РФ включає мешканців окупованих теренів Донбасу з російськими паспортами (а таких вже 600 тис з 3,7 млн) до легітимних політичних процесів, хоча поки і непрямими шляхами.

60a2ae6714da5.jpg

Безпосередньо в ОРДЛО поки створювати виборчі дільниці не ризикують, але віддалене або навіть особисте голосування на виборах до Ґосдуми таки мають намір забезпечити, судячи з заяв.
--
Отже, внутрішні ігри Кремля набувають іншого характеру. Щось змінилось за останній рік настільки, що Путін переорієнтувався на опущення «залізної завіси» і перетворення РФ на закритий анклав жорсткого авторитаризму. Путін вийшов на фінішну пряму і логіка його поведінки визначається виключно інстинктом самозбереження. Відповідно, загравання з недореспубліками у «визнання незалежності і суверенного вибору» більше не входять в коло інтересів Кремля.

Для нас такий підхід створює ще одну небезпечну точку напруженості. Тепер будь-яка наша акція щодо окупованих теренів буде акцією проти громадян Росії. І загрожуватиме нам черговою збройною ескалацією на кордонах. Чи навіть повномасштабною війною, котру так детально останнім часом обговорюють кремлівські пропагандисти в їхніх ЗМІ.