Південний Тіроль, початок листопада 2020го. Червона карантинна зона. Кількість нових випадків Covid-19 700-800 щодня. Весною було в межах сотні. Це досить багато для цього малозаселеного гірського регіону.

Влада краю намагається протистояти поширенню вірусу і робить заходи жорсткішими, ніж того вимагає уряд Італії. Хоч донедавна вони протистояли введенню тих, що запроваджував уряд. Проте не тотальними і без повної зупинки всього. Наголошують на збереженні якомога більшої кількості працюючих фірм, та багато сервісів, магазинів і закладів зачинені. Ті, де багато людей, великими групами з малою дистанцією голосно спілкуються і сміються. Ви ж знаєте, як це відбувається в Італії? Тому й зачинені.

Взагалі, помітною ознакою є намагання боротьби зі збереженням роботи. Бо їздити на роботу можна і в інші міста, готелі можуть селити людей, які приїхали по справах, а якщо укласти договір із закладом харчування, то можна ходити обідати в ресторані. Але так було досі. До 13.11.2020.

Далі влада регіону планує зробити загальне добровільне тестування. Планують протестувати не менше 80% дорослого населення і зробити це швидко і організовано щоб розірвати поширення вірусу і в короткий термін, орієнтовно за 3-4 тижні, повернути більш-менш нормальне життя.

Такий захід є дуже масштабним, хоч і населення регіону менше мільйона осіб. Для початку треба мати достатньо тестів і потужності для їх швидкого опрацювання. Повідомляють, що протягом останніх тижнів накопечували тести для такої операції. Не можна розтягувати тестування на тижні, інакше воно не матиме жодного сенсу. Потрібно дуже грамотно організувати людей, щоб кожен, по-перше захотів зробити тест, по-друге знав коли, куди прийти і щоб це було без черг і скупчень людей. А потім, після здачі, щоб всі максимально відсиджувалися по домівках, щоб за час перевірки не відбувалися передачі вірусу. Коли будуть результати, щоб всі, хто отримають позитивні пройшли ізоляцію і мали можливість ізолюватися, а лікарі були готові до раптового збільшення кількості пацієнтів.

Складна затія. Але Словаччині це частково вдалося (протестували не все населення) і результат досить позитивний — вони збили різке поширення вірусу. Кордони закриті для не-словаків. Сподіваюся ефект від цих заходів буде.

Замість висновків. Взагалі, то з вірусом точно варто боротися і вживати заходів для сповільнення передачі поки ми не отримаємо вакцину. Ми не знали, які заходи є дієві, а які ні весною, і не впевнені на 100% зараз. Помилок було багато і вони будуть очевидними в майбутньому. Важливо щоб наші дії не призвели до збільшення страждань і смертей від інших хвороб. Щоб наші дії не призвели до насильства, голоду і проблем від постійних lockdown- ів. Щоб ми не втрачали роботу і бізнес, не втрачали здатність до нормального і впорядкованого життя.

Подивимося на те, яким воно буде — загальне тестування.