В Україні досить добре розвинутий ІТ сектор, проте нашу країну важко назвати передовою в плані електронних сервісів. Тим не менш, маючи звичайний смартфон та 3G, можна користуватись електронними сервісами та інструментами, що дозволять економити кучу часу та нервів. В цій статі я розкажу про деякі сервіси, якими я користуюсь в повсякденному житті.

Я багато подорожую, тому питання купівлі квитків стоїть дуже гостро. А ще я дуже сильно не люблю Укрзалізницю і величезні черги в касах. Тому вже декілька років користуюсь сайтом http://booking.uz.gov.ua/, де можна придбати квитки онлайн, а в потягу чи Інтерсіті показати QR-код на екрані свого смартфону. Результат — ніяких черг та друкованих квитків. Існують також сервіси-аналоги, але всі вони використовують єдине API, тому відрізняются лише інтерфейсом та розміром комісії. Якщо квитків на поїзд немає, то завжди можна пошукати попутчиків на власному авто на Blablacar.

В Києві після запуску Uber в мене не стоїть питання, яку службу таксі викликати. Зручний мобільний додаток (на відміну від інших сервісів, Убер має додатки як для iOS/Android, так і для Windows Phone), до вашого акаунту прив'язана банківська карта, а, отже, ніяких розрахунків готівкою, а ще це машини класу В+, вічливі водії (більшість з них ніколи не були таксистами) і ціни на рівні ланосів з ще одного популярного сервісу виклику таксі — Уклон. Є нарікання щодо відсутності убер-машин, але, сподіваюсь, це питання часу.

Якщо ви пересуваєтесь по Києву на власному авто, ви, скоріш за все, знаєте про Яндекс.Карти/Google Карти з інформацією про корки. Маючи авто, чи пересуваючись на міському транспорті, не лишнім буде зайти на центр інформування киян і підписатись на надзвичайні ситуації, зміни руху метро, перекриття доріг, зміни руху міського транспорту. Також потрібно згадати http://www.eway.in.ua/, де можна отримати вичерпну інформацію по міському транспорту міст України або зайти на сайт Київпастрансу, де є розклад всіх маршрутів.

Якщо ви на авто, то вам потрібно десь паркуватись і за це потрібно платити, тому кожен раз вас зустрічають паркувальники і просять оплатити стоянку. По перше, паркувальники у нас формально поза законом, та й розрахувати точну вартість паркування не можливо. Але можна зареєструватись на https://www.516.com.ua/, поповнити рахунок на певну суму і оплачувати все за допомогою мобільних додатків (iOS, Android) або за допомогою SMS. До 30 хв знімається як за 30 хв, потім — похвилинна тарифікація. Паркувальники не мають права вимагати у вас готівку, якщо ви показали активну сесію на смартфоні. До речі, перше паркування після реєстрації повністю безкоштовне. Побачили відкритий люк чи гору сміття — можете відправити скаргу через сервіс 1551.

Якщо вам потрібно щось кудись переслати, без Нової пошти ніяк. Зараз також є міжнародна доставка. Потрібен кур'єр, який доставить товар за годину? Є DelFast. Потрібно замовити продукти додому — zakaz.ua.

Якщо хочете щось придбати, найкраще порівняти ціни та вибрати постачальника на сайтах hotline.ua, price.ua або prom.ua. В комбінації з Новою поштою можна отримати будь-який товар протягом 1-3 днів без націнок в будь-якому куточку України.

Якщо ви багато подорожуєте закордоном, то вам знадобляться такі сервіси: booking.com для пошуку хостелів та готелей, airbnb.com для пошуку приватних апартаментів (що завжди дешевше за готелі в 1.5-3 рази), couchsurfing.com для пошуку людей, що готові приютити вас на ніч (або на місяць), якщо ваші інтереси чи хобі співпадають. Для пошуку квитків можна користуватись Expedia.com та аналогами. Так, наприклад, ніч в Будапешті в 2-кімнатній квартирі в дуже хорошому стані через airbnb може коштувати вам всього 25 євро, а перельот з Праги в Стокгольм — 40-60 євро. Також потрібно перевіряти сайти лоукостерів — Wizzair, Ryanair та інших на предмет акцій та розпродажів. Ціни на авіаперельоти у них можуть бути від 9 євро.

Сервіси, які допомагають покращувати навколишнє середовище. Програмки Навізор та UARoads допомагають слідкувати за якістю доріг. Вмикаєте додаток під час руху і всі дані про нерівний асфальт передаються на сервер, після чого аналізуються та надаються відповідним органам. Звісно, бажання ремонтувати дороги не дуже велике, але маючи якісну статистику, легше буде контролювати процес. Якщо ви готові допомагати хворим діткам чи пораненим військовим, то вам буде цікаво зайти на сайт фонду Таблеточки, систему пошуку донорів крові ДонорUA та проект допомоги військовим та пораненим бійцям http://www.peoplesproject.com/. Підтримати соціальні проекти можна на Спільнокошті, публікацію книг українською — Komubook. Українські книги також можна придбати у Видавництві Старого Лева, видавництві Наш формат.

Якщо ви — підприємець, то вам потрібно підписатись на Таксер, який допоможе вам вести вашу бухгалтерію, не пропустити крайню дату сплати тих чи інших податків та отримати актуальну інформацію про зміни в законодавстві, реквізитах. Звісно, вам потрібно отримати електронно-цифровий підпис, за допомогою якого ви зможете здавати вашу звітність в електроному вигляді через велику кількість безкоштовних та платних програм. В тому числі через Таксер. Якщо ви обслуговуєтесь в Приватбанку, цифровий підпис можна отримати через Приват24. Зрозуміло, що вам не потрібно стояти в чергах, не потрібно переоформлювати документи, якшо ви переїжджаєте до іншого міста або закордон і не потрібно нічого друкувати. Візові центри нормально відносяться до роздруківок декларацій. До речі, договори з українськими контрагентами можна підписувати в електронному вигляді і ці документи матимуть таку саму юридичну силу, як і документи з мокрими печатками. У Приватбанка є сервіс для компаній та підприємців по обміну документами між собою в електронній формі Папка24, за допомогою якого оформлення договорів та актів займає лічені хвилини. Якщо ви хочете моніторити реєстраційні записи свого ФОП, можете підписатись на телеграм бота OpenDataBot.

Звісно, це не всі сервіси, які працюють в Україні, тому в коментарях можете ділитись своїми сервісами та історіями їх використання.