Крізь вікна нашої кварити на третьому поверсі (це якщо перший рахувати), навпроти, живе сім'я в розкішній віллі 1909 року. Вілла St.Peter — можна прочитати на мармуровій табличці. Вілла недалеко від центру міста, як острів їз чудовим садом і виноградником оточена дорогами і більш сучасними будинками.

В тій віллі живе досить велике сімейство з трьох поколінь. Старші, ще не зовсім старі, середульші, років 35+ і їхні діти, троє. Ще зовсім малі.

З нашого вікна видно вхід, частину подвір'я, ганок і терасу, декілька вікон, частину саду і виноградник.

Мені важко сказати, чим вони займаються чи займалися в житті. Я навіть не певен на 100% чи десь працюють ці люди, бо в мене склалося враження, що головна ціль їхнього життя, це продовжувати рід і дбати про будинок.

Зараз розповім чому.

Час протягом якого я почав звертати увагу на це достатньо тривалий, приміром понад 2 роки. Їхнє життя наче кружляє навколо будинку і він диктує, які в них ритуали, поведінка і порядок денний.

Я не знаю, як вони отримали цей будинок, але для мене виглядає, що це сімейна реліквія, всі вони там виросли і прожили життя, а ті, що народилися виростуть і проживуть. Можливо, навіть ці троє, ще зовсім маленькі.

Щосуботи і, інколи буднями, вони прибирають сад, терасу, коли тепло і відчинені двері помітно, що в середині також наводять лад. Здувають і збирають листя, миють кам'яні хідники, поливаючи водою з тиском, обрізають сухі гілки і зів'ялі квіти. Їхній старий аристокритичний, по праву сказати «британський сад» — в міру доглянутий, але направду гарно організовані хащі. Я захоплююсь і дивуюся досі, як потрібно його любити, скільки праці вкладати і коштів, щоб він був таким. Звісно, що іноді до них заходять професійні садівники, але більшість роботи вони виконують самостійно.

Опісля вони роблять бербек'ю чи просто обідають на відкритій терасі. Потім багато спілкуються, п'ють вино, грають бадмінтон або стрибають з дітьми на батуті, що причаївся в кутку саду.

Коли до них приходять гості…..Добре, коли до них приходили гості до COVID, вони накривали стіл на терасі, що на другому поверсі, запинали частину шторою від шуму авто з вулиці, довго бесідували з вином і власними стравами, час до часу відходячи на балкон покурити чи просто розім'яти м'язи.

Іноді, ми зустрічаємо їх на прогулянці з дітьми, іноді ранком, коли йдемо на роботу він з велосипедом чи електросамокатом їде, ймовірно на роботу. Часто я зустрічаю його коли викидаю пластик чи картон і вивожу сміття, і чоловік теж вивозить сміття чи йде викидати картон.

Він завжди гарно одягнений і якби мене спитали, як виглядають нащадки аристократів я б описав його стиль — вишуканий і стриманий, з гарно підібраними кольорами та текстурами. Звісно, що таке не придбаєш в масмаркеті.

Так, вони заможні люди, і напевно, якщо порахувати їхні статки, де вілла, можливо, найдорожчий пункт, вони мільйонери, в євро звісно. Проте вони не живуть, як ми собі звикли думати про багатих людей. Я впевнений, що в них є авто, яке стоїть в підземному паркінгу, що зроблений під віллою і садом, й напевно не одне. Проте переважно вони їздять на велосипедах і самокатах, сім'єю, з дітьми. В них не має персональних водіїв і кухарів чи прибиральників. Час від часу туди приїздять люди із різноманітних служб і просто виконують поставлену роботу, але постійно ні. Вони ведуть розмірене, забезпечене життя.

Хто їхні предки? Чим вони займалися? Купці, латифундисти чи нащадки герцогів?

Я не знаю чи нудно їм чи весело їм так жити. Я багато чого не знаю. Але два роки я бачу це все саме так.

І діти. Так, про них варто сказати окремо. Я не бачив щоб на них кричали і, боронь Боже, били. З ними спілкуються, здебільшого на рівних, з повагою. І навть, коли два хлопчики неабияк розходяться і наввипередки борються за увагу мами, мама залишається в рівновазі. Навіть коли старший вирішує, що хоче прибирати листя цікавим механізмом і в нього це абсолютно не виходить, скоріше навпаки, то татко не кричить на нього припинити розсипати листя неохоче відволікаючись від свого смартфону, я взагалі не бачив його з смартфоном, а йде і допомагає синові і розповідає, як все працює. Звісно, дитина знуджується прибирати за декілька хвилин. Але без криків, сварок і плачів. А пару листочків, що випали з кошика десь загубляться в гарно організованих хащах.

Я б сказав, що в цих дітей аналогове дитинство. Десь таке, яке було в нас в доінтернетну еру. Бо в нас і в багатьох італійських сімей, діти такого віку вже носяться із власними смартфонами чи планшетами. Тут ні, не помітив жодного разу. Вони мають небагато іграшок (з того, що потрапило на подвір'я звісно), велики і самокати. Вони копають м'яч або коробку зі сходів і радіють, як люди, що вільні від залежності сучасних технологій. Це неабияк дивує. І гадаю, це невипадково. Діти з заможніших сімей і з сімей нащадків аристократів? (Я не знаю напевно) не мають такого доступу до цифрового світу в малому віці, як діти з бідніших сімей. І це суттєво відрізнятиме їх в дорослому віці.

Ось зараз, в суботу, я знову спостерігаю, як вони прибирають і миють кам'яні хідники. Двері з тераси прочинені у кімнату, там помітні старі столи і стільці. Діти з'їжджають з тимчасового пандусу для возика з третьою дитиною-немовлям і біжать до своїх великів. Вони вже в шоломах. Ось виходять батьки і всі разом йдуть гуляти. Сад ще недоприбраний, але вже почалася сієста. Куди ж поспішати.