«Київметробуд», банкрут по всіх статтях з заарештованими рахунками, намагається тупо віджати цілий дім на Прорізній – і плювати, що держава (котрій «Київметробуд» також завинив гроші) його продала на відкритому аукціоні.
--
Знаєте, де на Прорізній сквер з пам'ятниками Лесю Курбасу і Паніковському? Майже над Хрещатиком, на стороні, ближчій до Майдану. От будинок за цим сквером, з такими брутальними фігурами пролетарів нагорі обабіч арки, — це Прорізна, 8. Будинок, що його продали через систему «Прозорро» компанії «Діпробудмашина».

Продали, а тепер будинок вимагає собі назад колишній власник «Київметробуд» (заборгував банку «Хрещатик» 20 млн доларів і був змушений віддати цю будівлю банку, а банк в процесі своєї ліквідації вже спродав через аукціон https://lb.ua/economics/2021/06/04/486342_prodaniy_cherez_borgi_ofis_banku.html). Вимагає через суд. Тобто, «Прозорро» і державні аукціони можна викреслювати з економічних інструментів, яким можна довіряти?

Бо якщо цілком законний і визнаний державою (в особі Фонду гарантування вкладів, і в особі Нацбанку, і в особі Фонду держмайна) аукціон можна спробувати скасувати через суд — то хто віритиме і державі, і аукціонам? Який інвестор захоче вляпуватись в таку авантюру?

З «Київметробудом» окрема цікава історія. Там зараз заарештовані всі рахунки (аж до того, що люди сидять без зарплат і мітингують під КМДА). Але суд — це судовий збір. Котрий «був сплачений невідомою особою готівкою». Тобто, навіть сам процес судового позивання вже ніби натякає на корупційну складову.

Це навіть якщо опустити той момент, що щедрі ми подарували «Київметробуду» $20 млн, — котрі він завинив банку «Хрещатик» (державному, тобто, нашому), а з ліквідацією банку ліквідувався і борг, можна не повертати (https://biz.censor.net/resonance/3269903/yak_kivmetrobud_suditsya_za_prodane_zastavne_mayino).

В цілому історія з будинком на Прорізній і «Київметробудом» виглядає як відкрита диверсія з метою дискредитації держави. Тобто, там не суд має розбиратись з аукціоном, а СБУ (і НАБУ) з цілями, зв'язками і методами діяльності позивача