Класифікація — розподілення об'єктів на категорії. Класифікація буває чіткою, коли той чи інший об'єкт на 100% відносять до певної категорії і нечітка — коли один і той самий об'єкт може належати різним категоріям з деякою ймовірністю. В українському інфопросторі вся інформація, як правило, класифікується за бінарною системою ("зрада" чи "перемога"), а аналогом нечіткої класифікації є фраза "не все так ознозначно". Умовні аргументи "за" і "проти" є нічим іншим, як ваговими коефіцієнтами регресійної моделі "зрадоперемоги", і саме навколо їх ваг відбуються основні дискусії. А все тому, що для кожної людини ці ваги можуть бути різними. Комусь важливіший безвіз, а комусь — ковбаса по 2,20.

Іноді навіть сама чиста перемога не знаходить підтримки серед громадян, що вже говорити про ситуації, де "не все так однозначно". Але часто за абсолютну перемогу видають те, що перемогою не є. І для цього нам допомагає психологія, математика, і як правило, погане знання предметної області. Пропоную розглянути декілька прикладів.

Ефект низької бази

З вікі:

Ефект низької бази в економіці, фінансах, демографії і статистиці виникає тоді, коли вражаючі темпи зростання того чи іншого індикатора пояснюються його вкрай низьким стартовим показником. Наприклад, збільшення числа замовлень з 1 до 5 вказує на 500% зростання. Для порівняння, приріст числа замовлень з 500 до 510 в статистиці відображається лише як 2%-ве зростання, незважаючи на більшу абсолютну величину приросту (10 проти 5). У цьому випадку спостерігається зворотне явище: ефект високої бази, при якому індикатори ростуть зменшеними темпами. І той, і той ефекти можна охарактеризувати загалом як ефект бази.

Ефектом низької бази можна пояснити, наприклад, "вражаючі" темпи пасажиропотоку в Борисполі, туристів чи ріст ВВП. Звісно, після того, як ми зупинились нестись з величезним прискоренням в прірву, зростання бодай на процент є хорошим результатом, але аж ніяк не фактом, який потрібно подавати як величезне досягнення.

У випадку з пасажиропотоком в Борисполі варто відкрити flightradar24, щоб реально оцінити "зростання":

5b39efd0bb122.png

У випадку з туристами варто порівняти 100 000 туристів, що начебто приїхали в Київ на фінал Ліги Чемпіонів (насправді 35000) одноразово на найпопулярнішу спортивну подію світу і 19 млн туристів в одній лише Каталолії за рік:

5b39f0fad6a37.png


Annual number of international tourists visiting Catalonia from 2000 to 2017 (in 1,000s)


У випадку з ВВП... тут все складно. Але для нормального зростання нам потрібно +20-25% щорічно протягом 10-15 років. Все інше — то з області софістики.

Рейтинги і індекси

По-перше, немає нічого більш маніпулятивного, аніж рейтинги і індекси. Особливо, коли ці індекси приймаються за основний KPI:

Порошенко визначив стратегію розвитку України до 2020 р.

Реалізація Стратегії передбачає досягнення 25 ключових показників, що оцінюють хід виконання реформ та програм. Зокрема, планується, що у рейтингу Світового банку Doing Business Україна посяде місце серед перших 30 позицій, рейтинг за зобов'язаннями в іноземній валюті за шкалою рейтингового агентства Standard and Poors становитиме не нижче інвестиційної категорії "ВВВ", валовий внутрішній продукт (за паритетом купівельної спроможності) у розрахунку на одну особу, який розраховує Світовий банк, підвищиться до 16 000 доларів США.

Ось і перші результати:

5b39f296b53cb.png

Цю інформацію багато постили як приклад перемоги. Ок, давайте подивимось на рейтинг Doing Business більш детальніше:

В международном рейтинге легкости ведения бизнеса Doing Business 2018, составляемым Всемирным банком, Украина заняла 76 место — между Бутаном и Кыргызстаном. В сравнении с прошлым годом наша страна поднялась на четыре строчки с 80 места. Но по большинству индикаторов Doing Business Украина потеряла позиции.

Рейтинг формируется по 10 категориям. Подняться в общем рейтинге Украине позволили успехи по четырем из них. Так прорывом в этом году произошел по индикатору "Получение разрешений на строительство", где наша страна выросла на 105 пунктов (со 140 до 35). Ключевую роль в этом сыграло уменьшение Киевгорсоветом размера паевого участия в развитии инфраструктуры с 10 до 2% и уменьшение стоимости услуг по технадзору в строительстве.

В категории "Налогообложение" Украина выросла на 41 пункт (с 84 на 43), благодаря уменьшению и унификации Единого социального взноса. Помимо этого, страна продвинулась по индикаторам "Подключение к системе электроснабжения" (со 130 на 128) и "Разрешение неплатежеспобности" (с 150 на 149).

Ключові моменти:

- Україна по простоті веденню бізнесу знаходиться між Бутаном і Киргистаном;

- ми піднялись по 4 категоріям, і лише по двом суттєво. По двом — ріст мінімальний;

- Пункт "Отримання дозволів на будівництво" насправді є причиною ще більшої кількості незаконних новобудов, мафів і і т.д. Хоча мало б бути все по іншому.

По всім ВАЖЛИВИМ пунктам Україна опустилась в рейтингу:

В остальных шести категориях Украина ухудшила позиции. Наиболее провальной стала "Создание предприятий", где государство упало на 32 позиции (с 20 на 52). На 11 пунктов снизился показатель "Защита миноритарных инвесторов" (с 70 на 81); на 9 — "Получение кредитов" (с 20 на 29); на четыре — "Международная торговля" (со 115 на 119) и по одному пункту Украина потеряла в категориях "Регистрация собственности" (с 63 на 64) и "Обеспечение исполнения контрактов" (с 81 на 82).

Є дуже просте правило, як інтерпретувати місце країни в тому чи іншому рейтингу:

- з 1 до 10 місце — все чудово

- з 11 по 30 — все добре

- з 31 по 50 — є окремі непогані моменти

- з 51 по N — дно

І саме головне, що немає принципової різниці, чи це 51 місце чи 151 місце. Тому що рух в межах цих місць є горизонтальним переміщенням, а ніяк не вертикальним зростанням. Подивіться декілька інших рейтингів і ви переконаєтесь, що це правда.

Масштаб

Ось чудовий приклад маніпуляції на масштабі або на проміжку часу:

5b39f5aa16af0.jpg

Всі показники потрібно перевіряти не за 1-2 роки, а хоча б за 10-15. В такому випадку реальну картину видно. Проміжок 1-2 роки — майже 99% маніпуляція.

Висновки

Це далеко не всі прийоми і приклади, коли маніпуляція цифрами дає бажаний "позитивний" ефект. Разом з тим, будь-яке зростання — це однозначно добре, навіть за умови низької бази.

Тому перемогам радійте, але дані перевіряйте.