Почну з себе:

[1] Я не провів репетицію ранкового та заключного засідання дня виборів, через це у нас виникли проблеми та було трохи хаосу;

[2] Я не зміг налагодити роботу після закриття дільниці і багато людей було не задіяні чисто через те, що я хотів щоб все виконувалось виключно послідовно, а не паралельно. Хоча так було би швидше;

[3] Я не перечитав Протоколи, які ми вклали у контрольний пакет для ОВК. Поспішили. А там були допущенні помилки + почерк.. Через це нам прийшлось просидіти 3 години в ОВК, а потім збирати засідання знову та переписувати Протоколи. Ми здалися о 15:30

ВДЯЧНІСТЬ:

А також я хочу висловити велику вдячність за неймовірний досвід, налагоджену командну роботу, велику дружню атмосферу, підтримку та доведення справи до кінця:

❣️ Своїй заступниці: Наталія Беженорова;
❣️ Секретарю: Поліні Бондаренко;
❣️ Та всім членам ДВК №121520: Миколі Варгатому, Наталії Вікторовій,
Сергію Гузун, Юлії Добридній, Василю Іванус, Олені Кожиновій, Вера Мейта, Анетті Остапенко, Віталію Федусову, Людмилі Федусовій, Арсений Цымбалюк, Елена Шляпец, Вадиму Якубі.

ВИСНОВКИ:

❤️ Вірю, що цей пост зможе
надихнути всіх моїх друзів:

Молодих романтиків — активно доєднуватись до демократичних виборчих процесів/ процесів прийняття рішення та державотворення в Україні, не дивлячись на малий досвід та вік.

Дорослих та досвідченних — надалі допомагати молодим людям починати брати відповідальність за нашу країну. Ви можете підставити плече, а ми вже маємо вміти йти самі.

та кожного з нас — не боятися діяти та визнавати свої помилки.

5d6b089665a73.jpg

P. S. Сподіваюсь, мені вдалося передати внутрішню велику системну роботу в ДВК, про яку виборець може не здогадуватись. Ми працювали, щоб організувати та захистити волевиявлення для 1837 виборців. Ми ті ентузіасти, які вірять у краще майбутнє нашої країни та вже сьогодні беремо за неї відповідальність!

#ЯзробивСвійВибір #UkraineNOW

(с) Олександр Богун, Голова Молодіжного виконкому у Кривому Розі, студент Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, засновник громадського руху "ІРС: Інститут Розвитку Самоврядування".