Отже, відбулося загальне тестування в Південному Тіролі з 20.11.2020 по 25.11.2020. Протестовано 362 050 осіб з близько 532 250, які живуть в провінції. Позитивних виявили 3615 осіб, що складає близько 1%. Для тестування використовували антиген-тести. Імовірність виявлення яких досить висока — від 45% до 96,6% (коливається в залежності від виробників і інших умов).

Для тестування задіяли декілька тисяч волонтерів, підготували захисні костюми, дезиніфікуючі засоби, маски, рукавиці, організвали місця для здачі по всьому регіону. Я з цікавістю споглядав, як все організовується. Було цікаво чи вдастя так швидко організувати таку кількість людей і швидко протестувати. Бо затримки результатів нівелюють тестування як таке, якщо люди з вірусом житимуть далі звичним життям. Нагадаю, що тестування було добровільним.

Проте все вдалося досить гарно, на мій погляд, як людини, яка просто прийшла і здала тест і на ранок отримала результат.

Як все виглядало?

Варто почати, що про це повідомляли завчасно з усіх можливих і актуальних для провінції медіа і хоч їх небагато, але сама провінція, як велике село, то майже всі знали про тестування.

Є сайт

http://www.provinz.bz.it/sicherheit-zivilschutz/zivilschutz/coronavirus-suedtirol-testet.asp

Де зібрана вся інформація, розписано, що і як робити і відзнято відео, як все відбуватиметься. Тому люди могли ознайомитися заздалегідь і не тупити на місці створюючи натовп. І люди дивилися відео, мені колега в офісі показував його, і іншим, тому значна частина були готові до процедури і до того, що тампон пхатимуть в ніс. Всі місця було позначено на карті. Більшість отримала повідомлення від служби охорони здоров'я про тестування.

Тестування проводилося 6 днів, з яких перші 3 були основними і тоді протестували близько 90% від всіх.

Всі громади були поділені і прикріплені до певних місць, де вони мали здавати тест. В нашому випадку спортзал в коледжі.

Далі, щоб не всі ішли одночасно, поділили по вулицях, хто в який день і в які години мав іти. Це теж було рекомендаційно, але днів точно більшість притримувалися. Це видно з результатів по днях: кожного дня з'являлася інформація рівними частинами.

З собою потрібно було принести формуляр з заповненими даними, якщо не роздрукував, то можна було заповнити на місці. На нього клеїли штрих-код і таким способом відбувалося присвоєння зразка до особи.

Як ми здавали, то черги не було. Волонтери швидко скеровували в потрібному напрямку. Вхід і вихід в різних місцях. Ніхто ні з ким не перетинався.

Підходиш до першого столу і там все перевіряють, клеять наліпку з кодом на папірець і дають іншу, щоб наклеїти на тампон, підходиш до іншого столу і там швидко все наклеюють і беруть зразок. До речі майже не відчутно, без якихось наслідків. Навіть дихати на якийсь час стало краще). І все — виходиш назовні. Напружено в очікуванні живеш якийсь час (30 хвилин), потім розслабляєшся. Острах бути позитивним зникає.

Попередньо вони мали бути готові за декілька годин. Ми здавали ввечері і отримали наступного ранку. Ну, як на мене не критично. Прийшло sms-повідомлення з кодом для PDF і PDF результату на email.

Отже, трішки аналітики по тому, що відбулося і які з цього всього результати станом на 05.12.2020.

Планували протестувати не менше 350 000 осіб — протестовано 362 050.

З них 3615 позитивні і більшість без симпом. Насправді, всі були приємно здивовані, що інфікованих виявилося не багато, порівняно з тим, що очікували. І дещо оптимістично почали ставитися до скасування суворих обмежень.

Що дало тестування?

Вже за декілька днів впала кількість нових інфікованих, які виявляли в провінції з 800-900 до тестування до 200-300 після. Вдалося порушити ланцюжки поширення. В лікарнях зменшилася кількість хворих і ситуацію взяли під контроль. Вже з 30.11.2020 послабили карантинні обмеження: відкрилися магазини і трохи заклади зі сфери обслуговування, ресотрани для обслуговування по договору з фірмами (щось типу, як їдальня в обід).

З 05.12.2020 можна їздити в межах провінції, комендатський час з 22 до 5 ранку (був з 20 до 5 ранку), відкрилися бари і заклади до 18.

P.s. Звісно, що люди трохи втратили пильність від гарних результатів і сп'янілі від отриманої свободи, відкритих магазинів і знижок побігли на закупи перед довгими вихідними. Але сьогодні дощ і мокрий сніг, погода мерзость і це, як виявилося, сильніший фактор, щоб сидіти вдома…

Як кажуть італійці speriamo bene — надіємося на краще.