Віцепрем'єр, міністр із питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков в п'ятницю в ефірі «Україна 24» заявив про можливі безпекові заходи після деокупації щодо осіб з російським громадянством: «Офіційна політика Кремля — завозити туди населення з Росії, оминаючи офіційні українські кордони, йде асиміляція, витіснення місцевого населення. За нашою інформацією — пів мільйона, і це суперечить міжнародному праву, відповідній конвенції — це воєнний злочин. Тому тут іще буде питання відповідальності. Сьогодні, за нашою інформацією, це 500 тисяч, а, за деякими офіційними заявами кримської окупаційної влади, — від 700 тисяч до 1 мільйона. Навіщо вони натягують цю статистику, я не знаю, треба перевіряти. Але сьогодні при населенні Криму в 2,5 мільйони до початку окупації мінімально там 500 тисяч уже людей, які приїхали, не будучи місцевими жителями. Тому так, із цим буде завдання. У нас є різні позиції, аж до депортації, звучать такі заклики. Але я прихильник юридичної процедури під назвою „видворення“. Якщо ті громадяни потрапили в Криму не через „Чонгар“, „Каланчак“ або „Чаплинку“ і перебувають незаконно в Україні, то наслідком буде — видворення».

--

Абсолютно раціональний підхід. Адже це свідома політика Кремля, далеко не вперше затосовувана щодо наших територій за останні 300 років, ще від Пєтра №1, як не раніше: переселити на окуповані чи спірні території України максимальну кількість мешканців Нєчєрнозємья. А тоді посилатись на те, що «там завжди жили росіяни, їх там зараз більшість, тому це має враховуватись при визначенні кордонів і державної політики України».

Тому це цілком робочий і доволі ефективний механізм: видворити після деокупації всіх, хто не був мешканцем окупованих територій до 2014-го року. Так, йтиметься про дуже значну кількість переміщуваних осіб. Але це цілком законно з точки зору міжнародного права: повернення громадян без статусу біженців до їхньої власної держави.

Інакше це буде не деокупація. А просто зміна статусу з зовнішньої окупації до внутрішньої: ті самі кремлепідданці з тим самим ставленням до української мови, української культури, держави, історії, тільки вже ніби законні громадяни України. Це явно не варіант.

==

Член комітету їхнього «Совфєда» з міжнародних справ Сєрґєй Цеков вже заявив, що це «примітивні вигадки для загравання з націоналістами — подібні сценарії можуть будувати хіба божевільні».

А депутат Ґосдуми Руслан Бальбек назвав слова Резнікова «черговим танцем з шаблями»: «Крим не є українським і вже ніколи ним стане. Навіть західні країни вже не вірять в „маячню“ Києва про „повернення“ півострова до складу України».

Непогано зайшло їм.