Аніка-воїн — герой стародавнього народного вірша про Аніку і Смерть. У переносному сенсі означає людину, яка вихваляється лише далеко від небезпеки. У вірші молодий Аніка-воїн хвалиться своєю силою і розорює беззахисних людей.

Бувальщини давнини іноді так точно змальовують сучасність, що починаєш сильно сумніватися в матеріалістичній теорії походження світу.

До чого це я? Та от згадав одну сучасну бувальщину.

Нещодавно один амбіційний міністр МВС похвалився своїм «мирним планом» повернення Донбасу.

Основну роль в цьому плані він відвів Вєлікому полководцю всіх часів і народів і всєя України – собі. Мовляв один він знає як звільнити Донбас.

Весь Генштаб напружився сидячи біля моніторів комп'ютерів… У офіцерів тремтіли руки, хтось поспіхом шукав блокнот, хтось ручку щоб не пропустити жодного слова «вождя», який мав видати геніальне рішення, здатне закінчити війну…

І ось полилось: У меня есть свой план. Он называется «тактика мелких шагов, которым аплодируют все». Я не считаю, что реинтегрировать можно сразу всю территорию оккупированного Донбасса. «Голубых касок» столько нет – на всю территорию. Поэтому я предлагаю, условно говоря, взять сначала отдельно Горловку или Новоазовский район.

План такой: заходят миротворцы и встают на границе условного города Горловка или сельского Новоазовского района. Границу с оккупированной территорией сразу берут под контроль и «голубые каски», и украинские пограничники. Внутрь этой вернувшейся в Украину территории заходят органы украинской юстиции и проводят выборы по нашему закону.

Главное – сформировать переходную администрацию: на основе этих новых, избранных по украинскому закону органов и представителей государственной власти Украины. Туда должна прийти центральная власть вместе с украинскими полицейскими силами.

– После этого Украина должна принять закон об амнистии. Он должен касаться абсолютно всех, кроме тех, у кого на руках кровь, кто убивал наших солдат, участвовал в репрессиях против мирного населения. На них амнистия не распространяется, они в глазах нашего государства преступники и должны понести законное наказание!

– Но я также уверен, что нам придется принять закон «о коллаборантах»"

„А куди подінуться російські війська?“ – шепотіли бойові офіцери, які пройшли не одну гарячу точку російсько-української війни.

І тут міністр був лаконічним: „Зашли миротворцы, все русские ушли“.

Геніально! Взяли і пішли…

Отямившись від первинного шоку офіцери Генштабу почали аналізувати почуте і виявилось, що планчик то не першої свіжості… Ще один „геніальний“ полководець з прозвиськом Вова Ху..ло щось подібне пропонував. Наприклад, поставити миротворців не на всій окупованій території, а частково – між українськими військами і окупантом. І про хвацьке звільнення територій (Кабмін встановлює факт і все), вибори, ізоляцію та закон про колаборантів Самопоміч писала в своєму проекті про реінтеграцію Донбасу. Так виглядає що й Вова Ху..ло, ніби читав ці перли, а скоріш за все писав, в унісон заявляв, що Україна хоче зробити гетто на звільнених територіях.

Оскільки військових більш цікавило завдяки чому окупаційні війська залишать територію, а відповіді вони не отримали, то далі вникати вони не стали. Лише зауважили, що цей міністр ні бельмеса не розуміє в миротворчій тематиці ООН, оскільки цей план є суто російським баченням „миротворческих операций“ (насправді військово-поліцейських операцій), які вона відомо як проводила без мандатів ООН, ОБСЄ або СНД в Придністров'ї, Молдові, Південній Осетії і Грузії, і не має нічого спільного з 'peacekeeping operations'.

Також майже одночасно у всіх закралось питання: „А чому цей одіозний міністр лізе в воєнні питання, в яких нічого не тямить і які не входять до його компетенції? Можливо він може похвалитися успіхами в питаннях, за які відповідає?“.

Раптом хтось промовив слова „реформа Поліції“…

5ad950fc8f03c.jpg

І тут аудиторія вибухнула стількома епітетами про міністра, його реформу і нову-стару поліцію, що наводити їх не наважусь.

Згадали і вбивства невинних людей поліцейськими і навіть самих поліцейських поліцейськими, і нерозкриті злочини майдану, поліцейське хамство, суцільне беззаконня, порушення прав людини і Конституції, незаконні затримання, побиття, хабарі, кришування, мажорів, загибелі людей в ДТП, які в десятки разів перевищують воєнні втрати, скарги та заяви в поліцію, які ніхто не перевіряє і не розслідує і ще багато чого…

Виникає питання, то може тобі, Аніка-воїн, зайнятись питанням за яке ти відповідаєш? Хоча б почати…

На завершення варто нагадати Примудрість Ісуса Христа, наведену в Євангелії від Матвія (Гл. 7: 3-5):

Що ти дивишся на скалку в оці брата твого, а колоди у власному оці не відчуваєш... Лицеміре, вийми перше колоду із власного ока, а потім побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого":..