Несчастна та страна, которая нуждается в героях.

Брехт Б.

Саме на відсутність героїв на днях поскаржилися представники виконавчої влади і один нардеп. В принципі, волонтери вже звикли тягнути на собі функції держави два роки, розпочався вже третій. Проблема лише в тому, що таку допомогу і військові, і держава, і цивільні вже давно вважають нормою. Проілюструю ситуацію на конкретному прикладі.

Останніми днями, дуже цікаво було спостерігати за створенням нового міністерства. Чиновники вже встигли показати себе у всіх огидній красі агонізуючого совка. Мова буде йти про структуру з офігєнною назвою, а саме: міністерство у справах тимчасово окупованих територій та внутрішньо-переміщених осіб (не знаю чи офіційна це назва, всі джерела пишуть по-різному).

Здавалося б, таке міністерство Україні потрібно вже давно, але всі ми розуміємо, що від способу виконання поставлених задач і навіть риторики, яка буде використовуватись при цьому, залежить дуже багато. І мислити потрібно ширше, ніж купити гречі і фурами повезти її в Донецьк. З соціальними виплатами взагалі складне питання, адже всім зрозуміло, що поток коштів на окуповані території стимулює подальше проведення бойових дій, з іншого боку – там проживають громадяни України. (І ні, цією фразою ніхто не просить почути голос Донбасу, це констатація факту, Донецька і Луганська області у складі України і там проживають українці.) Процедура ідентифікації? Ок, потрібна чітка механіка. Пенсійним туризмом вже нікого не здивуєш. Мінсоц з виплатами відверто налажав, що підтверджується постійними скандалами у пресі. Тому вся надія на новостворене міністерство.

До речі, створюється воно на базі Державного агентства з відновлення Донбасу. Певно, про це агентство ніхто б і не знав якби не створення міністерства. Діяльності публічної не було, але було фінансування та якісь повноваження, яких постійно не вистачало. І ось браві представники громадськості, розуміючи всю важливість питання, пішли спілкуватися з чиновниками агентства. Склад був приблизно таким: Юрій Богданов, Наталя Воронкова, Дана Ярова, Максим Діжечко, Давід Браун та інші.

Люди прийшли із позитивними намірами – допомогти та простими питаннями, які задає будь-який менеджер при оцінюванні поточної ситуації:

Чиновники ж сподівались, що прийдуть герої, які запитають, чим саме громадськість може допогти і скільки грошей потрібно зібрати для чиновників. Вони не очікували такого нахабства і тому перейшли в напад: «а ви самі скільки людей із зони АТО вивезли?», «надайте імена!», «що ви взагалі зробили за два роки війни?!» Нагадаю, це запитує чиновник, який отримує оплату за гроші платників податків, запитує у тих, хто прийшов допомогти, запитує з наїздом і не хоче звітувати. Якщо конкретно, то це помічниця нового міністра по імені Вікторія. Також при спілкуванні чиновники зазначили, що в них вже є певне коло громадських організацій, з якими вони працюють. Чули колись про ручні громадські ради?

Далі стало цікавіше і у справу вступила цельний нардеп від ВО «Самопоміч» Наталя Вєсєлова. Вона задала ще купу подібних питань і попутно ввела в обіход мем #ДеБулаДана? Якщо коротко, то вона вимагала пояснень де були Дана та інші волонтери, коли агентству не платили зарплат і не надавали офіс! Волонтерів! Запитувала! Виходить, що тепер волонтери мають на собі тягнути також і органи виконавчої влади. Після цих істеричних образ все закінчилось серією феєричних банів.

7fc6004f16-1298534317222659180155773926230973524458962n.jpg

64710265dc-1304326017222659146822449044031467327425902n.jpg

А вже наступного дня якийсь ручний сєпарський фонд знайшов кацапську методичку і написав все в кращих традиціях Кісєльова. Попутно вони затегали всіх, кого могли, після чого вимушені були закрити сторінку.

debfcaa17c-129984902194408117628363899783223920001802n-1.jpg

Поки що в мене виникає питання на кого буде працювати новостворене міністерство при такій реакції з боку його працівників, нардепів та незрозумілих фондів? Чи не буде знову тендерна закупівля трусів визнана надсекретною тактичною закупкою гуманітарної допомоги для Донбасу? Відповідно, будуть закриті тендери, а потоки будуть направлятися в чийсь конкретний кабінет під загальні оплески громадської ради?

Тому, гайс, не починайте бикувати, а скажіть: