Дан Шехтман — лауреат Нобелескої премії 2011 року за відкриття «квазікристалів». Професор Ізраїльського технологічного інституту «Техніон» в Хайфі (Ізраїль). Наукова розробка Шехтмана змусила сучасних вчених переглянути існуючі уявлення про саму природу матерії. Мати Дана Шехтмана, Натанія Ашур та дідусь, Зеєв Ашур (Вольф Побережкін) — родом з України.

5a76435a87c0c.jpg

Фото зроблено на відкритій лекції Дана Шехтмана у Києві в НТУУ «КПІ». ©http://kpi.ua/

10 порад Нобелівського лауреата Дана Шехтмана.

1. «Ми живемо в недружньому оточенні, усі юнаки і дівчата служать в армії, тому вступають до університету в 22-23 роки, а не в 18 років, як в інших країнах. Проте вони відповідальні, серйозно налаштовані на навчання, мають завдатки лідерських якостей і заражені підприємницьким духом».

2. «Другим чинником є природа людей в Ізраїлі психологія нашого народу. Вони вчаться думати, а не згадувати. Це велика різниця. Тут людей учать тільки пам'ятати факти, а в Ізраїлі — як мислити самостійно. Ми закликаємо людей ставити складні питання і придумувати ідеї. Ідеї, які можуть бути не найкращими, але для людей важливо мати мужність говорити і захищати їх».

3. «Багато хто може сказати, що ми брешемо дітям, адже здається, що спочатку вчитися легко, але потім все — інтерес пропадає. Я відповім так: все залежить від вчителя».

4. «Найважливіші люди у світі — це вчителі. Саме вони передають знання наступному поколінню. Головне завдання будь-якого уряду — гідно оплачувати роботу вчителів.»

5. «Я, наприклад, отримав півтора мільйони доларів і витратив їх на освіту дітей і онуків. Вважаю, що це дуже важливо. І дітям, і онукам говорю: „Освіта, освіта і ще раз освіта! Ви починаєте його в дитячому саду і закінчуєте, коли отримуєте вчений ступінь“.

6. „Мій син набагато кращий, ніж я. Це не означає, що він отримає Нобелівську премію. Але, може, і так. Завжди є шанс. Багато відкриттів, у тому числі і моє, з'явилися випадково. Побачивши щось особливе, треба зрозуміти, що воно з себе представляє. І щоб пояснити, що це таке, важливо мати наполегливість. Хтось скаже: мовляв, це занадто складно, і не захоче утрудняти себе. Але якщо хочете добитися результату, будьте, як ротвейлери- вчепіться в ідею і не відпускайте її.“

7. „Невдача — це нормально. Завжди починайте наново, скільки б разів ви б не «пролітали». З кожною спробою шанси на перемогу зростають. Більшість людей досягають успіху мінімум з другого, а то і з третього разу“.

8. „Ідея — це 20% успіху. Коли ви запускаєте стартап, то робите огляд ринку, збираєте інформацію про конкурентів, з'ясовуєте, як робити продукт, яке знадобиться устаткування, при необхідності шукаєте партнера. А також орендуєте приміщення, наймаєте персонал — здійснюєте багато-багато дій, які і забезпечують у результаті 80 % успіху. Це величезна робота. Тому гарних ідей мільйони, але в реальність втілені буквально одиниці“.

9. „Безліч людей вирушають в США і стають успішнішими, ніж в рідних країнах. Культура і менталітет цієї країни налаштовані на успіх людей. Але ви можете побудувати таку культуру і у себе в країні. Що слід зробити, щоб стати країною, в якій розвиватиметься багато стартапів, високотехнологічних компаній? По-перше, дати хорошу освіту кожному, включаючи людей з невеликих міст, сіл. По-друге, хороша наукова і інженерна освіта в університетах. По-третє, хороша держпідтримка і політика. По-четверте, вільна ринкова економіка, вбудована у світову. І по-п'яте, відсутність корупції, вона має бути зведена до мінімуму в кожній країні“.

10. „Коли я був дуже молодий, людиною, яка сильно на мене вплинула, був мій дідусь. Він був скромний і завжди відповідав на будь-які мої питання максимально коректно. Одного разу він подарував мені збільшувальне скло хорошої якості, яке змінило моє життя. Мені тоді було 7 років. Я гуляв з цим склом і розглядав через нього все, милувався світом“.

(с) Олександр Богун